Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 mars, 2021

Färga ägg naturligt med bladmönster. Vackraste äggen

Nu har jag färgat ägg igen, ha ha. Det är liksom en grej jag bara måste göra varje år märker jag. Det är som att göra julkola eller halloweenpuma – det måste bara färgas ägg varje påsk.

Nu har jag blåst ur några av dem för att hänga i påskris. Var tvungen att ta en paus för man blir ju snurrig av allt blåsande faktiskt, ha ha. Om du inte vet hur man blåser ur ägg kan du se HÄR.

Jag har flera inlägg med hur jag färgar ägg naturligt  och de inläggen är det många som hittar till nu via Google och Pintrest. Så kul om det kan inspirera och få fler att testa. Detta är ju på intet sätt nytt under solen. Jag minns hur jag å mamma färgade i köket som barn och hon har väl i sin tur lärt det sig av mormor kan jag tro. Men hur som – kul om det hittar nya.

Färga ägg naturligt med färger från köket

Allt du behöver för att göra vackraste äggen finns i ditt kök. Om inte så vet du var du kan få tag på det. Och det fina i detta att inga ägg blir lik nåt annat. Ibland blir det starka färger och ibland svaga. Som naturen – den gör som den vill.

Så här gjorde jag: Kokar upp massa vatten, ska bli 1 liter vatten till varje färgbad, och tar fram kastruller, bakbunkar och tillbringare.

Gurkmeja: 1 liter kokande vatten, 1-2 msk gurkmeja, nypa salt och 1 tsk vitvinsvinäger i en bunke. Blanda väl. Låt svalna helt och lägg ner äggen så de täcks helt. Får ligga i badet tills önskad färg uppnåtts. På bara 30 minuter har det tagit färg. Ta upp å lägger på hushållspapper.

Blåbär: 1 liter kokande vatten, 1-2 dl blåbär, nypa salt och 1 tsk vitvinsvinäger i en bunke. (Observera att det ska vara svenska blåbär och inte odlade stora blåbär. De odlade bären har vitt fruktkött så då blir det inga blå ägg.) Låt svalna helt och lägg ner äggen så de täcks helt. Får ligga i badet tills önskad färg uppnåtts. På bara 15 minuter har det tagit färg. Ta upp å lägger på hushållspapper.

Rödkål och gurkmeja: 1 liter kokande vatten, 1-2 msk gurkmeja, 2 dl fint strimlad rödkål, nypa salt och 1 tsk vitvinsvinäger i en bunke. Blanda väl. Låt svalna helt och lägg ner äggen så de täcks helt. Får ligga i badet över natten. Ta upp å lägger på hushållspapper.

Gul lök: 1 liter kokande vatten, 1 liter skal från gul lök, nypa salt och 1 tsk vitvinsvinäger i en bunke. Rör runt så skalen mjuknar och täcks. Låt svalna helt och lägg ner äggen så de täcks helt. Får ligga i badet över natten. Ta upp å lägger på hushållspapper.

Rödkål: 1 liter kokande vatten, 3 dl fint strimlad rödkål, nypa salt och 1 tsk vitvinsvinäger i en bunke. Blanda väl. Låt svalna helt och lägg ner äggen så de täcks helt. Får ligga i badet över natten. Ta upp å lägger på hushållspapper.

Rödbeta: 1 liter kokande vatten, 1-2 råa skivade rödbetor, nypa salt och 1 tsk vitvinsvinäger i en bunke. Låt svalna helt och lägg ner äggen så de täcks helt. Får ligga i badet över natten. Ta upp å lägger på hushållspapper.

Och för att få vackra mönster som dessa ha har jag använt mig av bladpersilja. Beskrivning i steg för steg på det kan du se HÄR.

Och ja och nu är det till att blåsa ut allihop och så lär det bli pannkaka och omelett nån dag här nu. Bara bra saker alltså!

Comments (6)

 • Så fina! Jag funderar på om färgen förstörs när man blåser ur äggen, särskilt om man ska fylla ägget med vatten också för att skölja. Oroar jag mig i onödan, eller har du några tips=)?

  • Hej Gunilla. nej jag skulle inte rekommendera att koka efter de färgas utan antingen koka först och sedan färga, eller färga dem råa och sedan blåsa ur för att ha som dekoration. Alternativt koka dem samtidigt som du färgar, dvs kokar äggen i färgbaden. Då blir det dock andra färger, styrkor på färgen menar jag.

   Lycka till
   Helena

  • Hej Amanda. Så klart bör man vara försiktig och det kan ju vara värt att testa lite på tex undersidan om färgen är känslig. Jag tycker det är skillnad på ägg från ägg faktiskt. Och man bör vara rätt mjuk i handlaget när man blåser ut också så var försiktig överlag.

   kram
   Helena

  • Hej Anna. Jo precis, jag färgar dem råa och blåser ur efter. Men man kan färga kokta ägg också men då får man sen servera kalla ägg. Fast det är ju inte dumt alls det heller.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.