Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 mars, 2023

Mellomys med frystömning

Så klart var det mellomys i lördags. Vi som viger varje lördag i februari/mars åt denna musikfest skulle så klart se finalen av melodifestivalen med pompa och ståt. Eller, hur mycket pompa blev det? Vi hade bjudit över vänner så vi skulle bli 10 runt bordet och jag och maken hade en idé om menyn – en frystömning.

Vi har en fantastisk frys i källaren samt en härlig matkällare, problemet är bara att de är väldigt stora. Och har man stora förråd har de en förmåga att fyllas för mycket. Har du små förråd hålls innehållet, så klart, litet. Så det gör att vi haft mycket där i som vi ska “laga sen” vilket inte blivit av. Nu skulle vi utmana oss själva och faktiskt använda det som gömde sig där i.

Inte att dukningen direkt skapades av frystömning men av “inget nytt” i alla fall.

Ett tips när man har middagar där barn är med är att alltid ta med dem i matlagningen och dukningen. Då är även de delaktiga och får känna sig stolta över sitt bidrag. Jag tog med yngste sonen i dukningen och han fick ansvara helt för placeringskorten.

Storebror hackade äpple, lök och tonfisk till…

Bara för att det är “gamla” saker man har i frysen betyder inte det att det är på nåt sätt sämre ju. Vi hade vid ett tillfälle fått möjlighet i somras/höstas köpa superfina tonfiskfiléer och med dem blev det nu goda tartarer ihop med finhackat grönt äpple, gräslök, misomajo och toppings. Och jag tog fram min samling av gamla anjovisburkar. Roligare servering ju!

Där i frysen fanns även en underbar lantpaté och en ciabatta. Rostade brödskivor med pate på två sätt: a) dijon, majonnäs och cornichon. b) cumberlandsås och rostad lök

Sedan var det stekta chorizo, vitlöksmarinerade räkor, nudlar, klyftpotatis mm. Allt från frys och matkällare. Ett helt uppåtväggarna knasigt smörgåsbord men kul.

Det blev en spontantävling mitt i middagen. Jag började vika ett flygplan av min lilla namnlapp vilket inspirerade några av barnen. Slutade med att alla gjorde pappflygplan och jag anordnade en flygtävling över vardagsrummet. Jag kom tvåa!

Och efterrätten var även den en frystömning i form av plockade blåbär från i somras landade i en paj.

Som sagt, galen blandning men lite i omgångar blev det bra och alla mätta som få.

En snabb nedflyttning till källaren, vi trängde ihop oss framför TV.n och finalen av Mello. Rätt låt vann!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.