Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 oktober, 2021

Jag designar en hel julservis – dröm går i uppfyllelse

Jag har så länge jag kan minnas velat designa en hel servis och så klart (du känner väl mig vid det här laget) allra helst ett helt julporslin. Jag som är lite av en besatt nörd när det kommer till porslin (jo, maken kan intyga att jag nog köper lite får många tallrikar…) för det finns så många vackra serier och mönster. Det är ju lite som med mat – att man vill variera sig och använda säsongstallrikar med sommarporslin och höstmysiga talltikar. Jo som sagt jag är verkligen en älskare av porslin.

I mina vildaste fantasier har jag fått möjligheten att designa en hel servis och nog sett det som just en ouppnåelig dröm. Speciellt en julservis. Något mer greppbart har varit att samla på en julservis. Att under många års samlande och letande fånga delar som tillslut, kanske lagom till pensionen, ha en full servis med alla delar. För en hel julservis ska jag bara ha!

Jag designar en hel julservis

När jag såg hur mycket delarna i min drömjulservis kostade så insåg jag att detta samlande skulle ta evigheter. Skulle ju bli att köpa max 3 delar om året typ. Nu fick jag tänka om.

Kanske jag skulle kunna skapa en julservis själv på något sätt ändå? Det var då jag började tänka på att på loppis, second hand och Blocket, Tradera mm leta porslinsdelar som på något sätt hängde ihop och kunde bli en hel servis. Som att jag samlar på vitt porslin med blåa mönster tex. Delarna är olika, stilen kan variera men så länge det är blått och vitt hänger de ju ihop. Men hur kan jag göra för att det ska bli en julservis? Rödvita mönster? Jo, kanske men då ska ju gärna motiven inte vara blomsterängar direkt…

Kan jag rita rött på dem? Där kom tanken! Om jag har vita tallrikar, skålar, karaffer, uppläggningsfat och sedan med en röd detalj, samma på samtliga delar, så hänger de ju ihop. Jag blev nästan febrig av tanken. Jag bestämde mig för att leta och samla på vitt porslin med en liten vågor kant och på den kanten måla rött.

Det tog mig inte lång tid att finna denna lilla samling. En vända vid välgörenhetsaffärerna och second hand-butikerna vid Fridhemsplan gav allt detta för en liten peng.

Tallrikar för 10 kronor som billigast och karott med lock för 135 kronor som dyrast. Lite skillnad va?

Här började jag tveka – ska jag verkligen måla på dem? De är ju fantastiskt fina tillsammans även om de kommer från helt olika producenter och länder.

Jo, det SKA BLI EN JULSERVIS! Det ska vara något som ger en känsla av säsong.

Med en porslinspenna från hobbybutiken drog jag sträck runt kanterna. Nä det blev inte perfekta sträck men det ska ju vara handmålat så det är väl bara fint att man ser att jag målat?

Och nu har jag mig en hel servis till bråkdelen av pengarna jag trodde jag skulle behöva hosta upp. Och mer värt då de ju är handmade by Helena Lyth. Detta är en servis i upplagan 1 av 1.

Men det bästa är ju är att du också kan skapa dig en hel servis helt själv. Leta second hand efter delar som på nätt sätt hänger ihop och addera på något. Kanske dina initialer eller en lite jultomte på samtliga så blir det en hel servis.

Jag hoppas du blev inspirerad till att skapa nu. Och låt det vara en lång jakt på delarna. Jag kom på detta till min julbok i maj och letat sedan dess. Servisen uppdateras regelbundet i långsam takt. Berätta gärna vad du tycker i kommentarsfältet.

Lycka till!

Comments (11)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.