Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 augusti, 2020

Karibisk middag i tropisk hetta

Hallojsan! Har du också det riktigt varmt hos dig? Här har det varit tropisk värme nästan och det hade vi väl aldrig trott när vi bokade in våra vänner på middag i helgen som var. Det var ju nästan löjligt bra ingrediens i den karibiska middag maken hade önskan om att göra. Vet inte riktigt vart han fått den idéen ifrån men det lät ju kul tyckte jag och var med på tåget.

Men vad är en karibisk middag? Jag började ana att vi kanske inte skulle bli helt korrekta i varken geografin eller matpaletten här om någon började testa oss. Kände att det liksom var som om någon på andra sidan jorden ville göra en svensk middag och bjöd på röda pölser liksom. Nära men inte helt rätt om man säger så. Så ta detta med karibisk med en nypa salt, okej?

Det jag då som dukningsansvarig var snabb på var att försöka göra en färgglad dukning. Men absolut inte avancerad eller tidskrävande. Inte heller lägga pengar på nya bordsattiraljer. Ta av det jag har liksom.

Dukar och servetter har jag massor för att jag är en dukningsnörd så där var det inga problem. Ljusslingor och lyktor hade jag ju redan uppe från den lilla kräftskivan dagarna innan. Mycket var kirrat alltså. Men blommor då? Äsch, jag tar de palettbladssticklingar jag hade i vardagsrummet. Det funkar ju som någon sorts exotisk blomma tycker jag.

Så, det får duga! Skulle ju vara en enkel middag så inget mer nu.

Efter några gräv i garderoben blev det denna färgglada klädsel. Och nu ska det tilläggas att det var 29° i skuggan så de svalaste och fladdrigaste byxorna var ljuvligt.

Det roliga var att jag senare såg att jag matchade helt galet bra de drinkpinnar vi gjorde…

Ja, du fattar va???!!! Det är ju jag, ha ha!

Till förrätt ville maken grilla kryddade ananasbitar och skar bort köttet och kvar var kärnan med den där gröna ananastoppen. “Klyv den i 4 och frys dem! Blir ju superbra isbitar kombinerade drinkpinnar.” Ibland är man klyftig.

mitt Instagram, i Stories, frågade jag om idéer för Karibisk middag och fick ett tips som var guld: att ha lite exotiska ljud. Hade vid fördrinken en liten bluetooth-högtalare med djungelljud.

Karibisk middag

Och så kom våra vänner och fördrinken serverades.

Vilken drink? Rom och cola kändes karibiskt så det blev det.

Och sedan var alla i full gång. Man kan ju tycka att det här med skjutleksaken Nerf är lite läskig men guuuuuu vad kul de har. “Det är som moderna ärtrör” sa maken och det har han ju rätt i.

Det var spring och “jag fick dig” precis överallt. Älskar att hela trädgården används och kommer till liv.

Något jag gillar att göra på middagar och fester är att flytta på gästerna. Det liksom ger energi. Från trädgårdens fördrink gick vi till altanen för förrätten. Den grillades och där står ju grillen.

Maken hade marinerat stora räkor i lime och ingefära hela dagen och de är bland det godaste jag vet. Ska ätas precis nygrillade så är de så saftiga och välsmakande så man smäller av. De ihop med kryddade ananasbitar och små chorizokorvar tandpetade vi i oss förrätten ihop med svalt rosévin.

Fortfarande helt tagen i vinkylen jag köpte på loppis i juni. Så glad i den.

Mat på spett är ju alltid härligt.

Och sedan då förflyttning igen tillbaka till trädgården och vår nya favoritplats.

Med alla karotter, skålar och uppläggningsfat blev det en himla härlig dukning i det enkla.

Maken matchar föredömligt med rosa shorts!

De två minsta godbitarna.

Grillad majs är alltid en bra idé.

Maken hade hittat ett recept på marinerad kyckling och det där receptet var helt magiskt för godare kyckling får man leta efter. Det var ett recept med majonnäs vilket ju inte är det vanliga. Receptet är låst på New York Times sida. Ska se om jag kan få loss det. Det var så sjuuuukt gott.

Serverat med nektarinsalsa (som jag har recept på HÄR fast med avokado istället för tomat) och ris kokt i kokosmjölk. Han hade fixat en fantastisk meny den där karln!

Våra vänner hade med sig efterrätt och hallå i lådan! Nu blev jag helt tagen. Två sorters egenlagad glass – kokosglass och key lime pie-glass. Serverat i mandelflarnsskal. Så galet gott alltihop. Jag har bara gjort korgar med havreflarn (recept HÄR) men nu blev jag sugen på mandelflarn ju.

Vindstilla och med en temperatur som aldrig gick under 22° satt vi ute länge.

Sådana här kvällar tar jag gärna många av framöver. Men ett litet regn kanske ändå skulle vara bra för både naturen och mitt huvud. Känner mig nästan överkokt.

Gillar du också att göra menyer, skapa middag med koncept och tema? Som du förstår älskar jag det. Så roligt att ha små projekt och få skapa fram en fin kväll ihop med kära vänner. Det är lyx det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.