Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 oktober, 2021

Ugnsbakad Mont D’Or är hälsokost för själen

Ugnsbakad Mont D’Or  – nu är det äntligen dags för denna ljuvliga ost. Det är så spännande med Mont D’Or som är en vit kittost och faktiskt en säsongsost. Allt som just är säsongsvaror längtar man lite extra efter, eller hur?! Första semlan, första färskpotatisen, första kräftan, första lussebullen osv. Att längta är något vi fortfarande mår bra av i vår snabba värld där allt annars är så lättillgängligt. Ett sidospår men ändå tankar som dyker upp…

Hur som helst! Nu från oktober och några månader till är det då äntligen säsong för de vita kittostarna som finns i välsorterade ostbutiker och ostdiskar. De är helt underbara att ugnsbaka och smaksättas och de smaksätter du med bäst vitlök och vitt vin. Vilket vin ska man välja? Ta det vin du tänker servera till osten för då binder du samman mat och dryck på allra bästa sätt. Ett litet tips på vägen.

Ugnsbakad Mont D'Or

Som du kanske kan ana så ser jag ju hur denna ost med fördel kan serveras på något adventsmys eller glöggmingel. Varm smält salt ost att ha bland dadlar och pepparkakor – hur bra???

Ugnsbakad Mont D’Or  – gratinerad vit kittost

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader och skär en vitlöksklyfta till 8-10 små klyftor. Ta fram osten och låt den vara kvar i sin träform, ta bort all plast som finnas över och runt formen. Skär  8-10 skåror i osten och tryck ner en liten klyfta i varje skär. Klä in botten på ostformen i folie och ställ på ugnsfast form. Toppa osten med 3/4 dl vitt vin och låt dra i 10-15 minuter så att vinet kommer ner ordentligt i osten. Ställ sedan formen på galler mitt i ugnen och gratinera i 15-20 minuter. Rosta under tiden bröd och skär i stavar.

Ta ut den nu vingratinerade och vitlöksdoftande osten från ugnen, ställ på värmetåligt underlägg och servera genast med bröd. Bli inte förvånad om det ekar tomt i träformen sedan. Slurp och allt försvinner snabbt.

Ugnsbakad Mont D'Or

Viktigt att all plast runt träformen tas bort.

Ugnsbakad Mont D'Or

Älskar du vitlök tar du fler klyftor. Tänk bara på att löken inte hinner bakas mjuk och blir till bitar i den smälta osten sen.

Ugnsbakad Mont D'Or

Ställ träformen på folie och tryck lätt ihop runt kanterna. Det är OM osten skulle sippra ut.

Häll på vin och låt dra.

Du kan med fördel med en tex potatissticka vidga skårorna vid vitlöken så vinet kommer ner ordentligt.

Ugnsbakad Mont D'Or

Färdiggräddad, varm och väldoftande.

Om du tror dig gilla detta så är du helt klart rätt person även för ugnsbakad brie med frukt, nötter och honung. Se recept och hur du gör HÄR. Eller kanske smördegsinbakad camembert som dessutom är rasande vacker att servera, se det inlägget HÄR. Mums!

Ha nu en härlig och välsmakande kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.