Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 december, 2022

Att sprida ut julmaten över flera dagar istället för på ett julbord

Nu har jag pratat flera gånger om detta med att sprida ut julmaten över flera dagar istället för att ha allt samlat på julafton utan att riktigt få ner det i ett inlägg. Vad pratar jag om då? Jo att olika middagar runt jul blir fyllda av julmat men då med fokus på de olika turerna fördelat på olika dagar. Du kan läsa om de klassiska turerna på julbordet HÄR.

Visst är det helt underbart att kliva fram till ett dignande lockande julbord med alla favoriträtter och julklassiker trängs med varandra men kan du verkligen smaka träden för hela skogen?

Jag älskar sill och den första turen med sill och strömming (även om det sistnämnda lyser med frånvaro på just min tallrik) brukar vara den bästa. Dels av av anledningen att det är det jag verkligen gillar men också att när nästa tur och de fem ytterligare kommande efter helt klart får slåss om både plats i magen och om uppmärksamheten. De där helt fantastiska revbensspjällen jag också älskar lockar inte lika mycket som den första senapssillsbiten.

Men julen är ju faktiskt inte bara en dag utan flera, så varför då inte fördela alla de goda maträtterna på flera dagar?

Detta har vi testat några år i liten tappning men i år faktiskt kört fullt ut. Och jag ger mitt experiment 10/10 imdb, två tummar upp och 5 getingar. Varje middag har varit ren och skär matglädje. Dels för att man kan fokusera på att laga några färre rätter vid varje tillfälle samt att smakerna kan njutas av lite längre och mer.

Da’n före da’n före dopparedagen hade vi sill och lax. Fullt ut på flera olika sorters sill för det just skulle få plats både på bordet och i magen.

Uppesittarkvällen är det alltid soppa så den blev lite av en parantes ska erkännas.

Julafton tog vi ett rejält sidospår från den klassiska julmaten, i Sverige dvs. Vi hade kalkonmiddag med tillbehör inspirerade av det brittiska julbordet. Se julafton HÄR.

Juldagen gav en helt fantastisk middag med egenrullade köttbullar, prinskorvar, revbenspjäll, paté, rödkål, krispig julsallad.

 

Så vad blir det då idag, denna annandag? Det blir lite av varje för rester har vi kvar men jag skulle tro att det avslutas med en finfin ostbricka som ju också är en av de klassiska turerna på julbordet. Tur man är en hungrig själ…

Comments (1)

  • Vi gör liknande, så är jag uppvuxen. Vi lyfter ut de ”tyngre” delarna typ revbensspjäll och julkorv och serverar vid egna middagar dagarna innan. Och så lutfisken så klart, som middag på julaftons kväll. Då blir själva julbordet en ganska hanterbar sak som uppstår som lunch i dagarna tre. Julafton, juldagen och annandagen.
    Resterna äts i en ramen (på skinkspadet) och en pytt i mellandagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.