Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 oktober, 2020

Tips för sinnena denna höst; tv-serier, spellistor & gott för själen

Önskar du lite mysiga tips när nu hösten och faktiskt kylan tagit ett grepp? Något som kan ge dina sinnen lite på plussidan?

De senaste dagarna har jag kommit på mig med att sukta efter just dessa saker då de fått mig att skratta, känna spänning och bli än mer höstmysig – kanske det kan inspirera dig med?

Och när jag för mig själv tänkte på dessa saker så kunde jag ju faktiskt få det till att vara något för varje sinne. Så häng med nu:

Värm dig med gott

Att en varm kopp är bland det bästa du kan ta till när det är kargt och kallt är så klart det bästa för att snabbt värma hela kroppen. Jag kan känna att jag druckit lite förryckte koffein på sista tiden så då får det bli något mer snällt, något som snarare lugnar ner än piggar upp. Då har jag värmt äppelmust eller äppelsaft, beroende på vad jag haft hemma.

Koka upp med kanelstång och skivat äpple för extra smak. Och doft för nu skulle vi ju locka alla sinnen.

Och sen påminner jag om det jag sagt förut: tunt skivat äpple på macka med leverpastej. Gott!

TV-serietips

Har du sett Premiärdatum oklart på SVT Play? Inte? Grattis – då har du något superkul framför dig. Har nu plöjt alla avsnitt och skrattat så jag gråtit. Egentligen är det ju sjukt tragiskt för handlingen är om en revy som inte kan sättas upp pga pandemin. Men sättet det är inspelat, som en dokumentär är fenomenalt. Det tar ett tag innan jag fattar att det inte är på riktigt. Så bra manus, så bra skådespelare. Johan Ulvesson är helt fantastisk.

Förr i tiden fick man vänta en hel vecka på att ett nytt avsnitt kom. Du minns V och Twin Peaks mfl va? Jag väntar nu med spänning på nya avsnitt av Top dog på TV4 och C More. Intressant hur allt handlar om att få vara med i den innersta kretsen oavsett om det är i förortens gangstervärld eller fina advokatbyrån i innerstaden. Och frågan om vem som är god och ond är en relevant fråga. Så snygg serie med hög spänning.

Den stora snackisen nu bland serier är helt klart Björnstad på HBO och efter två avsnitt är jag helt såld. Så bra manus av Fredrik Backman men två saker slår mig mest: vilka helt fantastiska skådespelare. Blir så tagen av deras enorma närvaro. Sedan är kläderna och scenografin fantastisk. Jag tror på allt och sugs in i serien. Det är så mycket som händer fast det är ett väldigt stillsamt skådespel. Man förstår, man känner. Helt golvad. Se den!

Musiklistor för hösten

För mig är hösten lika med jazz. Vet inte varför men så är det och det ska vara sådan där melodiös och lite melankolisk jazz.

Jag fick ett tips om en Spotifylista – en sammanställd lista med Musik från Spanarna. Brukar du lyssna på radioprogrammet Spanarna i P1? Har älskat det sedan start men inte varit en supertrogen lyssnare men alltid tyckt att det varit så bra musik mellan spaningarna. Så klart har någon sammanställt och gjort en lista. En mycket bra lista.

Det spelades mycket jazz hemma hos mina föräldrar när jag var barn och ett radioprogram min pappa lyssnade troget på var Smoke Rings. Ett radioprogram av Leif “Smoke Rings” Andersson där han spelade sina jazzfavoriter och började varje program med “Hello there, music lovers” med sin väldigt mörka och rispigt ikoniska röst. Det finns en skiva som är som ett radioprogram där Leif pratar mellan låtarna. Jag myser, tänder ett ljus och värmer en kopp.

Jag har en lista på Spotify som jag kallar Kastanj. Så fort jag hör en låt som är lite höstig, mysig och värmande lägger jag in den där. En lista att ta till när det just blåser kallt ute och det behövs värme inne. Klicka på blanda och på play!

Den låt som är min absolut favorit är Moonlight in Vermont av Billie Holiday. Den betyder mycket för mig.

Värme i massor runt kroppen

Om vi nu har smak, doft, syn och hörsel så har vi ju känsel kvar bland sinnena. Det bästa tipset jag har är filtar, plädar och gosiga täcken. Alltså svepa in sig med allt möjligt som får kroppen varm och lugn. Vi har nu tre korgar med filtar i hemmet. Varje korg är till bredden fylld. Barnen drar runt med fleecefiltar och plädar för att gosa in sig med och jag har alltid dubbla lager vid tv-soffan. Och raggsockor. Värmen har liksom inte kommit igång i huset så vi värmer oss så gott vi kan. Myset är i alla fall på topp.

Hoppas du fick lite nya tips. Önskar dig en fin höstdag.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.