Följ mig:
Höst Min dag

Höstmiddag med renskav & nyponsoppa

16 november, 2022

Det är något speciellt med de här höstmiddagarna. Tända ljus, en sprakande brasa, jazz i högtalarna och en puttrande gryta på spisen. Det är liksom inte mycket mer än detta som behövs för att jag ska känna mig som rikast i världen.

November är en mörk månad och jag vet att vi är många som nu sliter som galningar för precis allt ”ska vara klart innan jul” på alla fronter. Kalendern fylls upp med jobb och privata åtaganden så det är som en kamp att få upp datumen. Det lyser av flerfärgade fält i den digitala och det är oläsbara klotter i den analoga almanackan.

Så när då en middag får serveras så här, med svärfar och svärmor-liksom, i lugnet och med mat som är trygg mår jag som allra bäst.

Och jag vet, när man har fullt upp – måste man då lägga tid och energi på att duka med en massa grejer? Ja det är precis då jag behöver det. För då kan jag lägga tankarna på att skapa ett bord istället för deadlines och offerter. Alla har vi våra ventiler…

Tack husets byggherrar för att ni gjorde en sådan fin öppen spis.

Jag är så allergisk mot skärmar, vilket går helt emot det jag jobbar med ju, men när det har varit en fullsmockad dag och de små är helt fyllda av intryck och aktiviteter så är det fint att se dem spela ihop och faktiskt vara lugna. Ihop. Skärmarnas vara eller inte vara i barnens liv är en puck jag tror många föräldrar kämpar med. Och mot.

Fatet jag fick med hem från vår tågluff i påskas. Fortfarande imponerad över att jag fick med mig det helt.

Snacks och drinks i köket innan middagen. Blivit standard hos The Lyths.

Den nya favoritdrinken: Lika delar kallt vanligt kaffe och socker lag och sedan på med is och tonic. Så god och läskande. Och uppiggande.

Kvällens meny: Renskavsgryta med egenplockade trattkantareller, potatismos med västerbottenost, haricot verts, kokta persiljerötter och gulbetor och svartvinbärsgelé.

Och för att fortsätta den hastiga stämningen serverade vi varm nyponsoppa med lättvispad grädde och underbara små mandelbiskvier. Allt direkt från butiken. Genvägar och allt det där…

Min nya grej: till kaffet efter maten ställer jag fram min loppisfyndade Twistburk som jag fyller med godis inslaget i papper. Burken står alltid redo och det är alltid en överraskning med vad som är där i. Nu var det godisar kvar från halloween.

En fin kväll utan krusiduller som ändå fyllde hela själen.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Maria kommer 16 november, 2022 at 20:36

  Njöt av varje ord. Kände stämningen, doften. Saknar så gemenskapen med den äldre generationen. Men tacksam för den tid vi fick med dem.

  Läser din bok just nu och den är bara för bra. Tack!

  • Svara Helena Lyth 18 november, 2022 at 19:09

   Hej Maria. Vad glad jag blir av din kommentar. Tack söta snälla!

   Stor kram
   Helena

 • Svara vita_margarita 17 november, 2022 at 08:25

  Så mysigt!

  • Svara Helena Lyth 18 november, 2022 at 19:09

   Vad gullig du är. Tack!

   Kram
   Helena

 • Svara iDA 18 november, 2022 at 11:19

  Älskar din blogg, så mysig!

  Jag har två önskeinlägg:
  – tips på aktiviteter man kan göra mellan pauserna under uppesittarkvällen samt om du har tips på vad man kan baka/göra för tilltugg till kvällen.

  – hade varit så kul om du även kan tipsa om vad man kan göra på julafton. Vad kan man hitta på? Enkla aktiviteter som passar till äldre men även de små som kommer på besök efter kalle anka.

  • Svara Helena Lyth 18 november, 2022 at 19:08

   Hej Ida! Jag bara älskar din kommentar. Åh vad glad jag blir när jag får förfrågningar och önskemål för det gör att jag kan gör aen blogg som ni vill läsa. Tack tack tack!! Och så klart ska jag skriva dessa inlägg.

   Stor kram
   Helena

  Lämna en kommentar

  Close