Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 augusti, 2023

Renoveringen av funkisbalkong med utomhusklinker

Nu äntligen har jag fått till ett helt inlägg med den renovering av vår funkisbalkong vi panikstartade innan semestern. (eller är det uteplats, altan, balkong???)

Vi satt mycket här förr men det har blivit lite långt mellan tillfällena på sista tiden, jag tror sista måltiden här var på makens födelsedag i maj och då var det liksom läskigt att sitta här för golvet var så trasigt med vassa kanter samt att räcket var pinsamt rostigt så det var flera stora hål i det.

Att nu få tillbaka denna plats är så underbart. Det känns som om vi har fått ett rum till.

Golvet som låg här innan var i original från 1940 och då uteplatsen här är bredare än balkongen våningen ovan så var de yttersta plattorna väldigt utsatta. När vi var på visning tänkte jag inte så mycket på det men de 4-5 yttersta raderna av klinker var borta och ersatta med betonggolv. Det gick i linje med balkongens böj så det såg okej ut men det gjorde att uteplatsen upplevdes smalare än vad det är. Nu har vi fått full bredd och större plats.

Jag visade upp de färger på utomhusklinker som fanns att välja på och jag lekte med tanken på att göra det rutigt men det skulle bli för likt vårt badrumsgolv. Och sedan funderade jag på grönt för att matcha alla tallar runt om men då det var rött i original tänkte jag att ge tillbaka huset sin skönhet. Som det var tänkt och som känns tryggt.

Äntligen ett balkongräcke som är helt och rent. Om man tittar i mitt bloggarkiv så är alla bilder från måltiderna här med väldigt kort skärpedjup eller bara närbild för att se ett håligt räcke som ser rostigt och livsfarligt ut är inte inspirerande. Bara pinsamt.

Nu går det inte att ha känselfilter här på bloggen men du får lita på mig när jag säger att det är underbart att gå barfota på golvet. Lent och skönt.

Och de som bodde här innan oss; våra två katter, verkar gilla renoveringen de med.

Vi är så glada över att stjärnorna lös i vår riktning när vi bara frågade hantverkarna som jobbade hos grannen om de kunde kika över och kolla på vårt golv för att ge en offert och i samma stund fick de en avbokning. Tur, slump och tajmning – ibland har man ofantlig tur. För det var bara några regnskurar bort från att fukten i det trasiga golvet hade gått in i fasaden visade det sig… Och då hade det kostat ännu mer!!!

Renoveringen av funkisbalkong med utomhusklinker

Så då tar vi ett bildspel med lite av steg-för-steg.

De trasiga delarna av räcket skars bort och nya sattes dit. Planen var hela tiden att räcket skulle vara kvar i sitt original så långt det gick.

In med nya metallskivor till räcket och rostmåla. Knacka bort all gammal trasig klinker. Sedan bilades all betong bort, längs med räcket där det skarvats av tidigare ägare.

Hela golvet är nu rent från allt det gamla. Nu var det många olika lager med olika ytskick samt en lutning i ett undre lager för att vatten ska rinna bort från fasaden och inte in. En teknik som inte fanns när huset byggdes 1940.

Och sedan då lägga klinker med perfekt precision.

Klinker för klinker och sedan foga. Klart!

Så fint gjort och så proffsigt av hantverkarna. Det känns som vi gett vårt fina funkishus en dos kärlek.

Jag måste erkänna att det blev lite axlarna ner när allt var klart. Vi har länge vetat att denna renovering är ofrånkomlig men då det är ett stort jobb med stor summa har vi dragit oss för det men nu var det panik och akut. Och när väl allt var klart var det som om något lättade från lådan i huvudet med rubriken: jobbiga saker.

Nu är det bara roliga saker jag tänker när jag går ut här. Och när det regnar så börjar jag inte oroa mig – huset står pall!

Comments (9)

 • Älskar att följa dig och läsa om era projekt och resor tips samt hur man tar tillvara på det som redan finns hemma eller köper på loppis för att skapa en mysig miljö för vardag och fest. Det är en skön blandning både för barnfamiljer och för oss utan barn. Önskar dig och din familj en fortsatt fin sommar!

  • Hej Malva och STORT tack för din generösa och värmande kommentar. Vad jätteglad jag blir.
   Önskar dig det samma och så ”ses” vi här.
   Kram
   Helena

 • Hej! Snyggt! Jag undrar: vad är det för klinkers ni använder? Håller själv på med liknande renovering och tycker att det är svårt att hitta ersättare till våra gamla Höganäs utomhusklinkers.
  Mvh Ola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.