Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 februari, 2019

Vi ska tågluffa i Europa! Hjälp mig!

En dröm går i uppfyllelse och nu är allt klart – hela familjen drar ut på tågluff ner i Europa i vår. På tio dagar kommer vi få uppleva tre olika språk och kulturer, olika smaker och vyer.

Hamburg, Paris, Berlin och Köpenhamn – here we come!!!

Jag har aldrig tågluffat (men båtluffat i Grekland 10 gånger) medan maken är väl lite av ett proffs. Fast det var ju förra seklet han var ute å tågluffade, men han har takterna kvar verkar det som.

Förra sommaren när vi skulle båtluffa i Grekland började vi med att undersöka hur vi kunde ta oss dit med tåg. Tyvärr visade det sig vara en omöjlighet då priset för det blev helt orimligt högt så vi skulle inte ha haft råd att luffa runt i den grekiska övärlden när vi väl kom fram till Aten. Och sedan insåg vi att våra barn var för små för att njuta av de långa tågresorna den resan skulle innebära. Det blev då en flygresa och det är galet hur flyget kan vara så mycket billigare. (Vi fick sedan världens bästa resa och jag vet att ni är många som bett mig om mer info från den resan. Lovar återkomma – så länge får ni ta del av min båtluffarguide HÄR.)

Med detta i medvetande – hur ska vi kunna tågluffa ändå? Finns Interrail-kort kvar? Det hade ju maken åkt runt på back in the days. Och jajamensan det finns absolut och med det får varje vuxen ta med två barn var utan kostnad. Men hallå – hur bra!!??

Maken har nu gjort ett hästjobb med att kolla tågresor som passar våra små (9-, 8- och 5-åringar) med korta sträckor. Paris och Berlin var våra önskemål och för att korta resan till Paris har vi ett stopp i Hamburg och för att korta resan hem till Stockholm har vi en natt i Köpenhamn.

Boenden är bokade, passen uppdaterade för de som behövde och planeringen är igång. Vi alla är helt stissiga av detta. Alla har olika drömmar – dottern vill äta macarons i Paris, äldste sonen vill uppleva alla olika matkulturer och yngste är så sugen på alla tåg. Jag måste erkänna att jag mest av allt är så sugen på äventyr. Att lämna den vanliga rutinen i vardagen men inte bara åka till ett hotell och äta samma buffé varje dag i en vecka utan verkligen möta nytt hela tiden. Det är en av tjusningarna med båtluff i Grekland men här byter vi ju tom land, språk och kultur på samma resa. DET ska bli så kul och spännande.

Och här kommer du in i bilden: Då jag aldrig gjort detta ber jag om alla tips du har. Dels om du har tågluffat och har en massa tips och även om du har varit i Paris och Berlin. Vad får vi inte missa i dessa städer??? Eiffeltornet och Berlin zoo är på schemat men mer då??? Kan du hjälpa mig?

Comments (13)

 • Åh vad kul med tågluff! Är det bästa jag gjort!!!

  Jag har tågluffat en gång 2008, dock inte med barn, men det jag mins efteråt som vi sa var att inte åka med stora ryggsäckar. Vi bokade hotell eftersom och valde alltid nära tågstationen så vi gick inte så mycket vilket gjorde ryggsäckarna otympliga. Vi sa att nästa gång ska vi ha rullväskor och en vanlig ryggsäck.

  I Paris var vi på ett museum som var en blandning mellan tomtits och natur historiska som var jätte bra. Kommer tyvärr inte ihåg vad det heter men googla. Tunnelbanan i Paris är äcklig så försök att gå istället.

  • Hoppas verkligen vi får samma härliga känsla som du. Tror det 🙂

   Ja, jag är lite sugen på att inte ta ryggsäckar för att väskor idag är ju så mycket smidagre än förr. Samtidigt så gillar barnen sina ryggar från båtluffarna vi gjort väldigt mycket och är vana vid dem. Hmmm… för klura på det.

   Toppentips för Paris. TACK!

   Kram

   • Kom på en till sak. Vi åker alltid kollektivt där vi är och i Paris måste man ha passbilder på korten (om ni köper flerdagars). Där finns det förarlöst tåg, kommer inte ihåg vilken linje, som mina barn som gillar tåg tyckte var spännande. Det går att sitta längst fram i tåget. Mycket spännande!

    Vi har laddat ner kartappen Ulmon för att lägga in alltid vi vill besöka och hitta tips, men det kanske du redan har koll på.

 • Sååå roligt!
  Var i Paris för kanske 3-4år sedan och upplevde det som jag brukar; rätt tröttsamt med köer till de vanliga sevärdheterna, det allra bästa minnet är en tidig morgon löparrunda längst med vattnet. Inga turister hade vaknat, sopbilar, verkligt liv på något sätt <3

 • Hej!
  Vilken otroligt snygg blogg du har. Inte mina ämnen, därför jag missat den tror jag. Jag hamnade här när jag gjorde en djupdykning i besöksstatistiken på min blogg tomatsallad och såg att människor hittat till en viss tågartikel härifrån. Tack till Jeanette som delade den. Och lycka till med din tågluff. Du kanske har nytta av det här inlägget också? Det är inte jag som skrivit det utan jag fick tips om det. Det är en kvinna som luffat med tre barn mellan Paris och Ö-vik. https://dethallbaralivet.se/resa/paris-ornskoldsvik-pa-rals/

 • BERLIN: Ritterchokladfabrik, nutella café, berlinmuren, trabantsafari, underjordiska skyddsrum, åka båt på floden. Finns massor! Och mycket god mat!

 • Vi var i Berlin med våra barn när de var 6 månader, 3 och 4 år. Nu är dina barn lite äldre så MACHmit är kanske inte passande, men kolla upp. DDR-museet var spännande.

  Det finns många fina lekparker i stan, den gör bloggen listar några https://bloggar.aftonbladet.se/johannasberlin/2015/10/med-barnen-i-berlin-min-guide-till-varldens-basta-hostlov/

  Vi gillade området Friedrichshain och sedan i området Mitte finns det här stället med ett trapphus som är helt nerklottrat och någon designaffär högst upp. Se länken längst ner.
  Om man besöker Checkpoint Charlie kan man dör en liten slant få stämpel i sitt pass att man varit där.
  Om man besöker Berlinmuren där alla målningar är och går till närmsta tågstation (minns inte vad den heter) så hittade vi modelltåg på stationen. Man la i en slant och sedan fick man se tågen köra.
  https://thumbs.dreamstime.com/z/street-view-brunnenstra%C3%9Fe-mitte-district-berlin-germany-june-june-kreuzberg-one-s-cultural-centers-35004934.jpg

  Paris var vi förra året med barnen oxh där var effiel tornet bäst. Vi förbokade biljetterna hemma (ett måste), men man får ändå stå i kö. Det vi missade var att köpa till biljett ända upp. Men det är bra högt upp ändå. Vi åkte till Pompado och fuskade oss in genom att lossas att vi skulle besöka restaurangen, husvärden tipsade oss om det. Det var väl inte så mycket att se förutom utsikten.

  Hoppas några av tipsen passar.

 • Eftersom maten är viktig i er familj som den också är i min vill jag tipsa om några guldställen i Berlin:

  12 Apostel vid Savignyplatz (Bleibtreustrasse) – där äter man familjepizza stora som vagnshjul
  klassikern currywurst äter man på Bier’s Kudamm 195 på Kurfürstendamm 195. Välj mellan champagne, vodka eller juice/saft/läsk att dricka till.
  Sen finns det ett café på Knesebeckstrasse (tror jag) som har en Zimt-Schmand-Mandarinen-Kuchen som är to die for… Inte så söt, men jäkligt god! Alternativt ligger caféet på Bleibtreustrasse.
  Sen bör ni vuxna hinna med en Berliner Weisse mit Schuss!

  Enjoy Berlin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.