Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 april, 2024

Fransk lökpaj med sardeller, pissaladiere – på mitt sätt

En fransk lökpaj med sardeller, en så kallad Pissaladiere är en sådan där rätt som kan passa till det mesta. Som jag haft till en påskbuffé tex men kan även vara som en aptitretare, tilltugg eller varför inte en lättare lunch ihop med krispig grön sallad.

Jag vill ha Pissaladiere som en paj men när man kollar runt så är denna franska lökpaj lite av en kameleont som lagas med både pizzadeg och smördeg i botten. Så med andra ord, ta den botten som du önskar för stunden.

Fransk lökpaj med sardeller, pissaladiere – på mitt sätt

Fyllning:
1 kg gul lök
2 klyftor vitlök
1 tsk socker
1/2 tsk salt
2 lagerblad
1 tsk timjan
100 g sardeller i olja

Pajdeg:
100 g rumsvarmt smör
180 g vetemjöl

Gör så här: Skala och skär löken två halvor, fortsätt skära löken i tunna skivor. Finhacka vitlöken.

Värm upp en stor kastrull/gryta med lock, ringla olivolja och lägg i löken och vitlöken tillsammans med lagerblad och timjan. Stek på medelhögvärme under lock, rör runt då och då, i 30 minuter.

Plocka ut 10-12 sardellfiléer och lägg på en tallrik. Övriga sardellfileer skärs i små bitar. 

Sätt på ugnen på 200°C. Gör pajdegen under tiden löken steks. Nyp ihop smör och vetemjöl i bunke till en fast deg. Tryck ut degen i en låg pajformca 25 cm, med avtagbar kant. Nagga pajskalet.

Ta av locket på kastrullen/grytan, ta bort lagerblad, häll i socker och stek nu ytterligare 10 minuter. Löken ska karamelliseras och merparten av vätskan ångas bort. Vänd ner sardellbitarna, rör runt så sardellerna smälter och se till att löken inte bränns. Stäng av plattan och smaka av med salt och peppar.

Förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen. 

Fördela lökblandningen i pajskalet och lägg på de hela sardellfileerna i önskat mönster.

Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter tills lökpajen har fin färg. Ta ut och låt svalna något innan servering.

Om du inte är jätteförtjust i sardeller så kan du skära fileerna på längden, så du halverar mängden ovanpå.

En traditionell Pissaladiere har ett rutmönster av sardeller och svarta oliver. Så med andra ord kan du skapa små konstverk här.

“Va är det ben i sardellerna” Ja det är det men de är så små och tunna så det krävs mycket för att du ska känna dem när du äter.

Jag tycker denna är så god. Älskar den söta löken med det salta från sardellerna. Jag vill ha en bit av denna med något sött svalt, typ rosé, på en balkong i sommar. Så det så!

Kommentar

  • Den här ska jag absolut laga. Borde väl provlaga innan jag bjuder gäster på den.
    Bara jag som kan äta lök här i detta hus, tyvärr. Men jag älskar lök. Nå. Blir pajdag för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.