Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 augusti, 2023

Maxad blixtvisit i Visby innan hemfärd

Vi hade inte tänkt vara i Visby denna resa till Gotland men när vi hade en stund innan hemfärd, tills färjan skulle gå, så klev vi in genom ringmuren.

“Nej mamma, nej!” sa barnen men jag propsade, swishade killen vid det lilla turisttåget och tryckte in hela familjen i den lilla vagnen där vi knappt fick plats. “Nu ska vi maxa den korta stund vi har i Visby och åka på en guidad tur”, sa jag. Två mycket skeptiska barn av de yngsta modellerna behövde tid på sig för att tina men sen var alla med på tåget så att säga.

Och med tanke på hur lite tid vi hade i denna UNESCO-listade stad så fick med oss extremt mycket. En rundtur på 25 minuter gav det mesta.

Storleken på familjen Lyth är lite större än normen så det var med gnisslande knän jag sedan vecklade ur mig från vagnen.

Det är så magiskt vackert här längs med promenaden. Det går inte att stå emot skönheten, om man var på dåligt humör innan försvinner det snabbt vid denna vy.

“Här var vi förra gången!” mindes barnen. Ja precis, HÄR var vi på medeltidsveckan 2021. Lätt pandemistukat spektakel då. Nu var det tillbaka i normal storlek. Eller var det till och med större?

Jo men vi hinner ner i stan kom vi fram till när turen var över. En liten promenad ner till stora torget.

Och alla minns ju Pippi Långstrumps kända besök i Karamellboden från filmerna.

Inspirerande färger och mönster.

Marknad på torget som bara fick ett snabbt ögonkast från oss för nu skulle vi till bilen och en middag i all hast.

Barnen hade sett att det fanns smash burgers som minsann vunnit silvermedalj i en hamburgaretävling så då åkte vi till parkeringen utanför Coop där trucken fanns.

Vår sista måltid på semestern blev här, på en parkering till ett köpcentrum bredvid jordsäckarna.

Det hela lyfte lite i stil när vi tog efterrätt ner i hamnen och hos Glassmagasinet.

Det har absolut inget med detta ställe att göra men faktiskt precis innan besöket så såg jag en film på Instagram där en italiensk kvinna sa sina fakta om gelato och glass:
• Gelato görs på mjölk och glass på grädde. Att säga gelato ice cream går inte ihop.
• Om det är “hemmagjord” glass så fattar man att de omöjligt kan skapa 300 smaker hemma. Så det är lögn. Max 15 smaker typ om det är hemmagjort.
• Det finns inga naturliga färgämnen som kan ge turkos glass och bananglass kan aldrig vara gul då bananen ju är typ krämfärgad – det är skalet som är gult och det äter man inte.
• Är det höga fluffberg av glass i behållarna är det butiken som vispat upp glassen med luft så det blir du som köper luft. Glassen ska vara hård och kompakt – som den du köper i matbutiken.
Och det var en hel del saker till hon sa som fick mig att tänka på glass och gelato på nya, andra sätt. Man tar detta kyliga gottiga på allvar där i Italien med andra ord.

Och jag vet inte om jag bryr mig så jättemycket om det är gott och generöst. Som här.

Och sedan var det hemfärd. Tack semestern 2023. Du gav inte mycket sol och bad men var alldeles underbar ändå. För vi har fått vara friska, tillsammans och upplevt så mycket.

Erkänner att det är så skönt att nu få ha vardag igen och vara igång. Det var 0-100 på en gång då jag skjutit på så många saker. Som att jag ska vara på Nyhetsmorgon på söndag till exempel. Så nu kör vi!

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.