Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 september, 2019

Koka kronärtskocka & servera med hollandaise inuti

Kokt kronärtskocka med hollandaise är bara så ljuvligt gott. Tidigare har jag bara ätit den kokta skockan med smörklickar på det varma “köttet” men när jag testade med hollandaise förstod jag att jag missat något hela livet. Det är ju världens skillnad på smaker och upplevelse.

Sedan är ju kronärtskockan så härlig att äta med sina blad att ta utifrån och jobba sig in åt mot hjärtat. Men om man gör tvärt om?

Men hallå i lådan – nu snackar vi! Jag serverade kronärtskockan med hollandaise inuti så det blev en skål att dippa de matiga bladen i. Mat och servering i ett alltså. Då kronärtskockan har en sådan hög innetemperatur är det lätt och smidigt att göra detta och ändå servera skickat varm vilket är godast!

Koka kronärtskocka & servera med hollandaise inuti

Koka upp vatten i en stor kastrull och salta, 2 tsk/l vatten. Tillräckligt stor kastrull och med tillräckligt mycket vatten att skockorna täcks när de läggs ner.

Skär bort stjälken nära blomman. Gnid in stjälken med citron

Lägg försiktigt ner kronärtskockorna i vattnet med hålslev och låt koka i 25-45 minuter beroende på hur stora de är.

Kronärtskockor har en förmåga att vilja flyta så jag lägger ett tungt lock, snäppet mindre än kastrullen, så håller dig sig under ytan vilket hjälper till för en snabb och jämn kokning.

Då var det dags att skapa en skål av Kronärtskockan. Nyp om mittenbladen och lyft försiktigt bort (spara dessa då det är gott kött på dem). Klipp bort spetsarna på kronbladen närmast öppningen. Fortsätt ta bort alla kronblad  ända ner till botten och “håret”. Här är bladen väldigt varma så ta det sakta och försiktigt.

Fortsätt sedan med “håret”, lite i taget. Åh, detta är så hett så hett så var försiktig. Byta hand och ta pauser annars blir det brännskada på fingertopparna.

Och vid varje tova du nyper bort så se till att du fick med allt “hår”. Bättre att ta allt medans än att resan efteråt.

Nu har du skapat en “skål” av varm, väldoftande och suktande kronärtskocka.

Häll nu i din krämiga hollandaise inuti kronärtskockan. Jag tog genvägen med en färdigsås men har du en egen så ger det extrapoäng!

Färdig att servera och gärna med rostat bröd.

Dett är smaker som gifter så fantastiskt bra. Den köttiga, matiga kronärtskockan mot den syrliga såsen och sedan det crunchiga brödet.  Och sedan då man ätit kronblad för kronblad kommer man ner till hjärtat som är en delikatess på brödet med såsen.

Och en total bonus: Nu när alla små kronblad och allt sticksigt hår är borta så är det ju så mycket enklare att äta.

Hoppas du gillade detta lika mycket som jag. Försvinnande gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.