Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 oktober, 2021

Firar min julbok på pappas födelsedag. Han hade älskat detta

Den 25.e november 2019 var jag och en av mina bröder hos pappa, på hans boende, för en härlig pizzamiddag. Vi lyssnade på jazz, drog fram gamla fotoalbum, pratade minnen och en massa härliga glada ting så som julen som stundade med familjen. Inget prat om alla sjukdomar och smärtor som drog genom hans kropp. När det var dags att gå och vi samlade ihop alla pizzakartonger sa pappa: Helena, du bara måste göra din julbok. Du skulle göra det så bra, du har ju allt i dig. Han hade varit med på hela mitt karriärsbyte som började i att jag skissade på en julbok (läs mer HÄR) och alltid, alltid hejat på mig. Vad jag och mina bröder än tagit oss för har han alltid stöttat. Som han skrivit lite här och där bland kommentarerna på bloggen “Hälsningar från ditt största fan”. Jag visste att han hade rätt om boken det var bara det att inte alla förlag tyckte samma när jag försökt sälja in den. “Ja, det måste bli en julbok, det tycker jag med” sa jag och jag visste att det egentligen var han som var den störste jultoken av oss båda. Min stora passion för julen kommer helt klart från honom.

Vad jag inte visste då var att detta blev det näst sista mötet med pappa. Hade jag vetat det hade jag aldrig gått därifrån gången efter när jag var där för att tillsammans fylla i pappren för färdtjänst till julafton. Två dagar senare orkade inte hans kropp längre.

Nästan exakt två år senare har jag nu boken i min hand och jag önskar så att pappa hade kunnat vara med. Men på något sätt har han ju varit det. I alla minnen jag har med i boken; som receptet på luciakaffet jag sparat från 1986, som receptet spå hans sillsallad, som historien om Sveas kola, som hans fantastiska talang för julrim. Han är med genom hela boken och jag vet att han hade älskat Julprassel & decembermys. Säkert spruckit av stolhet och julpirr. Det tröstar jag mig med när jag nu sitter här och låter tårarna trilla.

Idag är det den 28.e oktober och det är ett datum som sitter lika säkert som julafton för det är min pappas födelsedag. Att det är releasefesten just idag är ytterligare ett tecken på att han är med mig.

Pappa! Tack för att du trodde på mig och gav mig utrymme till att få satsa på min kreativitet. Boken är till dig och jag vet att du ler där du nu är.

Comments (11)

 • Så fint skrivet Helena, tårarna kommer här också.
  Har fått hem din julbok och den är fantastisk! Allt från omslaget som gör den vacker nog att ha framme och som skänker julstämning som dekoration, till innehållet med dina texter, tips och recept. Bara att slå sig ner och bläddra lite när man vill insupa lite jul, planera och drömma om vad som komma skall.
  Stor kram.

 • Jag fick hem din bok i förra veckan, mitt i feberdimma och vab. Den är en sådan underbar ljuspunkt i det tilltagande mörkret. Din pappa hade älskat den.

 • Fäller en tår jag också. Kanske för att den 28 oktober är en speciell dag för mig med. För 34 år sedan föddes mitt tredje barn den dagen. 30 år senare kom mitt femte barnbarn samma datum.
  Har beställt din bok idag. Ser så fram emot att få bläddra i den. Kommer nog väl till pass när vi i år ska fira stor jul. Jag och maken. Våra sju barn med sina respektive och sju barnbarn. Jag lovar att det är liv i luckan när vi ses. Tur vi bor ute på landet i ett stort hus.

  • Tack snälla för din fina hälsning. Vilken fantastisk jul du kommer ha och jag är så glad över att min lilla bok sak få vara med. Hoppas du ska finna mycket inspiration i den.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.