Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 maj, 2020

5 serietips på icke-engelsktalande tv-serier

Kanske du precis som jag hela tiden suktar och letar efter nya tips på tv-serier. Speciellt nu när vi blivit mer hemma så avverkas serier i rask takt.

Något som jag gärna ser nu är tv-serier som inte är på engelska. Tidigare har jag suttit med laptop i knät och kört double screen och smygjobbat samtidigt som vi kollat på serier.

Det är något jag tröttnat på för jag har blivit så trött helt enkelt så det har varken blivit riktigt jobbat eller serietittat. Med ett öra mot tv-skärmen på bänken mitt emot soffan och ögonkast regelbundet upp dit medan jag också trycker ner fingertopparna mot tangenterna på laptopen och ögonen ner där mellan varven. Detta är ju bara fullt möjligt när jag kan lyssna, förstå vad som sägs och följa med i händelserna trots att jag inte ser. Alltså har tv-serier på svenska och engelska möjliggjort detta.

För att verkligen fokusera på endast på tv-skärmen är icke-engelska serier ett bra sätt att tvinga mig till fullt fokus.

Några serier jag vill tipsa om där du färdas till helt nya världar om du nu, som jag, inte är helt hundra på något övrigt språk än engelska.

1) Serietips på tyska: Bad banks

Girighet vet inga gränser, det är nog en sanning ibland. I Bad banks är det läskigt visat och med en pandemi i verkligheten skräms jag av att en ekonomisk kris mycket väl skulle kunna skapas lätt om fel personer drar i spakarna. Jag lever så långt det bara går från finansvärlden så det är väldigt spännande bara att få se hur en bank i Europa jobbar. Så klart draget till sin spets.

 

2) Serietips på spanska: La casa del papel

Tänk dig lite Oceans 11, Nikita och början får mig att tänka på 80-tals klassikern Tracys hämnd för den som minns den. I La casa de papel är det svårt att veta vem man ska sympatisera med. Är det de onda bovarna eller de goda poliserna. För vem är ond och god? Finns flera säsonger.

 

3) Serietips på italienska: Zero Zero Zero

Vackra italienska naturbilder med rå maffia. För alla Gudfadern-fans så är Zero zero zero julafton. Jag har inte sett hela serien än så avslöja inget. Jag njuter av miljöerna och förfäras av råheten. Precis som en maffiaserie ska vara.

 

4) Serietips på hebreiska, tyska & engelska: Unorthodox

Självbiografiska succéboken Unorthodox som tv-serie. Så mäktig serie och en rå inblick i en värld så långt bort men ändå så nära. Om styrkan att vilja leva sitt liv. Bland det bästa jag sett. En serie som lever kvar länge i en.

 

5) Serietips på danska, franska, polska & engelska: DNA

Att danskarna kan sin krim är det nog ingen som bestrider. Senaste tillskottet DNA gör ingen besviken. Med en ryslig historia som får mitt mammahjärta att gå i bitar sträcker jag den. Det som också är så snyggt i denna är att det är en historia som sträcker sig över gränser och vi får följa med till polisen i både Polen och Frankrike.

 

Det jag kan konstatera av min lista här att det inte är en skrattfest direkt! Det måste jag genast försöka få tag på, några serier på andra språk än engelska som kan vara komiska. Det måste väl finnas???

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.