Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 maj, 2021

Smält camembert med smördegssticks fyllda av tapenade & soltorkade tomater

Ugnssmält camembert i sin träform såg jag tips på och då blev jag sugen på att göra något mer i ugnen att dippa i den smälta osten. Då jag bara älskar smördeg och allt blir bra med smördeg så ställde jag camemberten på smördegen och gjorde sticks som fylldes av tapenade, soltorkade tomater och flytande honung.

Jag behöver inte berätta hur gott det blev va? Ett riktigt härligt fredagsmys blev det. Ja så pass att jag var för mätt på  middagen. Men det var det värt.

Smält ost med frasig smördeg samt oliver och soltorkade tomater. Jag kan nog inte nog rekommendera detta. Och inte att förglömma: honungens lilla sötma.

Smält camembert med smördegssticks fyllda av tapenade & soltorkade tomater

Ingredienser:
1 förp kyld smördeg
2 dl svarta urkärnade oliver
1 dl soltorkade tomarer
1 camembert i trälåda
flytande honung
1 ägg

Gör så här: Häll oliverna i en mixerbunke och kör med stavmixer tills oliverna krossas till tapenade. Hacka soltorkade tomater till små bitar.

Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen och markera mitten med locket från burken till camemberten. Bred på tapenade över ytan utanför markeringen och strössla ut soltorkade tomater.

Klä av pappret på osten och lägg den i den undre delen av trälådan och ställ på mitten av smördegen. Skär tunt med vass kniv över osten, som om du rispar osten. Ringla honung över allt, både smördegen och osten. Skär sedan smördegen runt om hela, ut från formen, som strålar.

Ta en smördegsdel och vrid två varv, fortsätt hela vägen runt. Blir som en sol med strålar nästan. Vispa ihop ett ägg med gaffel och pensla över alla smördegssnurror. För över, med papper och allt, till en plåt och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna nån minut bara. Servera hela plåten och gästen få ta en smördegsstick att dippa i den smälta osten. Mums!

Så gott, både krämigt och frasigt.

Hoppas det ska smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.