Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 augusti, 2021

Saftig, smakrik kräftpaj med rödbetsröd pajdeg

Ja men här kommer kräftpaj – ja en paj till kräftor som också innehåller kräftor kan man väl säga. Och denna har jag gjort lite annorlunda än den jag TIDIGARE visat på bloggen för här har jag färgat pajdegen med rödbetsspad. Nä, det blev inte så rött som jag kanske hade tänkt men tillräckligt för att ändå ge lite rosa touch. Och det passade ju DUKNINGEN här.

Och vet du vad det bästa med denna paj är? Ja utöver att den är jättegod? Jo, att den blir ännu godare dag två och tre! Så du kan alltså med fördel baka den innan vilket så klart ger mer tid över till andra festligheter.

Saftig, smakrik kräftpaj med rödbetsröd pajdeg

Ingredienser, pajskal:
4 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk spad från inlagda rödbetor
1 äggula (el 2 om du hoppar över spadet)
0,5 tsk salt

Ingredienser, fyllning:
350 g kräftstjärtar (1 burk med lake)
2,5 dl riven lagrad ost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk salt
några drag med pepparkvarnen
1 dl färsk dill

Gör så här: Blanda mjöl och salt i stor bunke, nyp ner smör, häll i äggula och spad – forma till en deg. Tryck ut 3/4 av degen i en pajform med avtagbar kant. Ställ formen samt 1/4 degklump i kylen en halvtimma.

Fyllning: Häll av kräftstjärtarna ordentligt och lägg på hushållspapper så minskas risken för vattnig paj. Riv ost, riv av dill från stjälkarna och lägg i var sin skål. Blanda mjölk, grädde, salt, peppar och ägg i ny bunke, vispa samman. Vänd ner dillen.

Sätt ugnen på 200°, nagga det svala pajskalet och förgrädda i 10 minuter. Kavla ut resterande pajdeg och skär till remsor. 

Låt pajskalet svalna något innan du lägger i kräftorna och strör över osten. Häll försiktigt ner smeten i pajen. Justera dillen om den klumpar i hop sig. Lägg över degstrimlorna  Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Och satsa gärna på att hitta lite lyxigare kräftstjärtar på burk. Man vill ju så gärna ha saftiga och stora bitar för mer smak och konsistens.

Jo, det ser me ut som kokt skinka men det var ju en rosa dukning jag skulle göra.

Utöver den goda smaken blev den väldigt vacker tycker jag.

Dekorera med en stor krondill. Allt klart för fest!

 

Jag hoppas det ska smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.