Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 maj, 2019

Och där vaknade trädgården. Och jag!

Det är 6 år sedan vi flyttade in och jag tror faktiskt att detta är första våren (eller försommaren kanske man ska säga?) som jag på riktigt känner vår trädgård. Att jag först nu blivit vän med den. För 3 år sedan beskrev jag min hatkärlek till trädgården.

Jag älskar vår trädgård men det är första nu jag känner att kärleken är besvarad och jag ser fram emot en vacker romans i sommar.

Tror att jag nu upplever att det är jag som bestämmer vad jag vill ha trädgården till och vad jag vill med den. Att den inte bara ger mig dåligt samvete som den tidigare gjort.

Och sedan har den tidiga våren med det fina vädret gjort att jag kunnat vara ute och rensa så det inte finns en massa to do-grejer vägen för att njuta av den lilla plätten.

Det jag har kommit fram till är att jag inte har gröna fingrar och inte heller drivet att varje dag vara ute och påta å peta i rabatter. Vad jag och familjen vill ha vår trädgård till är en härlig plats att ha det lugnt och skönt på och i. Det får vara lummigt och stökigt och inte heller ha en massa fantastiska odlingar och rabatter. Det ger mig nämligen mer oro och stress än njut så att säga.

Några få odlingslådor, några krukor och sedan en rätt ruff gräsmatta att lägga filt på och bara lyssna på alla ljud. Att vara ledig i – det vill jag ha en trädgård till.

Och i de där lådorna och krukorna satsar jag på säkra kort så som rabarber, tomater, luktärter och svartkål. Köpt uppdrivna plantor så jag inte ens behöver förså. Japp, jag tar alla genvägar jag kan ta här för att nå min sköna slappa trädgård.

Dessa lådor köpte vi första våren i huset, för 6 år sedan som sagt. Planterade något ambitiöst då utan att ta hand om det. Fick nu rensa bort 6 år av barr och ogräs för att få till en ny yta.

Ja, rabarber måste jag ha för jag vill ju ha världens godaste rabarberpaj. Rabarber har vi i trädgården men jag kan se att för varje år har det blivit färre och färre rabarberplantor och -blad. Så nu köpte jag nya och hoppas de ska ta sig.

Precis så här vill jag ha min trädgårdsupplevelse: njuta av solen i det gröna. tack Birger – du visar vägen.

Vi har börjat ta oss ut så smått men utemöblerna är inte på plats. Går ju bra att sitta på trappan eller på filt ändå.

   

Något som vi faktiskt har gjort som visade sig vara ett bra drag var att förra våren beskära de vildvuxna syrenbuskarna. Vi har en helt fantastisk syrenberså men den hade växt sig så hög så det var mest stammar. Mer som en bur av stammar än berså. Nu växer sig syrenerna fina (supersvåra att få till vettig bild) så en ny berså är på gång. Hurra – ännu mer njutarställen i trädgården alltså.

Kommentar

  • Så komiskt att jag just idag på morgonen av någon anledning kom att tänka på en sagolikt god rabarberpaj med jordgubbar som jag efter lite letande i minnet kom ihåg från din blogg. Pajen som en stund senare nu dök upp på din blogg 🙂

    Gillar dina inlägg, bilder och blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.