Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 september, 2014

Vår badrumsrenovering är klar! Nästan…

I början av sommaren när värmen slog till på allvar plastades vårt hem in och det kånkades kakel, klinker, murbruk, träbalkar och gamla rör ut ur huset. Nu skulle badrummet få sig en omgång. En liten separat toalett och intilliggande badrum skulle bli ett stort rum.

Här är en tre-stegs-bild från vår renoveringsresa:

Och så är vi då framme, äntligen vid denna mer tilltalande vy:

Att vi ville göra vårt badrum i funkisstil visste vi tidigt och för att matcha husets stil och tidsålder.

Funkis – Funktionalism – det är alltså en bygg och inredningsstil och i ett hem där allt är planerat utifrån att det ska vara så funktionellt som möjligt. Inbyggda garderober, optimalt planerade kvadratmetrar och detaljer med industrikänsla är några saker som är typiska. När det kommer till badrum så var det så finurligt uträknat att det var mätt hur mycket en genomsnittsperson stänker när hen badar i ett badkar. En höjd av åtta kakelplattor var precis det man skulle ha så därav de halvkakalade väggarna man ser i hus från 30-40-talen.

Grönt var modefärgen före andra under funkiseran. Det var den färg som tydligen kopplades till den moderna industrin och det var något som kändes helt hett och rätt. Här ville man bort från det handgjorda och kaklet skulle tydligt visa att det var maskinellt framställt. Tänk så olika det kan vara, nu vill man ha allt handgjort, eller hur?!

Golven skulle vara schackrutiga men den ljusa rutan ska inte vara vit utan en aningens beige eller sandfärgat. Vi valde svart och sand i badrummet men i vår gästtoalett där det är originalgolv från 1940 så är det grönt/beige.

Ett inkaklat badkar känns funkas och ger en skön känsla. Slippa se karets ben och damm där under.

Handfatet från Gustavsberg hade en känsla som stämde överens med funkisstilen. Gillar stålkonsollen under.

Det gröna elementet sparade vi som det var. Det ville vi inte måla om utan den skönt slitna gröna färgen ger en fin patina till det helt nya badrummet.

Som ni ser så är badrummet klart men det är inte en pinal där inne. Och det är ju nu det svåra börjar tycker jag. Att hitta rätt detaljer som förhöjer funkisstämningen utan att det ska kännas som ett museum. Det måste ju även kännas modernt och fräscht. Ska vi ha en helt ny spegel (denna tänker vi på) eller leta oss galna efter den där perfekta spegeln från 40-talet och kanske behöva vänta 3 år??

Får återkomma med lite snyggare bilder och mer i inredningsreportagestil när vi fått till det med spegel, skåp och detaljer. Nu blev det lite redovisande bilder och o-charmigt. Skyller på lille sonen som kravlade runt benen samtidigt…

Comments (11)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.