Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 november, 2022

Höstmiddag med renskav & nyponsoppa

Det är något speciellt med de här höstmiddagarna. Tända ljus, en sprakande brasa, jazz i högtalarna och en puttrande gryta på spisen. Det är liksom inte mycket mer än detta som behövs för att jag ska känna mig som rikast i världen.

November är en mörk månad och jag vet att vi är många som nu sliter som galningar för precis allt “ska vara klart innan jul” på alla fronter. Kalendern fylls upp med jobb och privata åtaganden så det är som en kamp att få upp datumen. Det lyser av flerfärgade fält i den digitala och det är oläsbara klotter i den analoga almanackan.

Så när då en middag får serveras så här, med svärfar och svärmor-liksom, i lugnet och med mat som är trygg mår jag som allra bäst.

Och jag vet, när man har fullt upp – måste man då lägga tid och energi på att duka med en massa grejer? Ja det är precis då jag behöver det. För då kan jag lägga tankarna på att skapa ett bord istället för deadlines och offerter. Alla har vi våra ventiler…

Tack husets byggherrar för att ni gjorde en sådan fin öppen spis.

Jag är så allergisk mot skärmar, vilket går helt emot det jag jobbar med ju, men när det har varit en fullsmockad dag och de små är helt fyllda av intryck och aktiviteter så är det fint att se dem spela ihop och faktiskt vara lugna. Ihop. Skärmarnas vara eller inte vara i barnens liv är en puck jag tror många föräldrar kämpar med. Och mot.

Fatet jag fick med hem från vår tågluff i påskas. Fortfarande imponerad över att jag fick med mig det helt.

Snacks och drinks i köket innan middagen. Blivit standard hos The Lyths.

Den nya favoritdrinken: Lika delar kallt vanligt kaffe och socker lag och sedan på med is och tonic. Så god och läskande. Och uppiggande.

Kvällens meny: Renskavsgryta med egenplockade trattkantareller, potatismos med västerbottenost, haricot verts, kokta persiljerötter och gulbetor och svartvinbärsgelé.

Och för att fortsätta den hastiga stämningen serverade vi varm nyponsoppa med lättvispad grädde och underbara små mandelbiskvier. Allt direkt från butiken. Genvägar och allt det där…

Min nya grej: till kaffet efter maten ställer jag fram min loppisfyndade Twistburk som jag fyller med godis inslaget i papper. Burken står alltid redo och det är alltid en överraskning med vad som är där i. Nu var det godisar kvar från halloween.

En fin kväll utan krusiduller som ändå fyllde hela själen.

Comments (6)

  • Njöt av varje ord. Kände stämningen, doften. Saknar så gemenskapen med den äldre generationen. Men tacksam för den tid vi fick med dem.

    Läser din bok just nu och den är bara för bra. Tack!

  • Älskar din blogg, så mysig!

    Jag har två önskeinlägg:
    – tips på aktiviteter man kan göra mellan pauserna under uppesittarkvällen samt om du har tips på vad man kan baka/göra för tilltugg till kvällen.

    – hade varit så kul om du även kan tipsa om vad man kan göra på julafton. Vad kan man hitta på? Enkla aktiviteter som passar till äldre men även de små som kommer på besök efter kalle anka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.