Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 november, 2020

Återbruk & upcycle med många smarta verktyg

Återbruk & upcycle är ett annonssamarbete med Ryobi

Det finns många projekt man vill dra igång med i hemmet men det faller ofta på att man känner att det blir för stor apparat. Det krävs mycket prylar, kunskap och utrymmen. Känner du igen dig?

Jag har många idéer på att göra om saker jag redan har men av ovanstående anledningar blir det just bara idéer och stannar där. Men nu fick jag en riktigt spännande fråga från Ryobi att testa några av deras verktyg. Verktyg som är behändiga, anpassade för hemmaprojekt och smidiga. Nu skulle jag få testa.

Gravera/rista/etsa i metall & trä

Mina råvaror presenterade så att säga. Saker jag hade hemma och haft idéer till men inte kommit till skott.

Det smidiga med Ryobi är att alla apparater är sladdlösa och med ett riktigt kraftigt batteri i stället. Serien ONE+ består av 100 verktyg och ett batteri passar samtliga dessa. Batteriet laddas snabbt och kan lätt klickas på och av på alla Ryobis verktyg i serien ONE+. Varje verktyg kan då hållas i smidigt format och lättviktigt.

Här har vi då ett mirakelvertyg som jag helst vill kalla det men det heter multiverktyg. Ett verktyg med multifunktion genom de olika påsatserna. Slipa, borra, fräsa, etsa, rista mm.

Om du, eller någon kreativ person i din närhet, varit snäll i år så ska tomten komma med den här tycker jag.

Jag har länge velat rista (eller etsa kanske man kan kalla det också?) mönster i olika material. Då jag är helt novis och aldrig använt en roterande maskin före detta valde jag ett mycket enkelt mönster, som dessutom ligger lite rätt i tiden; en grankvist.

Mycket enkelt tänker jag; raka små streck, när jag skissar på tennkannan och träskivan.

Alla Ryobis verktyg i serien ONE+ har som sagt samma batteri som du kan skifta från maskin till maskin med bara ett litet klick. Det gör att varje verktyg inte väger så mycket när de är utan batteri. Så smidigt att kunna vara sladdlös och rörlig när jag skapar. Batteriet är väldigt kraftigt så jag behövde aldrig ladda mitt i projektet utan allt var supersmidigt.

Ska erkänna att det kändes rätt så skrajset när jag skulle starta. Liksom så definitivt att rista in i något. Skissa med blyerts är ju en helt annan sak. Nu var det på riktigt.

Men jag behövde verkligen inte vara rädd. Med pennfattningen var det som att rita och med reglaget för hastigheten kunde jag snabbt göra mig bekant med verktyget och tekniken.

Det var så himla lätt och framförallt skoj. Så roligt att få fram mönster på detta sätt.

Så här blev min lilla tennkanna. Mönstret på blev riktigt fint och jag slogs av hur snabbt och enkelt det var att få fram på ytan.

Älskar hur ljuset träffar olika i strecken.

Samma verktyg, samma teknik, annat material och ett helt annat uttryck.

För att vara första gången är jag verkligen nöjd. Och framför allt så sugen på att göra mer och fler. Blodad tand är väl bara förnamnet.

Gör pall & förvaring av äppelåda

I källaren, vid vår grovingång står äppellåda fylld med tygkassar att ta med när vi går till affären. Den där lådan har jag velat gör om till en multifunktionell sak. Både förvaring och sittplats. Två saker man alltid behöver i en hall.

Med limpistolen och den kraftiga häftapparaten tänkte jag testa om jag kunde få till det.

En stuvbit, två lager skum och en spillbit från ett tidigare hyllbygge skulle få pryda den gamla äppellådan.

Limmade ihop lagren skum samt fäste med några klickar lim på skivan och jag slogs snabbt av hur smidigt det var med en sladdlös limpistol. Jag har limistol som ett vardagsvertyg då jag använt min gamla titt som tätt. Men denna från Ryobi utan sladd var ju i en helt annan liga. Nu vet jag hur det skulle kännas att åka Rolls Roys. Detta kommer bli mitt absoluta favoritverktyg.

Skum och skiva sitter ihop, då var det dags för tyg och häftpistol.

Batteriet är kraftigt och motorn är som en racerbils. Jag tryckte av några extra häftstift bara för skojs skull för det var så häftigt (!). Ja jösses vilken motor som slängde iväg stiften ner genom tyget och träskivan. Tjoff, tjoff och den stadiga puffsitsen/lådlocket var klart.

Bara att lägga på lådan och ha som sittdyna och lock.

Snabbare remake får man nästan leta efter. Men så hade jag ju bra verktyg till min hjälp också.

Våningsfat av gamla tallrikar

“When loppis gives you jultallrikar you make kakfat”. Jag har länge velat testa att borra hål i porslinsfat och göra eget våningsfat men, av samma anledning som ovan, det har inte blivit av.

Jag har väldans många loppisfyndade jultallrikar och de har en glasering av guds nåde så för att borra sig genom behövs det en riktigt bra borr. Här visste jag att Ryobi skulle fixa det med denna kombinerad borr- och skruvdragere. Med kakelspets satte jag igång.

Bra att sätta maskeringstejp där man borrar så några sprickor inte kan uppkomma i borrandet.

En sådan smart sak som att en lampa, som en lite strålkastare, vid foten på borren lyser på ytan där du borrar. Det var guld i och med att jag stod och borrade i vår lilla källarskrubb.

Med perfekt resultat om jag får säga det själv.

När borren börjat sticka ut på undersidan bytte jag sida och borrade från baksidan istället.

Så så så glad i detta lilla kakfat. Med en kraftig borr blev loppisfyndet en riktigt fin detalj till julens dukningar.

Ja hoppas du blev inspirerad till att göra något med dina gamla saker. Med rätt verktyg och idéer så går många ting vackrare öde till möte.

Kolla in Ryobis sida och börja göra verklighet av dina idéer!

Comments (1)

  • Vi har diverse verktyg (av annat märke 😉 ) med batteribyte sins emellan. Just love it! Man känner sig som ett proffs. Favoriten i gänget är faktiskt trimmern (!) SÅ himla bra.

    Trädetsningen påminde mig om min far. Han etsade med glödpenna, blev så fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.