Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 juli, 2019

Falska wienerbröd, wienerkaka. Men med äkta smaker

Om nu detta kallas falska wienerbröd eller wienerkaka så är det inget som helst falskt med smakerna! My God vad gott alltså!

Falska wienerbröd, wienerkaka

Deg:
8 dl vetemjöl
50 g jäst
1 msk socker
2 dl mjölk
2 ägg
150 g rumsvarmt smör

Lager vaniljkräm:
2 påsar marsanpulver
4 dl mjölk

Fyllning snurrorna: 
100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
150 g mandelmassa

1 ägg till pensling
1 dl florsocker och vatten till garnering

Gör så här: smula jästen i en buke och lös upp den i mjölken. Knäck i äggen samt socker och rör ihop. Häll i hälften av  mjölet och blanda. Skär smöret i bitar och ha i under omrörning så smöret fördelas. Häll i resten av mjölet och blanda knåda ihop till en deg. Låt stå under bakduk i 30 minuter.

Värm ugnen till 200°. Vispa ihop vaniljkrämen. 

Lägg det rumsvarma smöret till fyllningen i en bunke och häll över socker. Klicka ner mandelmassan om den är mjuk annars riv ner den och blanda väl.

Dela degen i två delar och kavla ut den ena på bakplåtspapper och lägg i en bakform med lite högre kanter, min var 40X28, och bred på vaniljkrämen med en slickepott.

Kavla ut den andra deghalvan. Bred på smör- och mandelmassefyllningen över hela utan. Rulla ihop på längden och skär till 24 snurror. Lägg ut på den vaniljkrämstäckta degen. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

Vispa ihop ett ägg och pensla på bullarna. Grädda på galler mitt i ugnen ca 20 minuter tills bullarna fått gyllene färg samt att undre lagret blivit gräddat, testa med sticka.

Ta ut och låt svalna. Vispa ihop florsocker med några droppar vatten i taget och rör ihop med gaffel till en rätt så fast men ändå rivning smet. Ringla över bullarna med gaffeln och låt stelna. Skär sedan ut bullarna i rutor.

Så galet gott. Detta påminner ju om en butterkaka men ändå inte. Men gillar skarpt detta med att baka rubbet på en gång som i en kaka men ändå få singelbullar så att säga.

  

Kommentar

  • Två påsar marsan, är det de påsarna som väger 91gr styck då? Visade sig vara en enda stor påse i min förpackning så googlade mig fram till vad jag tror är rätt ? Bullarna är inte klara än men det ser verkligen lovande ut! Tack för kul recept!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.