Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 november, 2020

Stöpa eller “laga” egna värmeljus i stekpanna

Du vet hur jag älskar genvägar va? Saker ska vara enkla och om det då innebär att man tar halvfabrikat eller gör något nytt av något annat så är det guld tycker jag. Man känner sig stolt över sitt resultat fast man inte egentligen lagt ner så mycket jobb på det. Så får det faktiskt vara ibland!

Här nedan har vi två fantastiska genvägar. Vi börjar med den klassiska köpe-risgrynsgröten. Ja den ser ju ALLT ANNAT än god och rolig ut i sin plastkorv men ibland vill man att det ska gå fort och då är den helt okej. Bara man värmer den med en kanelstång och en liten nypa extra salt så blir det bra.

Den andra genvägen är mysigare värmeljus. Inget fel på värmeljus och det finns ju massa fina ljusstakar för dem men erkänn att de här i bakformar är liiiiite mysigare och juligare!??

Och enklare och bättre genväg till mys går väl inte än med detta julpyssel? Har du testat att förvandla vanliga värmeljus till sådana här? Om inte så har jag fotat här så du kan få inspiration.

Stöpa eller “laga” egna värmeljus i stekpanna

Vad som behövs:
Värmeljus
Små formar som mandelmusselformar
Stekpanna

Gör så här: Tryck försiktigt ut ljusen ihop med vekarna ur sina metallskal. Placera de nakna ljusen i bakformarna och ställ i en stekpanna. Värm stekpannan på högsta och se hur stearinet börjar smälta. När det smält till hälften kan plattan stängas av och ljuset smälter på eftervärme. Ställ stekpannan åt sidan och låt svalna. När formarna är tillräckligt svala för att lyfta kan de ställas på skärbräda eller bricka på en sval plats, tex vid ett öppet fönster. Låt ljusen stelna helt. Klart att använda precis som vanliga värmeljus men med så mycket högre mysfaktor.

Och hej vad det går fort. Ljusen smälte på nolltid i min stekpanna.

Och samma sak var det, fast åt andra hållet, när jag öppnade fönstret. Ljusen stelnade superfort.

Gillar du att göra egna ljus? Har du provat att göra egna bivaxljus? Om inte ska du kolla beskrivningen HÄR.

Så snabbt fick jag riktigt fina ljus att ha till en mysigare dukning.

Och ska vi tala lite om dofterna här? Tända stearinljus – alltid jul! Samma sak med clementin. Kanelen är så mjuk å fin, riktig mysfaktor. Och sedan teet; det är ett glöggte så du kan ju ana hur fantastiska dofter här är.

Hoppas du blev inspirerad till att skapa. Om än via genvägen.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.