Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 juli, 2020

En dag på museum med barnen – Stockholmstipset

Jag tog mina tre små trallande troll till stan för en kulturell dag. Måste varva bad, skärmtid och “jag har inget att göra” med något annat. Det fick bli en tur till Skeppsholmen och leksaksmuseet. Jag har inte varit i den nya lokalen där utan bara till den som låg i spårvägshallarna tidigare, så det skulle bli kul för oss alla.

Det man som vuxen ibland glömmer är att själv färden till målet kan vara en sak i sig. I sett fall är det inte svårt att låta promenaden på vackra bron blir ett minne men att gå på gator och torg kan också bli kul.

Min pappa lekte “Bäver” med mig när vi åkte eller gick någonstans. Bäver var någon med skägg. Observera att detta var 80-tal och då var alla rakade och inte så där hipsterskäggiga som nu. Den som först såg en bäver fick ett poäng. Jag och barnen kan räkna glasskiosker, sportbilar eller något annat passande för just den turen. Detta brukar korta tex kommunalt resande eller om det är kö.

Det var inte längesedan vi tog en tur med Djurgårdsfärjan där borta över till Skansen, läs det inlägget HÄR, men jag slås varje gång av hur vackert det är i vår huvudstad.

Leksaksmuseet på Skeppsholmen

Det såg riktigt spännande ut att gå in i den här tunneln under gamla kyrkan. In till Leksaksmuseet som egentligen heter Toy Museum och är i de gamla bergrummen. De rum som var menat för att huset regering under andra världskriget om det behövdes och senare blev torpedverkstad. Inte vilka hyresgäster som helst alltså…

Rolig bild på de tre 🙂

In i gångarna slängs man på en gång och barnen upptäckte att mattan var en väldigt lång hopphage. Den skulle göras och typ 100 hopp senare var vi framme vid kassan.

Utställningen är samlingar av gamla och nutida leksaker så för mig var det mycket nostalgi och för barnen var allt väldigt lekfullt och spännande. De tjoade till extra mycket när de hittade något de själva kunde relatera till.

Utställningen är byggd av scenografer och det märks. Det är inte bara en samling uppvisad utan den verkligen berättar en historia. Så kreativt och jag bara älskar det. Blev så inspirerad.

Och återigen – de här tunnlarna är riktigt mäktiga.

Stanna till vid en monter och låt ögonen falla på allt du kan se.

Bra exempel på rolig presentation.

Det som barnen verkligen gillade var att gå på “skattjakt”. Ta sig genom utställningen med en uppgift är så klart roligare än att bara kolla. Detta gjorde de även när vi var på Åbergs museum i vintras, se HÄR, så de visste exakt hur det gick till.

Här är hela Disney-samlingen. Varje låda gav egna minnen.

Kanske denna Aladdin-låda gav mest. Inte själva Aladdin utan den där kassett-bok-sagan. Ja du vet, när man lyssnade på kassett och när det kom ett litet pling fick man byta sida. Åh, det var tider det…

Min lille kille har tyvärr lämnat sin prinsessperiod. Åh, han var Stockholms sötaste prinsessa och klädde sig varje dag i alla klänningar på förskolan och satte en trend faktiskt. Alla killar följde efter och det var fullt av prinsessor då.

Nutidens största trend: käpphästen.

Var du en Sindy eller Barbie? Jag ville hellre ha en Barbie för hon hade ju fler gadgets men jag fick en Sindy. Men det var tydligt hur olika läger det var. Minns du?

Det här! Inte bara visa dockorna utan sätta dem i en scen. Att de sitter och viskar till varann.

Vi tackade för oss och klev int i dagsljuset igen. Nu med sjukt hungriga magar. Jag pekade uppför backen och vi gick till Moderna Museets restaurang.

Var nästan helt folktomt så att hålla avstånd var inte svårt.

Somrig risotto, riktigt god.

När jag tog ett besök på damrummet så blev jag lite fnissig. Hur bra matchade jag väggmosaiken då???

En vända i butiken måste man ju.

Kidsen hittade en rolig bok och skrattade högt. Tur vi var nästan ensamma.

Utanför hade Moderna Museets Verkstad en sommaraktivitet. Vi blev alla uppmuntrade att skapa vår konst i naturen.

Ett helt bord med saker att plocka material från och sedan var det bara att ge sig ut på Skeppsholmen.

Efter olika idéer så kom vi fram att den finaste symbolen vi visste ändå var hjärtat.

Min sommarflicka, så fin och så rar. Alltid full med kärlek till allt och alla.

Väl på hemväg mot stan igen visade sig den svenska sommaren på riktigt. Alltså wow, vilka moln.

Blir aldrig trött på att se dessa vackra ångbåtar. Det r något så vackert, drömskt och ledigt över dem.

Älskar de här kaninerna av Marianne Lindberg de Geer vid Tehuset i Kungsträdgården. Väldigt söta men när du hör titeln så ser du nog på dem på ett annat sätt…

Ett stopp innan hemfärd. Klart vi alla var värda varsin kul sorbet!

Min citronsorbet var en besvikelse. Skulle helt klart tagit den lillebror tog; tuttifrutti. Det får det bli nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.