Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 oktober, 2022

Vintageshopping, bubbel & Saint Germain

Efter en mycket skön natts sömn tog vi oss rätt över gatan till första bästa café för frukost. Det fanns två varianter: den franska med varm dryck, juice och croissant samt den engelska som var allt det tidigare nämnt och omelett. Vi valde den engelska för idag var det mycket vandring till fots då vi skulle avverka promenader med vintageshopping. Då behövs det energi.

Lite roligt sätt att laga omelett till flera – man gör en stor som viks och sedan skärs som en platt rulltårta. Den vi åt dagen innan var lite godare och lärdomen från den var att med dijonsenap är omelett väldigt god. Jag gick och bad om dijon av serveringspersonalen. Jag var så lycklig över att jag lyckades beställa helt på franska. Önskan om att behärska språket flytande består men oj vad det kommer kräva tid och engagemang. Jag får flytta till Frankrike helt enkelt, ha ha.

Jag konstaterar med facit i hand – detta var den godaste croissanten på hela resan.

Sen var det till området Marais vi skulle ta oss för min proffsiga vän hade letat upp en hel radda vintagebutiker och stakat ut en promenad. Bra med företagsamma vänner att ta rygg på.

Paris tunnelbana är toppen, det är kort mellan varje stopp så allt går väldigt fort. Det som dock är svårt och kan göra en tokig är tunnlarna från gatan till perrongen och sedan upp igen. Vet inte hur många gånger vi fick starta om då vi hamnat helt fel nere där bland gångarna.

Första stoppet på vintageutflykten var varuhuset Printemps. Mest för att inspireras för här är det inte fyndpriser om man så säger… Det anrika varuhuset Printemps har gjort om halva översta våningsplanet till en vintageavdelning. Dior, Prada, YSL, Gucci mm hängde vackert och snyggt. Billigare än nypris men fortfarande dyrt som sjutton.

Då var den andra halvan lite billigare. Den med ting och upcycle. Också den avdelning som gav mest inspiration.

Detta var läckert; jeanskläder med fastsydda vintagescarfar som detaljer.

Som sagt var det översta våningsplanet och taket här…! Alltså jösses vad vackert. Går inte alls att återge på bild.

Och terassen som också var en uteservering hade en fin utsikt. Och där såg vi Eiffeltornet för första gången på resan!

Men nu vidare till shopping med mera humana priser…

Jag ska återkomma med lista på butiker vi besökte. Så mycket fint och härligt. De ligger ljusår före oss i hur man gör snygga vintagebutiker. Så mycket inspiration och kreativitet.

När regnet var för ihärdigt och benen lite trötta tog vi lunch.

En croque madam, dvs en croque monsieur med ägg. Och en torr cider till det. Väldigt franskt och härligt.

Sen lät jag tydligen kameran vila för nästa bild jag har är när vi sitter och äter igen, ha ha. Men du får lita på mig att jag tog ungefär 13 000 steg och tog i lika många klädesplagg i olika butiker.

Det blev en sådan här chark- och ostplanka per dag inser jag nu. Perfekt när man bara för lite småhungrig och vill dela.

Jag i mina två Paris-fynd: kappan och hatten. Så galet nöjd i mina köp. Alltid älskat att ha hatt vilket jag har hela somrarna och förr om höstarna men lagt av mig. Nu hittade jag den perfekta lilla hatten så den lär jag nu ha varje dag.

Vi struntade i att åka hemom utan valde att stanna i stan och ta vår kväll i Saint Germain. Ett område som jag aldrig varit i och väldigt nyfiken på.

För att komma dit så behövde vi gå över broarna och det är ju bara det ett måste på en parisresa. Om man inte är romantiskt lagd så lär man bli det här. Vet inte många vackrare ställen än detta. Med de tunga regnmolnen var det så vackert att det knep till i magen.

Och så passerade vid ön med Notre Dame. Jag var ju här samma dag som den brann 2019, se HÄR, vilket var så galet dramatiskt. Katedralen är helt avstängde fortfarande och under renovering. Men dock så vacker att se på om än på håll.

På vägen mot vårt mål blev vi vittnen till något dramatiskt. Plötsligt skriker en kvinna på andra sidan gatan och två män springer som om elden var lös. Det var en väskryckare som tagit hennes väska varpå hennes kille springer efter. Tjuven var nog inte beredd på att pojkvännen var en sådan bra sprinter för de sprang ner för boulevarden i flera hundra meter så vi fick inte se slutet på dramat. Men det gjorde att vi höll ännu hårdare i våra väskor. Att folk inte kan låta bli att ta andras saker!!!

Ok, nu vet jag varför alla sagt att Saint Germain är så mysigt – vilka fantastiska gränder och vrår. Fullt av små butiker och vattenhål av olika storlek. Vi hade ingen bordsbokning så vi hoppades på att hitta något.

Och det är inte ont om restauranger här, tvärt om, så det var svårt att riktigt enas om vilket ställe. De som hade bord var dyra eller så var det menyer som inte heller passade alla. Men det gav en helt underbar promenad bland annat förbi Paris äldsta kyrka där de äldsta delarna faktiskt är från 500-talet.

Vi hamnade till slut på en underbar liten restaurang där jag fick kanske mitt livs godaste moules frittes. Värt allt letande i regnet.

Efter detta var det ett mycket trött och nöjt gäng som letade upp första bästa tunnelbana hem. Helt klart läge att tack Paris för en mycket bra dag. Och bättre skulle det bli…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.