Följ mig:
Blommor & Växter Hemma hos mig

Så har jag fått fram min växtgardin av porslinsblomma

9 mars, 2019

Har du hört uttrycket växtgardin? Har blivit poppis på senare tid och förmdligen en effekt av den gröna våg vi sett i inredningen med mycket stora gröna växter. Växterna har nu växt sig stora och de klättrigaste av dem är helt uppåt väggarna, ha ha!

Som min porslinsblomma jag köpte för 4 år sedan. Den har helt exploderat och jag gör allt i min makt att på bästa sätt låta den få sträcka ut sig så mycket den kan.

Så här ser den ut nu, i mars 2019.

Från den där lilla krukan har den nu blivit flera meter lång och verkar inte vilja stanna i första taget. Ny större kruka med fin färsk jord ska den få inom kort.

Men vad gör jag för att den ska frodas då? Ja, jag vet inte. Vattnar, ger näringspinnar var 60 dag och som sagt ser till att den har något att växa på men i övrigt sköter den hela jobbet själv.

Vi har på somrarna när vi varit bortresta haft vattningshjälp och varje gång vi kommit hem har porslinsblomman växt 2 meter. Så mitt tips – ge den massa sol och någon annan som verkar ge den mer kärlek. Det har jag nu förstått att det är på sommaren med all sol den då växer. Ska redan nu göra mig beredd på nästa växtverk.

Ska vi ta och resa i tiden och se hur den sett ut genom åren? Bland det bästa med att ha en blogg är just att ha ett arkiv att botanisera i och se hur livet såg ut förr.

2015

Första bilden på porslinsblomman i maj 2015. Det är den som gömmer dig där bakom monsteran (som också fått sig en resa här hemma, kan läsa om den HÄR och HÄR).

2016

Här är porslinsblomman i september 2016 i en väldans liten kruka. Här hade jag precis tagit upp de långa grenarna som inte längre ville gå runt ställningen den kom med från butiken.

Och här ser man den i oktober 2016 under en julfotografering för ett reportage i TT. Visste blomman då att den skulle bli dubbelt så lång?

2017

Här är porslinsblomman mars 2017. Här har den klättrat upp för fönsterkarmen och börjat sträcka ut sig ovanför fönstret.

2018

Här har ytterligare ett år gått, mars 2018. Under året, främst sommaren, har den alltså växt över hela överkanten på fönstret.

2019

Ja och då är vi fram i nutid med växtgardinen. Vet inte om du ser det men den har alltså växt så den sträcker sig utanför fönsterkarmen där uppe till vänster. Så nu när solen kommer åter lär den ju växa än mer. Men vart ska den ta vägen nu då? Neråt och rama in fönstret? Vända den bakåt så det blir dubbla lager? Eller upp mot vänsterväggen? Jag har ingen aning??!!! Hjälp, jag har en alien i mitt vardagsrum, ha ha!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Anna 9 mars, 2019 at 08:26

  Fantastisk! Men hur planterar du om? Tar du ner hela då eller lagar du efter läge där vid fönsterkarmen? 🙂

  • Svara Helena Lyth 9 mars, 2019 at 17:02

   Inte helt optimalt, det ska erkännas men jag har lagt tidningar på brädet och förberett med nya krukan precis bredvid, lyft upp plantan bra gamla krukan och gjort en rokad, bytt plats på krukorna.

   Kram

 • Svara Åsa 9 mars, 2019 at 09:31

  Verkligen en ailien ? Så snyggt! En fråga…klättrar den bara på fönsterfodret eller har du fäst något som den kan klättra på?

  • Svara Helena Lyth 9 mars, 2019 at 17:01

   Hej Åsa! Jag har rätt å slätt spikat upp spikar som jag fäst snören mellan och låtit växten klättra/slingra på. När den växt sig stark har jag tagit bort snöret men spikarna fått vara kvar.

   Kram!

 • Svara Renée 10 mars, 2019 at 17:50

  Jättefint! De har en enorm växtkraft! Själv har jag en storm hoya på en rund båge som är ca en meter (fönstret är stort) i diameter och trots att jag försöker leda alla rankor neråt är den nu så tjock och tung upptill att jag är tvungen att ha ett ”säkerhetsbälte” på den upptill som fästs i kroken avsedd för adventsstjärnan så den inte tippar!

 • Lämna en kommentar

  Close