Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 augusti, 2020

Stora listan; post semestern 2020

Då var terminen igång och semestern är definitivt slut. Lyckades redan första riktiga skoldagen missa lillkillens schema. Ska erkännas att det inte är lätt att ha koll på tre skolbarn där det är olika regler och tider fast de är så nära i ålder (födda -09,-10 och -13). Hade lovat mig själv att vara helt uppdaterad med alla veckobrev och annat men misslyckades alltså redan första dagen. Ja ja, då kan det bara bli bättre, ha ha.

Även om semestern är slut är inte sommaren det. Det visar om inte annat metrologerna när de pekar på sina kartor och siffrorna är alltid 20+. Det ska vi verkligen njuta av eller hur? Äta ute, gå barfota och ta kvällsdopp.

Innan semestern förändras helt ur mitt minne vill jag lista några av de saker som var bra, mindre bra, de jag vill göra om och de saker som inte ska upprepas. Kanske denna lista kan inspirera dig att tänka på?

Stora listan; post semestern 2020

Till att börja med så ÄR ju så klart sommaren 2020 någon som ingen fick den sommar de önskade, är jag övertygad om. Resor som ställdes in, personer man inte fick träffa och kanske semesterdagar som försvann pga jobb? Så listan är ju lite i skuggan av detta men ändå. bara så ni vet.

Vad blev det för semester i år?

Vi hade en så rackarns tur att hitta stugor att hyra på västkusten så hela semestern blev på “andra sidan”. Vi laddade bilen med väskor packade för minst en månads behov. Lite mer än tre veckor på 5 olika boenden på Väskusten och sedan 10 dagar i Skåne.

Stämde semestern överens med planen?

Njae, vår plan i våras om att hyra hus i Frankrike fick ju strykas men i övrigt blev nog allt som vi önskat. Grundplanen med att hyra hus tillsammans och uppleva allt det runt omkring oss blev ju av fast i Sverige. Vi hade tur som sagt att kunna hyra stugor.

Om man ska sätta ett ord på semestern?

Närvarande. En månad på resande fot som familj som var nästintill analog och i väldigt enkla och små boenden gjorde oss väldigt närvarande. I varandra som familj och även i nuet.

Hur var vädret?

Efter midsommar var det ju rekordvärme och det bådade gott för vår resa, att havet skulle ha värmts upp. Men nej, våra veckor i juli var rekordkalla och vattnet iskallt. Det regnade så galet mycket på Koster dagen vi kom att min tygbag med packningen var dyblöt när vi kom fram. Det var många dagar med sol men med blygsamma temperaturer så tjocktröjan var alltid med i väskan. Men jag måste erkänna att det inte gjorde något. Jag är inte beroende av badväder på semestern faktiskt. Värmen kom de sista tre dagarna i Skåne. Det räckte för mig.

Det bästa med semestern?

Efter en knasig vår lyckades vi koppla bort och koppla av. Helt dagvill och tidsvill. Längesedan att semestern var en verklig ledig semester och det har nog en hel del att göra med att våra barn inte är bebisar längre. De måste inte bevakas i varje ögonblick.

Det mindre bra?

På Brännö och Koster som är bilfria öar var vi hela tiden nära dagens aktivitet. På övriga ställen är vi tvungna att ta bilen för varje utflykt och med det ha koll på alla familjemedlemmars schema, vi måste samåka. Mycket väntan och tid i bilen. Det kan jag vara utan. Kände hur mycket bättre jag mådde på Koster och hur mer sommar det var där när vi var ett med naturen.

Något som absolut ska göras om?

I Skåne där vi var 14 pers i samma lilla hus skapade vi arbetslag. Ett rullande schema med ett lag som ansvarar för hela middagen och lagar mat, ett lag plockar undan och diskar och ett lag får vila. Så sjukt bra och alla blir involverade.

Och återigen, känns som om jag tjatar, detta med att resa utan skärmar för barnen är så bra för oss. Barnen sover längre på morgonen då ingen skärm lockar upp dem eller för den delen lockar hem från stranden.

Något överraskande och oplanerat som hände?

Jag hade väl aldrig trott att vi skulle träffa så många vänner och familjemedlemmar på resan. Många vänner som var på resande fot de med och så klart ville vi ses. Vi fick faktiskt planera in en dag där vi inte skulle träffa någon. Kanske alla var svältfödda på att samtala och mötas (om än på avstånd) efter denna vår.

Vad var det godaste på semestern?

Skaldjur. Ja jösses vad mycket skaldjur jag ätit denna sommar och är på långa vägar från att bli mätt. Men nu kommer jag vara mer kräsen – inte vilka räkor som helst vill jag ha. Färska Smögenräkor eller de jag åt på Koster. Nu har jag fattat att det är skillnad på räka och räka.

Oväntad insikt under semestern?

Att jag började tänka på att ett litet sommarhus ändå kanske skulle vara härligt. Jag har alltid sedan vi flyttade till villa sagt att jag aldrig vill ha två hus. Men hur härligt det än är att resa runt, hälsa på vänner och familj så är detta med att känna sig “hemma” även på semestern något som lockar. Jag blir lite rädd för mig själv nu…

Vad var bästa plaggen i packningen?

När jag tittar på bilderna från resan så är det samma shorts och tjocktröja som syns och under tröjan olika toppar. Den enda outfiten jag behövde tydligen.

Vad var sämsta plaggen i packningen?

Ja, med tanke på svaret ovan så är ju typ all övrig packning onödig, men det är sådant man ju inte vet innan. Det jag dock måste fatta är att jag inte behöver fler varianter av samma grej. Varför packa tre par shorts om jag bara använder ett? När man reser med packningen på ryggen är jag duktig på att rensa innan men är det bilsemester är det lätt att lägga till just in case-plagg. Speciellt för barnen, de hade ju samma kläder hela tiden. Det vet jag ju men jag vill inte stå där och vara naken…

Vad var bästa “övrigt” i packningen?

Då vi hyrde stugor hade vi med oss väldigt mycket kryddor och jösses vad bra det var. Det blev riktigt goda och välsmakande måltider även om det var sjukt många kassar med köksprylar.

Vad var onödigt i packningen?

Rätt så mycket faktiskt. Sminkväskan öppnades aldrig, alla de där ritpappren och stora laddningen färgpennor behövdes inte för det fanns annat att göra, tyvärr måste jag säga böcker då jag hellre var med familjen när det tex var lugnt på stranden, snyggkläder ifall man skulle på något fint – alla är i semestermood ju, duschhanddukar till alla fem för vi delade på två, strumpor!

Något som gav sommarfeeling och pepp?

Då vi skulle bila rätt mycket fick hela familjen säga några låtar de gillade extra mycket just nu och så skapade jag en lista med dem. Då var alla glada i bilen för alla fick då och då “sin” låt spelad. Och varje gång jag satte på denna lista blev det liksom sommarfeeling. Som Pavlovs hundar du vet, en sommarlista för 2020. Och det bästa – den listan spelas än, här hemma, så det ger sommarfeeling även efter semestern. Ett riktigt bra tips.

 

Ja, det var väl min semester i punktform. Hoppas nu få behålla känslan av det enkla livet med mig in i hösten. Ska jobba på det.

Comments (5)

 • I absolutely loved spending summer with you and your family.What is so lovely is that they go with
  you to all the things you want to see too, and they never appear to be bored.A lovely,lovely
  family. I particularly loved all the seafood too.Thank you Helena!

  • Thank you so much Laraine! Your words means everything for me. Yes we really want to travel and do things with the kids. Any day now they are traveling by them self so I’m trying to capture every moment I can now.

   My kindest regards
   Helena

 • Vilken underbar semesterni har haft, Och även vi som fick följa med. Vi har hållit oss hemma, men nu när skolåret börjar och många börjar arbeta ska även vi våga oss ut. Stort tack för alla dina uppdateringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.