Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 januari, 2023

Ut med julen & in med en ny termin

Åkte hem i ett helt otroligt dimmigt landskap. Det var dimma i flera timmar och det gör något med en, som om man liksom drar ner på tempot.

Nu har denna resa vi tagit varit en enda lång tempo-nedragande-upplevelse. barnen är så stora så de sover faktiskt länge på morgonen och vi har varit mycket i nuet och i naturen. Så otroligt välgörande. Samt att vi träffat både familj och vänner så dagarna har fyllts av samtal och skratt. Denna första vecka på året har varit som värsta lotterivinsten för mitt välmående.

Sedan hemma igen. Jag tror det tog mig ca 17 minuter efter att vi klev in genom dörren efter bilresan från Värmland tills jag började plocka ner julen. När man varit borta en hel vecka och firat både nyår och haft vinterlov så var det som om jag fick en allergisk reaktion av julpyntet här hemma. Som du vet så älskar jag julen men när den är över är den över – då ska den packas ihop.

Allt pynt på bordet borta, pappstjärnorna i fönstren, alla ljusslingor, alla ljusstakar och röda kuddar likaså. Kvar står endast granen.

Mitt älskade granpynt. Samma år efter år, varenda en har ett minne med sig, en resa eller person. Men nu ska de packas ner fint för att i december få titta fram igen.

Slås som vanligt av hur vacker granen egentligen är med bara ljus i. Men det ger ju inte den där personliga, vår unika, julgran.

Granen åkte ut och lådorna bars ner i källaren. Nej, jag har inte ställt in allt i förrådet än – tar det lite pö om pö tydligen.

Det är en sådan otrolig skön känsla med att få städa och rensa ut. Det sätter sig inte bara i rummet utan även i kroppen. Jag känner mig lättare. Rummen blir större när saker tas bort. Ger plats för nya tider. Jag känner att jag får svängrum.

Jag är på intet sätt unik, eller det är inte heller unikt för i år utan detta sker varje januari för väldigt många av oss. Ut med det gamla och in med det nya. Men samtidigt – nej! Jag vill inte ha en enda pryl till. Inget nytt ska in. Snarare så att jag ska rensa ännu mer, inte bara julpynt utan verkligen rensa och sälja.

Barnen har växt så det knakar så det är rullskridskor, vinterkläder och möbler som inte passar dem så jag kommer lägga ut en massa till försäljning. Och sedan så känner jag att jag har fyllt på mig, samlat i alla skåp och lådor som värsta hamstern så det känns fel. Jag mår inte bra av att äga för mycket. Det är en rensning nu som jag tänker ska ge luft i systemet så att säga och förhoppningsvis en liten peng i fickan. Men mestadels så åker jag nog med kassar till Myrorna.

Är du också i rensartagen?

Comments (2)

 • Hej!
  Vi flyttade från hus på 168m2 (med allt vad det innebär med förråd och vind mm..) till en lägenhet på 78m2.. 🙂
  Jösses vad vi har rensat, och jösses så skönt det var!

  Vi körde mycket till Erikshjälpen. Erikshjälpen kommer gärna och hämtar också vilket är den fördel om det är möbler. Finns så klart många ställen.

  Återvinningsstationen fick också fleeeeera besök. Även där finns en container som är till Loppis.

  Det är så skönt i själen! Lycka till!

  • Hej Eva. Åh wow vilken förändring och utmaning. Eller spännande kanske. Det är verkligen något skönt och renande för själen att resan. Att liksom få bort det som kanske håller en tillbaka. Jag hörde någon säga att det som är i källarförråd håller oss tillbaka och det som är på vinden hindrar oss framåt. Nu har vi inte någon vind men väldigt mycket i källaren ha ha.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.