Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 februari, 2019

Min trendrapport för våren 2019

Det är mycket färger, former och material som jag mött under denna vecka – Stockholm Design Week. Mycket är som “vanligt”, dvs utvecklingen går långsamt och fint så vi knappt märker att det sker någon skillnad medan andra saker kommer snabbt och vi överraskas. Trender kommer och går, vissa består. Kan man säga så kanske?

Jag skulle säga att den långsamma utvecklingen är väl hur vi dras mot nya stilar. Att vissa mönster och färger kan krypa fram och de börjar landa hos oss alla. Ni vet hur den växande trenden med att lämna “fräscht och ljust” går mot mer ombonat – det kom inte över en natt utan den kom först med försiktiga fondväggar och tar sig fram fortfarande till heltapetserade rum.

Något som däremot dundrade in och tog över det mesta i våra inköpsbeslut är hållbarhet och klimatsmarta val. Vi är många som på kort tid har sett över våra köpbeslut: “behöver jag en vas till, kan jag hitta stolar second hand, ska jag köpa en stekpanna ska den minsann hålla länge…”

”Have nothing in your house that you do not
know to be useful, or believe to be beautiful.”
/William Morris

Vill lägga in detta fantastiska citat som är över hundra år men gäller i högsta grad fortfarande.

Jag fick det spännande och utmanande uppdraget av Cervera innan jul att skriva en trendrapport (eller kanske spana in i framtiden och känna av läget som man också kan kalla det) och fotografera stilleben. Om du vill läsa den finns den HÄR.

Efter en vecka på mässa och på pressvisningar är hjärnan fylld med intryck. Mycket har bekräftats av det jag trott och annat har kommit till.

Det jag mest av allt tar med mig från denna spännande vecka är att det känns positivt. Den största känslan jag hade med mig från Formex för några veckor sedan var att allt kändes hopplöst. Den mässan hade krympt med hela 150 utställare fick jag höra, alla pratade om butiksdöden och den kommande lågkonjunkturen. Detta är fortfarande fakta och en sanning men möbelmässan sprudlade av kreativitet och framtidstro. Förmodligen för att, gissar jag, att möbler är något vi fortfarande investerar i. Det är sällanköp och då är det viktiga, mer medvetna val och därför följer producenterna med. Det skapas ting som ska hålla trendernas svängningar, i material som ska hålla i generationer. Jag blev upplyft av att så många gör ett sådant fantastiskt jobb och den som inte tänker hållbart eller långsiktigt kommer inte få något sålt. Jag är mycket spänd på utvecklingen och ser fram emot den.

Skulle vara kul att höra av dig som läser vad du tycker? Ser du framtidens trender på annat sätt? Eller önskar du att trenden drar åt ett annat håll?

Comments (4)

  • Intressant läsning jag hoppas inte att hållbarhet är en trend som försvinner som andra trender gör , utan att den är här för att stanna. Hållbarhet blir ett nytt sätt att leva helt enkelt. Hälsningar Åsa

  • Jag har tagit beslutet att först kolla på secondhand då jag behöver något. Det tar tid och tanken att just det där kanske jag inte behöver hinner ofta slå rot. Nyårslöftet var att inte köpa en enda ny bok. Svårt då man gillar läsning?. Väldigt trevlig och innehållsrik blogg. Bakar just nu din Key Lime Paj!

    • Hej Anna. Åh vad du är bra. Jag älskar att botanisera second hand och loppisar men att gå så långt som du vågar jag inte lova. Men att inte konsumera för konsumtionens skull, att få en kick så att säga, det är jag så över. Nu är det endast väl övervägda köp vilket känns så skönt. SÅ trött på att ha kassar med rens i källaren. Vill endast ha saker jag älskar och använder. Bra för själen och plånboken. Och miljön!

      Tack snälla, vilka snälla ord du kommer med. Gör mig så glad!

      Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.