Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 februari, 2022

Jag plockar lavar & pyntar hemmet gratis

[wordpay_ad type=”float” blur=1]

Har du sett på marken vad som trillat ner från träden och vad det kan ge vackra, gratis pynt till hemmet och pysselmaterial? Alltså tittat ordentligt?

På hösten är vi många som plockar rönnbär, ekollon, kastanjer och vackra höstlöv för att skapa med. Pinnar plockas det hej vilt hela året. Ernst kan ha varit en bidragande faktor till detta, ha ha.

När jag gått min promenad med, nu mer bara, lillkillen till skolan och lämnat så har jag strosat långsamt hem igen. Där utanför skolan finns en allé med lönnträd och det ligger små ljusgröna, nästan turkosa tussar på marken under dem. Det var när jag på riktigt slängde mig ned och tittade på dessa jag såg hur vackra de var. Det är lavar som blåst ner från grenarna uppe i trädet.

Vad är lavar, tillskillnad från mossa?

Så här går det att läsa på NatursidanLavarna är naturens luftindikatorer. Om du vill se om luften är ren där du bor kan du kolla vilka lavar som växer på träden. Hittar du skägglav är luften troligtvis ren. Hittar du inga lavar alls eller bara skorplavar, är luften troligtvis förorenad. Så med det kan jag då vara väldigt nöjd med barnens skola vars träd ju fullkomligt myllrar av skägglavar.

Jag var ju bara tvungen att plocka på mig dem. Vad jag skulle använda dem till? Ingen aning men något så här vackert kan jag bara inte missa att ta vara på.

Nu när snön regnat bort helt här hemma så återupptar jag min jakt jag påbörjade i höstas.

Jag hade en stor glasburksliknande vas som jag la tussarna i. När julen närmade sig tänkte jag att jag kunde göra en krans med lavar men tiden räckte inte till så burken förblev stående. Men så vacker egentligen bara som en liten installation. En samling. Så den stora burken har fyllts på och är fin som den är. Den ljusa gröna färgen är helt magisk och håller sig även när det torkat.

Burken får stå där med sin fyllning och kanske att jag till våren/påsken gör något med lavartussarna eller så blir det då en krans till nästa jul. Det får jag se.

Men om du nu har en fick över när du går på promenad – plocka på dig och andas in den bevisliga friska luften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.