Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 januari, 2022

Kan vi inte njuta av nuet längre?

[wordpay_ad type=”float” blur=1]

Jag är inte den som längtar till ”sen” utan njuter mest av nuet. Jag vill inte baka saffransbullar i augusti, semlor i november, springa på blomsterängar i januari. Kan det vara så att Instagram blivit Nextagram?

Märk skillnaden, att drömma om nästa årstid, stora högtid eller lediga stund ska man absolut göra men kanske att leva i nuet kan ta bort lite av stressen, upplevelsen av att vara på fel plats liksom.

Om det är någonting som är säkert här i livet är att det kommer ett ”sen” vare sig vi vill eller inte, så varför inte passa på att njuta av ”nuet”? Det är borta imorgon men förhoppningsvis fyllt av något som kan ge ett fint evigt minne. Kan man säga att nuet är unikt? För sen och imorgon finns ju hela tiden framför dig.

Med barn som nu är 12, 11 och 9 vill jag helst bara ha ett nu. Med ett för stort blickande framåt så missar jag deras minsta ”nu”. Det känns som om de växt 1 cm vid varje frukost.

Jag är uppväxt under en tid där att ha tråkigt var en stor del av dagen. 2 kanaler på tv och 4 kanaler på radion. Kasettbanden med sagor och blandad inspelad Tracks-musik var höjden av nöje samt samlingen av bokmärken. Ja, jag är en stofil men jag kan idag känna att detta tråkiga är grunden till min kreativitet. Där blev nuet en möjlighet att göra något och jag vet att jag skapade mycket ihop med mina kompisar på gatan. Som jag försöker få mina barn att ta vara på nuet och det tråkiga men som så ofta vinner wifi och Apple över mig. Men att njuta av varje vardag – det tror jag de små här hemma har lärt sig.

Just nu njuter jag av mimosa, tulpaner och semlor. Inget tråkigt ”nu” alls!

Comments (7)

 • Men att äta semlor redan nu är väl också att gå händelserna i förväg…? Fettisdagen är den 1 mars i år och enligt tradition är det ju då man börjar äta semlor…

  • Det är sant men nu säljs det i butikerna så det är skillnad. Att prata om semlor innan jul, det tycker jag är att häda i kyrkan. Men jag trodde det var tvärt om – att man åt upp sig innan fastan så att man liksom slutade äta efter fettisdagen.

   Kram
   Helena

 • Nu hänger jag inte med i svängarna… Semlor säljs ju i butiker och konditorier även före jul men då är det inte lika okej att äta dem…?
  Ursprungligen åts semlor endast på fettisdagen, inför fastan (jag gissar att det då var få som skulle haft råd att frossa i just semlor med vitt mjöl under en längre period för att ”äta upp sig” ordentligt). Under slutet av 1800-talet övergick man till att äta semlor varje tisdag under fastan. Efter andra världskriget ökade semmelätandet ytterligare. Allt enligt Wikipedia (fettisdag resp. semla) – hur man nu ska ranka den källan…

  • Det har jag inte sett. Mina tankar handlar mest om att det är en hets på Instagram där man ska vara först. Den som först visar upp lussebullar, först med semlor och nu är det först med vårens blommor. Fast snön ligger djup idag. Det är det jag önskar lufta i detta inlägg. Eller tycker du också om att man ska prata om julen i september?

   • Nej, jag håller med dig om att det är fint att leva i nuet! Det har ju blivit helt galet med att traditioner (och annat) förskjuts helt, precis som du skriver! Jag vill inte se julpynt i butikerna i oktober; än mindre pynta hemma innan första advent. Min julbelysning får vara kvar till nån gång mellan trettonhelgen och tjugondag Knut, medan ”hetsarna” som julpyntade i mitten av november vill kasta ut alltihop redan på juldagen. Igår kändes det visserligen som vår här, med sol och plusgrader, men det är bara att inse att den riktiga våren dröjer ännu en månad eller två. Semlorna skulle gärna få vänta en månad till, men dem klarar jag inte att stå emot helt.
    Jag tyckte bara det var lite motsägelsefullt att beskriva motviljan mot traditionernas förskjutning och samtidigt tycka att semlor är ok att äta nu.
    Kanske kan vi trösta oss med att omkring år 2098 (eller så) så borde förskjutningen ha hunnit ett varv, och då är vi tillbaka vid de ”vanliga” tidpunkterna igen?!

 • Jag håller med. Blir lite stressad av att det pratas om att ta in våren i inredning och vårkänslor… iofs inte så kallt just nu men egentligen är ju januari den absolut kallaste och vintrigaste månaden.
  Så nu känner jag mig nästan lite efter- jag som ännu har mörka sammetsgardiner och murriga färger på soffkuddarna.

  • Hej Jenny och tack för din kommentar. Håller med dig. Jag förstår media som vill inspirera till nästa steg så man hinner inköpa tex vårlökar innan de är slut men de blir lite knas när man hela tiden läser om det som är en månad bort. Då är det verkligen som om man får stämpeln på sig att man är efter, är fel. Och jag som älskar färger i hemmet tycker det låter hur härligt som helst med sammet och murriga färger. Håll fast vid det.

   kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.