Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 februari, 2021

Ett första steg taget i fåtöljrenoveringen

Ja jag fattar, du har undrat och undrat massor om hur det går med renoveringen av fåtöljerna jag köpte för, låt mig se… 4 år sedan? Ja du minns de fantastiska fåtöljerna Skrindan av Kerstin Hörlin-Holmquist jag ropade in på auktion.

De var ruggigt slitna och krävde både ny klädsel och ny sadelgjord under. Det var ju inte direkt brådskande så det fick vänta. Och vänta.

I höstas så pratade vi om julfirandet och det skulle bli en jul med hela min tjocka släkt (som inte är nåt annat än normalviktig) och då insåg vi att med 4 år av slitage på redan slitna fåtöljer skulle sluta i krasch. Så jag började leta lokal tapetserare och fann en bra och pålitlig sådan. Han hade fullt upp nu med pandemin – alla ska renovera tydligen, så det skulle inte bli vår tur för än i början av december. Nu blev det ju ingen stor jul så det gjorde ingenting att våra fåtöljer fick ha jullov hos tapetseraren.

Nu skulle detta renoveringskalas bli väldans dyrt så vi bad om att göra det i två steg. Först renovera botten med sadelgjord och handtagen/armstöden för att sedan lämna in kuddarna/sitsarna. Så sagt och gjort – vi lämnade in stommarna innan jul och nu är de hemma igen. Med lite blandade färger…

“Jag vet inte om jag tycker att det är jättesnyggt med olika färger på armstöden och kuddarna, mamma.” sa äldste sonen. Ha ha ha, som han måste tyckt att jag var galen. Jag kunde lugna honom med att sitsarna också ska kläs om.

Det blev inte vanlig sadelgjord gjord av hampa (tror jag) utan en moderna lädergummi som har mycket bättre stuns i sig. När jag nu sätter mig så sitter jag rakt och inte med knäna under hakan och kan ställa mig upp utan att behöva draghjälp upp som det tidigare var. Nästan.

Ja, ska vi då tala om valet av färg? Som jag har funderat och funderat på färg och tyg under dessa år. Jag har sagt det förr och säger det igen; det går inte fort i det Lythska hemmet men när ett beslut tas så är det väl genomtänkt. På sommarhalvåret gick mina tankar på att det skulle vara ett ljust tyg och på vintern drogs jag åt det mörka. Så klart – som allt man tänker på dessa årstider ju. Konstaterade att jag behövde en färg som funkar alla årstider och dessutom klarar trender. Vi har mycket grått och blått i vardagsrummet så kanske en färg som inte är just dessa? Eller stämma in i gruppen? Jo, bättre att ta det som passar så det kan hålla länge, så tänkte jag. För soffan vi köpte nyss ska vi behålla i evigheter.

Blått är flott så det får det bli. Också något som både är fint alla årstider samt galet vackert mot träfärgen. Done deal!

Det tyg som redan fanns på fåtöljerna var lite ribbat, nästan sammetsmanchester vilket vi gillade så ett blått tyg med lite randig struktur fick det bli.

Mycket lång utläggning om våra fåtöljer men när typ inget skoj händer i ens värld är detta en sak som tar stooor plats.

Comments (8)

 • Hej!
  Kul att se dina Skrindan förändras! Min mamma hade två, men p g a platsbrist gav hon i ett obevakat ögonblick den ena till Myrorna. När hon dog fick jag den hon hade kvar och jag har inte kunnat släppa tanken på att det egentligen borde vara två, så i höstas ropade jag in en till. De är lika välvårdade och har i stort sett samma bets, men färg och kvalitet på textil skiljer sig åt. Båda är grön plysch. Så nu sitter jag och funderar på om jag ska klä om dem eller helt enkelt njuta av mina ”tvåäggstvillingar”. Följer din stolsrenovering.

 • Hittade en rolig fåtölj på loppis och fick betala 100kr. Visade sig vara Skrindan välanvänd och ibehov av omklädning.
  Men det svåra är att välja tyg och färg. Tittar på de vackra blå omklädda armstöden på dina stolar och tänker att nu är det dax att bestämma viket tyg den ska få. Tack för en fin blogg

  • Wow, stort grattis till et rejält kap!!! Skönaste fåtöljen och den är så fin. Som du förstår har jag också haft svårt att välja. 4 år av funderingar, ha ha. Jag är nu så nöjd med valet av färg och tyg, när sitsarna sen kommer på plats kommer det bli så bra. De kommer passa in riktigt fint i rummet. SÅ mitt tips är att verkligen känna vad rummet du har stolarna i behöver. Då fåtöljerna är så stora blir det verkligen en pjäs och ska de ta för sig med mycket färg eller blandas in och bli ett med rummet? Så tänkte jag.

   Lycka till och Kram
   Helena

  • Hej Åsa. Å vilken fin historia ändå. Som om stolarna fått sin kärlek åter, fast med ny partner så att säga. Jag fattar verkligen att du vill att de ska passa ihop. Blir verkligen fin när man via tyget ser att de är just menade som par. Men som du ser så tog jag 4 år på mig så du kan nog gott fundera lite till, ha ha.

   lycka till och kram
   Helena

 • Även jag har två ärvda Skrindor :). De står som skelett i ett förråd då allt utom trästommen är helt slut tyvärr. Har dynorna kvar för att kunna måtta, för jag VÄGRAR göra mig av med dem. Så synd att det är så väldigt dyrt att göra i ordning. Även jag bor i Bromma och har frågat runt lite här. Jag vet att de är värda det , ändå är det världens största grej att ta tag i… Får jag fråga vad er omklädning går på, exkl tyg? Roligt att följa dina stolars restaurering, blir pepp!

  • Åh vad kul att du har ett par hos dig. Hoppas så att du får möjlighet att ge dem nytt liv.

   Det är inte billigt. Det blir dyrare än när jag köpte fåtöljerna men jag ser det som en investering. 7550 kr/fåtölj blir det. Men som sagt, vi delade upp jobbet och med det också utgiften/betalningen på två fakturor. Rekommenderar tapetseraren vid Brommaplan btw.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.