Följ mig:
Min dag

Finaste gåvan jag fått. Folkdräkten min mormor sydde 1951

1 maj, 2019

När jag var hos mina föräldrar i helgen fick jag min födelsedagspresent och det är den finaste gåvan jag någonsin fått. Sällan blir jag rörd av gåvor men denna fick mig alldeles skakig.

Detta är Värendsdräkten min mormor sytt och broderat helt själv 1951, vilket är daterat på bandet. Att hon gjort allt själv gör mig så ödmjuk och imponerad. Vilket otroligt hantverk och vilket makalöst tålamod. Men det var kanske det man gjorde förr istället för att glo på Netflix…

Mormor, och morfar också för den delen, var från Växjötrakten och med det kopplad till Värendsdräkten och den måste jag säga är min favorit bland alla folkdräkter, inte bara för min personliga koppling utan den är så snygg med det svarta och vita tillsammans med den klarröda överdelen. Grafiskt snygg också.

Jag var tvungen att lägga upp bild på mitt Instagram, i Stories, och aldrig någonsin har jag fått så många meddelanden från följare. Ni blev rörda tillsammans med mig, berättade era folkdräktshistorier och hur ni önskar ha en egen. Så fint att få dela detta med er. Tack!

Årtalet ska broderas in samt regerande kungens monogram. Mamma berättade att mormor blev lite förbenad att hennes dräkt blev klar på fel sida kung så att säga. Under hennes tillverkning hann det bli tronbyte så hon startade med Gustav V och blev klar med Gustaf VI Adolf. Jag kan känna en sådan släktskap med hennes tänk då jag ju är formgivare; V-Gurras ”logga” var ju så mycket snyggare, ha ha!

Tyvärr gick min mormor bort redan 1961 men hennes fantastiska skapelse har levt ett rikt och vitalt liv via min mor. Mamma har burit den varje jul, på midsommar och vid samtliga skolavslutningar som lärare. Varje gång hon tog på sig den har jag stått och sett på med beundran. För att den är så vacker, så unik och att det alltid var högtidligt.

Och som barn av 70-talet var ju helgnöjet på TV programmet Nygammalt (minns du?) och där gällde det att se Värendsdräkten där bland alla folkdansare. Jag och mamma satt i soffan och tittade på Bosse Larssons program och letade; ”Där!” och ”Där!” tjöt vi så fort dräkten svischade förbi i dansen. Sånt man roade sig med, på annat sätt.

Att den nu är min känns som om jag fått ta över ett enastående förtroende. Och att min dotter en dag ska bära den känns ju himlastormande. Vi alla 4 kvinnor bär även samma namn vilket också känns så stort och fint.

Ett annat arv från Småland som jag stolt spridit är receptet på smålandskringlor. Har du inte testat så gör!

Kanske du känner igen dräkten? Den fanns på IKEA som träljusstakar. Värendsdräkten tillhör nämligen samma folkdräktsområde som småländska IKEA kommer från.

Och som du ser har denna trädam ett huckle medan jag har på mig ett hårband. Detta är ju helt klart ett regelbrott från min sida då gifta kvinnor ska ha hucklet och ungmöer ha hårband. Men jag revolterar lite precis som min mormor. Hon tyckte nämligen att det där hucklet inte var så vackert så hon skippade att göra ett. Tror dock inte att hon hade på sig hårbandet utan det gjordes så klart till min mamma då hon var ogift 1951.

Nu längtar jag till midsommar då jag absolut måste bära denna. Tack mamma! Och tack mormor var du än är. Jag lovar ta hand om den och föra både den och historian vidare.

Vi fick en fin dag hos mina föräldrar med stora känslor. Och något som ALLTID finns hos mina föräldrar är en laddning med såpbubblor. Min mamma älskar såpbubblor. Kan bara hålla med. Allt blir liksom roligt med såpbubblor. Löser upp vilka syskonbråk som helst.

Vilken vår 2019 har bjudit på ändå! Vi lägger nu den finaste april jag kan tänka mig till arkivet och kliver nu in i maj. Hoppas det blir en fin sådan.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Emma Thun 1 maj, 2019 at 08:41

  Wow! Så otroligt vacker.
  Drömmen är att en dag ha en sådan.

  • Svara Helena Lyth 1 maj, 2019 at 20:02

   Visst är den. Så otroligt glad att nu få ha den för ett tag. Sedan får den ett fortsatt liv med min dotter. Det är fint att tänka så.
   Hoppas du kan få en du med.

   Kram

 • Svara Sandra 1 maj, 2019 at 11:55

  VÄldigt vacker och ett sådant hantverk! Var o tittade på nationaldagsfirande förra året med folkdansare, var verkligen häftigt att se dom virvla omkring i sina färgglada dräkter 🙂

  • Svara Helena Lyth 1 maj, 2019 at 20:00

   Känns verkligen som om folkdräkten kan få ett uppsving. Har haft en lite dammig stämning runt sig men hoppas att det kan bli upplyft igen.

   Kram

 • Svara Drömhus Helena 4 maj, 2019 at 07:33

  Åhhhh så vacker!!!! Vilken lycka !!!! Jag har alltid drömt om en … Grattis kära vän! Kram H

  • Svara Helena Lyth 4 maj, 2019 at 08:27

   Tack söta rara!!! Att du inte har en – kan verkligen se mig dig i en riktigt vacker dress. Du skulle passa så bra i en folkdräkt.

   Tack för sist. För kort men naggande gott.

   Puss å kram!

  Lämna en kommentar

  Close