Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 juli, 2021

Midsommaren 2021 i bilder

Midsommaren vi längtat efter. Och vi förstod att vi skulle åka mot den landsdel som skulle få bäst midsommarväder vilket ju bara det var fantastiskt.

Det blev vi verkligen varse när vi åkte mot regnbågens slut stora delar av vägen. Som att skatten väntade på oss där borta.

Vi lämnade Stockholm så fort dotterns basketläger och yngste sonens fotbollsdito var slut så vi kom iväg vid 16 på torsdagen. Då bilresan tar cirka 6 timmar blev det sent, mörkt och midnatt när vi kom fram.

Men galet vackert att åka genom.

Vi vaknade upp i en av de vackraste skånska delarna hos våra vänner. De bor i en gammal skolbyggnad som för tankarna till både Madicken och Bullerbyn. Vi fick sova i kapprummet till den stora och enda skolsalen. Kapprummet är ju typ lika stort som min första egna hela lägenhet. Bara skillnaden här att det är typ 5 meter i tak.

I köket mötte den enormt keliga katten Tigra oss.

Vi äger ju två katter och vana vid dessa djur men denna lilla tös var något helt annat. Aldrig mött en så kelig och gosig liten kattdam.

Efter en lång, skön frukost i det gröna under den härliga solen så skulle nu det firas midsommar. Bord dukades, sillar tas fram, potatis skalas och kokas. Precis alla ingredienser man vill ha på midsommar fanns.

Och så klart skulle vi plocka blommor till kransar och dekorationer. bakom huset fanns både fina dikes- och ängsblommor.

Väskan skulle fyllas och det gjorde den.

Tack för allemansrätten!

Men de rara, sköra vallmoblommorna rörde vi inte. De tappar ju sina vackra blad bara man tittar på dem.

Med väskan full skulle vi nu binda kransar för glatta livet.

Mysigt och terapeutiskt. Det slutade med att nästan alla fick sig en krans. Till och med katterna!

Min sommarflicka. Vacker i varenda cell denna tjej.

Om Tigra var gosig så var denna lite äldre dam, Mys, mer vakande och tydligt bestämmande. Väldigt social men på ett sådant där “hit men inte längre”-sätt. Respekt!

Vi hade haft teams-möten innan och bestämt vår midsommarmeny. Det resulterade i 9 hemmalagade sillar och över 100 hemmarullade köttbullar. Och sedan en hel del till.

Det fanns exakt ingenting jag saknade denna midsommarlunch. Och så var det massa sång såklart!

När maten precis lagt sig tillrätta i magen var det dags att kliva ner till sjön och den allmänna platsen för byn och det gemensamma midsommarfirandet.

Här har det firats i 60 år hörde jag. En mycket välbeprövat firande med tydligt upplägg: alla hjälper till och hugger in. Midsommarstången är helt naken och alla bidrar med det de kan.

Fast de omyndiga badade mest.

Kan det ha blivit den vackraste midsommarstången någonsin?

Mycket imponerande.

Och dans för alla under 70 fick dans först. Sedan var det en mindre ring för de dubbelvaccinerade. Väldigt gulligt och bra.

Sillunchen var nu bortdunstad så jordgubbar med grädde satt perfekt.

Vad gör man på midsommar förutom äta, sjunga och dansa? Man har fem-kamp. Och detta blev en av de mest ambitiösa och välplanerade jag varit med på. Utan att vara torr, tvärt om.

Mitt lag kämpade tappert och hamnade på en hedersam andraplats.

Kvällsljuset som bara är så där underbart i slutet på juni. Vill hålla kvar i det.

Somrigt med rabarber och rom.

Och vem fattade tycke för mig? Jo underbara Tigra parkerade sig i mitt knä.

Jag har en superkraft: att sätta igång kolgrillar. Det kräver en enorm kraft i överarmarna och ett tålamod men jösses vad bra glöd det blir. Och sedan lämnar jag över själva grillandet åt nån annan. Bra deal.

Grillat med potatis från sillunchen ihop med sallad och olika såser. Alltid den bästa middagen på midsommar.

Sedan var det samtal  skratt så jag fick magknip. Så otroligt härligt att låta timmarna gå medan solen sakta försvinner. När ögonlocken inte orkar hålla sig upp längre gick jag och korsade mig i det mäktiga kapprummet.

Vaknade ovanligt sent och kände mig så utvilad. Efter en intensiv period av jobb blev detta en sådan skön paus och minisemester. Jag kunde verkligen slappna av och sova länge vilket jag ju aldrig gör.

Vädret var ännu bättre på midsommardagen och frukosten åts ute ihop med Melodikrysset i radion. Innan vi åkte hem badade vi i sjön och åt sillrester. På bara två dagar var det som ett helt sommarlov fick plats.

Vacker bildag hem. Den vecka som nu gått har varit energistark på grund av denna midsommarhelg. Nu börjar vi sikta på semestern och det känns underbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.