Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 september, 2020

Om jag hade en ledig lördag i Gamla Stan

Glad lördag och fin helg till dig! Ja, det må vara helg men det är ändå schemalagda saker som fotboll, basket, judo, till återvinningen, kratta trädgården mm härligheter. Och ta hand om allt jag inte städat upp efter den rätt intensiva jobbveckan. Det är lite av ett bombnedslag här. Men…

Om jag hade en ledig lördag i Gamla Stan

Men om jag hade haft en helt blank dag hade jag ringt och bokat brunch på Mr French. Kan vara den godaste brunchen staden kan erbjuda. Kanske att jag tycker så för att det även finns skaldjursbuffé. Ja, nu snackar vi plocka-på-sig-så-mycket-skaldjur-(även ostron)-jag-kommer-äta.

Sitta utomhus på den luftiga uteserveringen (väl markerat med avstånd och massa handsprit)  på Skeppsbron och få septembersol på nosen, beställa ett glas bubbel, unna mig minst två våfflor från efterrätssbuffén och samtala med min familj.

Sedan hade jag dragit med mig min lilla trupp och klivit upp i Gamla stan för att siktat på slottet. Jag hade visat upp den fantastiska konstnären, företagaren och legendaren Märta Måås-Fjätterströms underbara livsverk för barnen innan utställningen stänger för evigt. En både kulturell och historisk upplevelse för de små.

Jag kommer säkerligen stå och prata mig blå för barnen om detta fantastiska hantverk. De kanske håller med, eller sucka. Det får vi nog aldrig veta.

Övertygad om att Märtas liv i alla fall ställer frågor och ger diskussioner. Att en kvinna kunde skapa allt detta i en tid när kvinnor inte riktigt alls kunde vara yrkesarbetande kanske de små inte förstår. Men nu så, nu har de fått en dos historie- och kulturlektion.

Fortfarande rätt mätt från brunchen så blir det en lättare måltid vid Strömmingsvagnen. Till och med de svårt fiskskeptiska blir helt galna i de här brickorna.

(Påminner mig själv om att göra stekt strömming hemma snart)

Dags att åka hem igen men jag väljer så klart en promenad. Speciellt om nu septembersolen bjuder på sin skönhet. Vi går mot Mälartorget och Gamla Stans t-banestation och leker med den stora statyn där: Familjen.

Statyn består av två vuxna och ett barn och alla är fastsatta i rännor så de går att flytta. Ibland är familjen tillsammans med barnet i mitten, som här, och ibland är kanske mamman i ett eget hörn för lite egentid… Det är de som passerar, och vet att man kan flytta dem, som bestämmer hur familjen har det.

Vi lämnar familjen och går ner, genom t-banans undergång till Riddarholmen och går runt hela holmen. Njuter av en lite okänd del av Stockholm med några av de vackraste husen, den vackra vyn över Riddarfjärden och Stadshuset och knatar över bron till Tegelbacken.

Beroende på hur mycket energi benen har på de små och stora får vi se hur mycket mer promenad vi pallar. Men i mitt drömscenario så går vi på mitt favoritställe i min stad; Norr Mälarstrand. Vi går med vattnet på vänster sida om oss hela vägen till Fridhemsplan där vi tar t-banan hem.

Ja det var väl en dag som hette duga??!! Om jag nu hade haft en blank dag det vill säga. Men kanske det fick dig att bl inspirerad. Annars har du andra tips på hur du spenderar en ledig dag i Stockholm HÄR.

(Tyckte du om detta inlägg? Berätta gärna)

Comments (4)

  • Åh, den utställningen (Märta Måås Fjetterström) hade jag absolut inte missat om det inte vore för Corona som hindrar reandet. I vanliga fall besöker jag Stockholm 5-6 ggr/år men nu har jag inte varit där sedan i november-19. Jag saknar både min födelsestad och mina vänner där. Jag längtar efter den dag Covid-19 är ett minne blott….. Och tack för fina tips om brunch och övrigt. Hälsning från ett fortfarande somrigt Frankrike

    • Så himla nedrigt hur resandet hindrar så många. Och jag längtar åt andra hållet, ner söderut till dig. Planen på att hyra hus i Bretagne som var vår tanke för sommaren får skjutas på framtiden. Snart så, då får vi resa och kramas igen. Hoppas jag.

      Ta hand om dig!
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.