Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 oktober, 2021

Det var hallowennpumpan som startade & förändrade allt

Det var den 20.e oktober 2013 och jag hade gått på mammaledighet från jobbet som Art Director på reklambyrån och vår minsting skulle födas när som helst. Ett halvår tidigare hade vi flyttat till huset i Bromma men de två stora barnen gick fortfarande på förskolan i stan i väntan på plats i grannskapet.

Jag hade tagit mig in till stan, skulle strax hämta barnen och satt med en latte (för man är väl en sann latte-mamma!) på Espresso House på Dalagatan i Vasastan innan. Det som hade varit mitt vardagsrum när jag tidigare var mammaledig med de två små.

Samtidigt som jag jobbade heltid som AD på byrå hade jag bloggen parallellt. Jag bloggade då för Amelia och jag hade stora drömmar om att kanske, kanske en dag inte vara anställd utan just kunna vara frilans och bloggen bli ett av benen i mitt företagande. Det var något jag helt klart lagt på hyllan just då när jag precis skulle kliva in i min tredje föräldraledighet och leva lite knapert och ha exakt noll tid över. Tre barn är ju tre barn och alla med barn vet att dygnets 24 timmar är ytterst snålt. Men sen, när jag kommer ut på andra sidan då ska jag satsa.

Min telefon ringer när jag sippar på min latte. “Hej jag heter Lousie och jag ringer från P4 Extra, är det du som pysslar?” Jag hade aldrig varit i närheten av att vara med i nån radiokanal eller tv-kanal heller för den delen. Jag var övertygad om att hon ringt fel. “Ja jo, jag bloggar en del om pyssel” svarade jag. “Vad bra, för jag skulle vilja ha ett inslag med halloweenpumpor och när jag googlade på pumpor kom du upp. Kan du tänka dig att komma och prata om halloweenpumpor i radion?”

Jag har lärt mig att jag lider av flyktbeteende. När något obehagligt dyker upp så vill jag bara resa mig upp och gå. Så var det nu. “Nej men alltså nej! Jag ska få barn om en vecka, jag har scenskräck och jag har väl inget vettigt att säga” tänkte jag. Jag svarade att jag måste tänka på saken men ville bara säga att hon helt klart hittat fel pysseltant för detta.

Min puls hade stigit rejält och då jag de tidigare graviditeterna haft uppseglande havandeskapsförgiftning försökte jag andas mig tillbaka till normaltillstånd. Vad var det som nyss hände? Jag ringde min man och berättade det knasiga som hänt. Att Sveriges största radiokanal ringt och frågat om jag kunde vara med i direktsändning. “Ja men det är väl världens chans Helena!” svarade han. Jag hade önskat att han sa något med att jag skulle ta det lugnt eller så med tanke på den stora magen jag hade.

Every day do something that scares you var ett motto som i detta nu for genom mitt huvud. Kanske jag aldrig mer får den här chansen? Jag ringde tillbaka och frågade mer om inslaget. Jag skulle komma till studion några dagar innan halloween, som bekant är den 31/10. Nu var det ju bara det att jag hade en tickande bomb i magen… Det skulle mycket väl vara så att jag kunde behöva dra till förlossningen när som helst. “Jag ska se om vi kan göra en förinspelad intervju istället, och få det att låta som om det är direktsändning sen” sa P4-Louise.

Och så blev det. Jag fick en tid i studion med Lotta Bromé den 22/10. Att det inte var direktsändning och med vetskapen om att det skulle kunnas tas om eller klippas ihop gjorde mig mindre nervös. HÄR är inlägget från 2013. Jag med pumpor och stor mage gjorde tydligen bra ifrån oss för jag fick komma tillbaka och bli regelbunden gäst. Det passade väldigt bra för jag var mammaledig med världens gladaste bebis som njöt av att vara i loungen medan jag pysslade loss i radiostudion. Jo, det kan man – så lärde jag mig att vara tydlig och målande med ord.

Det är 8 år sedan och mycket har hänt. Både med mig som person, företagare och mina kanaler. Och social medier i stort kan man säga. Om du googlar hallweenpumpa idag tror jag inte att det bara är mig man hittar. Det finns ett annat uttryck jag efter detta tog fasta på; be the one to ask. Alltså vara den man vill fråga i ett visst ämne. Om man frågar vänner eller grannar om de känner en grym takläggare då vill man ju som takläggare att de alla ska svara just dig. Jag fattade här att jag hade blivit the one to ask när det kom till halloween för att jag varit online, gjort bra inlägg som google ville lyfta.

Då hade jag gjort fyra inlägg om pumpor, det räckte alltså för att framstå som proffs, ha ha. Det har blivit en hel drös med inlägg om pumpa efter det. Se alla pumpor HÄR. Och ett gäng framträdanden till med pumpor, som i Nyhetsmorgon tex, HÄR.

Tänk om jag hade kunnat ana detta när jag där 2013 höll på med mina små pumpor? Att de skulle bli min biljett till en ny bana i mitt liv. Himlastormande eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.