Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

28 november, 2022

Nu ska golvet läggas, tredje gången gillt

Jag låter som en upprepande papegoja eller för er som minns hur en LP-skiva kunde fastna och upprepa sig när det gäller vårt köksgolv. Det är alltså 13 månader sedan vi upptäckte att vi hade en vattenläcka i köket från den nyinstallerade diskmaskinen. Golvet hade rest sig och var helt uppvänt.

Det var det så kallade aquastoppet som var trasigt och i motsats till sitt namn fullkomligt sprutade ut vatten.

Vårt försäkringsbolag G inkallades och de fick ta detta vidare med återförsäljaren E som i sin tur tog det med diskmaskinstillverkaren S. En jäkla härva visade det sig. Och för att toppa det hela så hade vi fått diskmaskinen installerad på en lördag och då var det inte E’s egna installatör utan en frilansande aktör.

Vi kunde inget göra utan bara fortsätta med handdisk och se hur golvet började lägga sig. Vi hoppades att det hela skulle lägga sig helt, torka och att maskinen skulle lagas.

Men icke!

Det kom en kille och kollade det hela, gjorde mätningar och han skulle skicka sin rapport till försäkringsbolaget. Absolut inget hände. Efter två veckor ringde jag försäkringsbolaget som sade sig inte fått någon rapport. Jag förstod då att vi inte skulle ha någon fungerande diskmaskin till jul.

Maken ringde killen som då sa att han fått nåt virus i datorn och att det mejlet inte hade skickats…

Det tog två månader innan företaget H kom och kollade vattenmängden och det visade sig vara en sjö mellan golv och källartak. Vi bor i ett funkishus med eternit inlagt mellan våningarna för att hindra eventuella bränder att spridas mellan våningarna. Bra mot eld men värdelöst för vatten…

Sedan hände det absolut ingenting. Förutom då att jul, nyår och våren fick vara utan diskmaskin. Min släkt sa att vi visst kunde ha jul med engångsartiklar men där satte jag ner foten. Aldrig att jag firar jul med papptallrikar. Det går ju liksom emot allt. Tur släkten är stor så alla kunde bidra och göra jobbet mindre. Och samma sak med nyår och alla fester och middagar som var under våren. Och då allt jobb som jag gör i köket. Jag bakar och lagar mat för olika jobbuppdrag. Som för min bok nu så har jag lagat påskbuffé, midsommarbuffé, julmiddag och full godisbord. Allt har jag diskat för hand så det är liksom inget vanligt hem utan det är konstant diskande både proffesionellt och privat.

Först 19.e maj plockades diskmaskinen bort och ytan under diskbänken blottades.

Den 14.e juni togs golvet bort av underföretaget S, och innergolvet från 1940 kom fram.

Byggfläkt sattes in och det ljudet… Alla som har levt i ett renoveringskaos med byggfläkt vet att man blir helt galen. Att dygnet runt höra den surra kan få vem som helst att vilja hoppa ut genom fönstret.

Jag hade i mitt huvud sett hur de skadade plankorna skulle tas bort och sedan ersättas med nya och resten av golvet skulle få ligga kvar. Men så var det alltså inte. Vårt jättefina golv vi älskade kastades ut. Fast det var ju till 70% helt perfekt. Det gjorde ont.

17.e juni plockades det ruttna bort.

1.a juli lades ett täckande golv av plywood och papp på så vi kunde gå där utan att få stickor i fötterna och byggfläkten hade jobbat klart.

Sedan hände absolut ingenting.

2.a oktober så lades då äntligen nytt innergolv in. Hurra nu har vi snart diskmaskin och köksgolvet tillbaka. Livet tillbaka.

Vi var lite fundersamma då undergolvet som golvläggare la var lägre än det gamla. “Ni fyller väl på så det går i liv sen?” frågade vi. Vi fick ett ja till svar.

Det gjordes dock inte och golvet sviktade där det var tomrum mellan de nya plankorna och undergolvet. Panik! Golvet godkändes inte i inspektion och skulle läggas om.

24 oktober läggs golvläggning nr 2.

6.e november skulle det vara klart och där passerade vi ett år med detta kaos. Vi var så trötta och bara godkände golvet då vi inte pallade mer. Men jag ville bara skrika och gråta för golvet sviktade, knarrade och var snett. Och om du ser så ligger tre skarvar bredvid varann. Så ska det inte göra. Och under bänkarna låg det inte golv överallt. Så om vi skulle vilja renovera om finns det inte golv på hela ytan. Jag gick sönder av galenskap.

Ny inspektion gjordes av företaget som ansvarade för själva arbetet samt företaget som hade ursprungligen fått uppdraget av försäkringsbolaget. Golvläggningen fick underkänt (no shit Sherlock) och beslut togs om att “Nu gör vi detta rätt!”. Hade varit fint om den tanken hade tagits från början…

11.e november var hela golvet bortplockat igen och nya killar la in nytt undergolv. De la in det perfekt och nu kändes det som om vi fått in helt underbara killar.

Men fatta hur dyrt detta blivit. Och hur galet det är ur hållbarhetssynpunkt. Jag är bedrövad.

Idag 28.e november kom det nya golvet. Imorgon ska det läggas in. Ett tredje golv en tredje gång. Håll nu tummarna att det på riktigt är tredje gången gillt.

Comments (6)

 • Låter som samma golvgäng som vi har på jobbet i Göteborg. Också tredje gången gillt vattenläckan började vid toaletter på midsommarafton (!!) , sen har det nog blivit en så där fyra till fem läckor till under tiden på grund av slarv hos de som ska laga. Golvet i kontoret under är inte helt hundra än, var visst svårt att beställa samma matta igen när de vattenskadade skulle bytas ut…? Men tack och lov kan jag åka hem till fungerande toalett och diskmaskin!

  • Man blir helt tokig! Och detta är ju en sån där grej man inte själv direkt kan sno ihop själv. Så frustrerande.

   Kram
   Helena

  • Ja men verkligen. Och i det rum vi är som mest och jag jobbar i. Så glad över att vi som familj överlevt detta.

   Kram
   Helena

  • Tack Jenny. I går kom jag hem till ett helt nylagt golv. Idag sätts lister dit och diskmaskinsinstallatören är kontaktad. Jag hoppas och väljer att tro på att vi har ett helt fungerande kök innan Lucia. Tack för pepp.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.