Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 mars, 2020

Påskpysslar vackra påskägg med vintergäck

Påskägg och vårblommor – två underbara saker så här års och de ville jag kombinera. Det blev urblåsta ägg att hänga i påskriset med två olika sorters vintergäck på. En med pressad påklistrad vintergäck och den andra med mönster på av bladen på färgat ägg.

Nu hänger de här hemma i ett ris från trädgården med bla forsythia som jag hoppas ska slå ut i gula vackra blommor.

Då blir det ett väldigt solgult påskris detta. Ja, gult är väl den riktiga påskfärgen ändå.

Vi skulle ha rest på vår tredje tågluff denna påsk (förra våren var det Paris och Berlin och höstas var det Venedig och Salzburg) till Prag och Berlin. I Berlin skulle vi möta upp vänner för att bo hos ytterligare en tredje familj som nu bor där. Så klart har allt avbokats och ställts in. Tjeckien har helt stängt gränserna. Så nu verkar det bli en påsk hemma. Inget fel i det men jag hade inte tänkt liksom pynta men nu finns det ju massa tid för det. Därav detta påskris alltså.

Vintergäck har alltid varit en favorit. Den ihop med snödroppen var de första som alltid jobbade sig fram i mina föräldrars rabatt. Inget bättre vårtecken än dem. Nu har jag förevigat dem på mitt påskpynt!

 

Pressa blommor till påskäggsdekor

Detta är ett väldigt enkelt pyssel som blir riktigt vackert.

Gör så här: Lägg de blommor som ska pressas mellan två ark hushållspapper, se till att alla blad och kronblad ligger rätt så de inte viks eller bryts. Lägg något rikigt tungt ovanpå. Jag hade skärbräda med mortel på. När jag var barn var telefonkatalogerna det bästa som fanns för blompress. Låt ligga i press 1-2 dagar.

Blås ut ägg så du får tomma ägg att ha som dekoration. Läs om hur du blåser ur ägg HÄR.

Måla ett tunet lager med decoupagelim på ägget och lägg på din pressade blomma. Måla försiktigt ett till lager av lim på blomman. Se till att hela täcks och verkligen limmas fast. Låt torka.

Om ägget ska hängas upp kan du knyta en bit snöre som en ögla runt en liten bit tändsticka eller tandpetare och trycka ner i det övre hålet.

 

Mönster av blad på naturligt färgade ägg

Jag har tidigare berättat om hur jag färgar ägg naturligt HÄR och hur jag använder färska löv/blad för att få mönster på äggen HÄR.

 

Kommer bli så vackert när löven slagit ut ännu mer och de gula blommorna slagit ut de med. Hoppas det blir som jag ser det framför mig.

Vill du ha fler tips på påskpyssel? Vilken tur för jag har MASSOR! Klicka HÄR som kommer du till allihop. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.