Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 januari, 2021

Baka hjärtlig wienerkaka till alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag. Inte jättelångt borta nu ju. Det var något jag blev varse när jag fick ett fotojobb där jag skulle baka något hjärtligt. Det som då slog mig var ju att jag allra helst, och det jag saknar mest under denna pandemi vi befinner oss i, är skulle vilja göra är att ta min kärlek till karl, hoppa på ett tåg och dra på en weekend till Köpenhamn. Den stad han och jag varit i flest gånger tillsammans och vi båda älskar.

Nu blir det ju inte så men en dansk kaka kan jag ju bjuda på, eller hur?! Det får då bli min favoritkaka, wienerkaka eller falska wienerbröd som den också kallas. Den har jag visat förr HÄR på bloggen men nu bakar jag den i en mindre form, lagom för det lilla kalaset så att säga.

Sticker mellan med lite papperspyssel – om du vill göra pappershjärtanen som syns på bilden kan du läsa steg-för-steg för dem HÄR.

Wienerkaka i bakform

Ingredienser, deg:
25 g jäst
0,5 msk socker
1 dl mjölk
1 ägg
4 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Lager vaniljkräm:
3 msk marsanpulver
2 dl mjölk
2 msk socker

Fyllning snurrorna:
60 g rumsvarmt smör
1 dl socker
75 g mandelmassa

1 ägg till pensling
1 dl florsocker och vatten till garnering

Gör så här: smula jäst i en bunke och lös upp i kylskåps kall mjölk. Knäck i ägg samt socker och rör ihop. Häll i hälften av mjölet och blanda. Skär rumsvarmt smör i bitar och ha i under omrörning, så att det fördelas i och blandas med smeten. Häll i resten av mjölet och blanda till en deg. Låt vila och jäs under bakduk i 50 minuter.

Vaniljkräm: häll mjölk i kastrull och vispa ner marsanpulver och socker, koka upp och stäng av plattan. Låta svalna helt, rör om då och då.

Fyllning: Lägg rumsvarmt smör i en bunke och häll över socker. Klicka ner rumsvarm mandelmassa och blanda väl.

Smöra bakformen. Häll ut den jästa degen på en mjölad köksbänk och dela vetedegen i två delar. Kavla den ena och lägg i bakformen. Tryck ut så den jämnt täcker hela ytan. Bred på vaniljkrämen med en slickepott.

Kavla ut den andra deghalvan. Bred på smör- och mandelmassefyllningen jämnt över hela ytan. Rulla ihop på längden och skär till 12 snurror. Lägg ut på den vaniljkrämstäckta degen. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Värm ugnen till 200°.

Vispa ägg och pensla på bullarna. Grädda mitt i ugnen ca 20 min tills bullarna fått gyllene färg samt att undre lagret blivit gräddat, testa med sticka.

Låt svalna. Lägg tallrik på formen, vänd upp o ned. Lägg sedan wienerkakan rättvänd. Blanda florsocker med några droppar vatten i taget med en gaffel till en smet. Ringla över med gaffeln och låt stelna.

En riktigt rolig kaka att göra då det är många olika moment. Sådant älskar jag att baka.

Önskar du fler tips på goda bakverk till alla hjärtans dag? Då kommer det här:
Gör egen kexchoklad formad till ett hjärta
Små syltkakor med sylthjärtan
Kärleksmums – så klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.