Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 november, 2021

Rosta kastanjer i novent – bästa myset

Nu är det dags att rosta kastanjer och känna härlig mysig höststämning. Har du provat att rosta kastanjer i ugn eller är det en nyhet för dig? Kanske du testat och inte gillat? Jag vet att det är en vattendelare för smaken är lite speciell men som de flesta saker från växtriket så ska det vara av bra kvalitet och färskt för att vara alldeles perfekt. Jag fullkomligt älskar rostade kastanjer och är inte så kinkig om de är lite torra men blir tokig om skalet inte släpper.

Ok, ska vi ta det från början? Nu är det säsong för kastanjer och du hittar dem på grönsakstorgen och i frukt- och grönthyllan i butiken. De rostas i ugnen och blir till nödiga varma snacks att äta som tilltugg eller lite pyssligt fredagsmys tex. Ute i Europa säljs de rostade på gator och torg men ännu inte i Sverige. Kanske kommer?

Rosta kastanjer

Nyrostade, kokheta och väldoftande kastanjer – direkt från min ugn.

Rosta kastanjer

Med rumsvarmt smör och flingsalt blir det en av de godaste saker hösten har att erbjuda. Jag har skrivit om dem tidigare men kände att jag ville tipsa om detta igen.

Rosta kastanjer i ugn

Gör så här: Om du vill testa kastanjerna färskhet kan du lägga dem i vatten – de som flyter är dåliga. Värm ugnen till 200 °C med ett ugnsgaller i mitten av ugnen. Fyll en ugnsfast form med ett djupt lager grovsalt, sådant salt man har i saltkvarnar. Ta en vass kniv och skär kryss över toppen på kastanjerna. Var försiktig då kastanjerna är hala och ojämna. Gör ganska breda snitt – 3-4 cm, så kommer det vara lättare att sedan skala dem. Och var noga med att skära igenom både det yttre tjocka skalet och det tunnare inre. Ställ kastanjerna med snittet uppåt i saltet och rosta mitt i ugnen, ca 45 minuter.

Blanda en smörblanding. Lägg 75 gram smör i en liten skål och låt bli rumsvarmt. I med 3 nypor flingsalt och blanda. Om man vill så kan som alternativ smaksättning använda smaksatt salt, örtkryddor eller citron för att sätta fart på smöret. Jag gillar dock då det bara är salt.

Ta ut kastanjerna och ställ fram hela fatet, smöret med smörknivar och ett skalfat men låt dem svalna något, de ska ätas ljumma.

Nu är det bara att slå sig ner och börja skala och njuta. Se till att få av det tunna, lite håriga innerskalet också. Bred på en klick smör, se hur det smälter och skynda in i munnen. Njut!

Rosta kastanjer Rosta kastanjer

Lyssna på första textraden så kommer du kanske in lite stämning!

Rosta kastanjer

För den som inte testat är det svårt att förklara smaken. Nötig men ändå mjuk som en, jag vet inte men på något sätt som en kronärtskocka eller sötpotatis. Så härligt och gott.

Rostade kastanjer är något jag alltid  köper när jag är på resa i Europa på höstarna. Höstlovet 2019 var vi på tågluff och i Venedig fick jag min lilla dos. Visst de är goda au naturell men det är med smör de är som allra bäst. Får se om jag får lyckan att hålla i en påse på en storstadsgata nån gång snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.