Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 mars, 2023

Blåbärskaka med saftig & fluffig botten

Jag fick frågor om vad det var för blåbärskaka (eller blåbärspaj? Vet inte var gränserna går) och om jag kunde dela med mig av receptet när jag visade middagen på Instagram Stories och det kan jag så klart.

Det är en kaka (eller paj?) med en smet som innehåller ägg vilket gör den fluffig och saftig. Smeten kan fyllas med vad som helst egentligen: kanelpudrade äppelklyftor, rabarber, vinbär… Då vi hade frystömning och blåbären skulle tillagas blev det så klart blåbärskaka denna gång.

Blåbärskaka med saftig & fluffig botten

Ingredienser:
75 g
smör 
1 tsk kardemummakärnor
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 dl frusna blåbär
1 msk potatismjöl

Gör så här: Värm upp ugnen till 200°C och smörj en form med löstagbar kant.Smält smör i kastrull på spisen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker i en bunke med elvisp riktigt rejält fluffigt.

Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vände ner i sockerfluffet. Fortsätt med det smälta smöret.

Häll de frusna blåbären i en bunke och strö över potatismjöl och blanda.

Häll över kaksmeten med en slickepott i formen. Bred ut smeten jämnt och häll över blåbären över ytan.

Mortla kardemummakärnorna och strö över hela kakan.

Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min. Låt stå i rumstemperatur ca 10 min och servera med vaniljvisp eller lättvispad grädde.

Jag slänger med andra pajer jag har här på bloggen om du vill ha fler recept och inspiration:

Dubbelbakad blåbärspaj med smulpaj OCH toscatäcke
Klassisk smulpaj – never goes out of style
Sån där snygg rutig paj…
Dansk äppelkaka/äppelpaj
Key lime pie – allas favorit!
Päronpaj med mandelmassa i botten
Pumpapaj – saftig som få

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.