Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 september, 2023

Perfekt höstmarknad i sommarvärme

Det har helt klart blivit en tradition att vi går på Skansens höstmarknad och jag kan se här i mitt bloggarkiv att det är mer eller mindre varje år vi gjort det. Och kanske vi bör ta en paus för det är inte direkt så att det förändras år från år… Men vad jag lärt mig så älskar barn upprepningar och här får de precis det. “Här satt vi förra året”, “Jag brukar ta jag karamelliserat äpple, varför finns det inte nu???” och “Vi brukar först äta, sedan kolla på alla grejer”.

Och något som också är med varje år – det underbara septembervädret. Är det alltid bra väder sista helgen i september eller är det så att vi inte gått hit de gånger det varit dåligt väder…? Det tåls att änkas på.

Så nu kommer här ett bildregn och för dig som inte ännu varit på denna marknad: boka in sista helgen i september nästa år för detta vill du inte missa.

Jag, mamma och de tre trallande trollen (barnen) gick med stadig steg mot entrén.

Innan vi gick till Skånegården där höstmarknaden alltid är gick vi i stadskvarteren. En helt underbar liten gata där varje hus innehåller så mycket information, inspiration och historia.

Som i denna trädgård där det odlas tobak. Vilket det typ var lag på att alla skulle göra back in the days om jag inte misstar mig. Orka googla…

Blir detta till cigarrer sen då?

Mamma som är hobbysmed inom silver ville in till just silver- och guldsmedens hus.

Som ett konstverk här inne. Och den vackra kvinnan är alltså verkligen, ha ha. Hon smider vackra smycken i guld här.

Jag ville in i handelsboden för det är få ställen som ger den där mysiga känslan, som att man går in i en film, eller reser tillbaka i tiden, som här.

Och att den sötaste lille handelsmannen dessutom jobbade där och bistod med massa historia gjorde det hela än mer underbart.

Depåstopp med nybakat bullar.

Sedan gick vi då över hela Skansen till Skånegården och höstmarknaden.

DJ’s a la 1910 och det fullkomligt öste…

… på dansgolvet. Skämt åsido – detta är en av de bästa sakerna med höstmarknaden på Skansen; alla underbara volontärer som visar upp sina kläder, agerar olika roller och skapar en sådan unik stämning.

Jag kan säga att mormor gav tillbaka dubbelt sen.

Ingen höstmarknad utan riktigt gott käk från öppna kök.

Om det var disco a la 1910 innan så är detta diskmaskin från samma tid.

Tack för i år. Vi ses säkerligen igen nästa år!

Comments (2)

  • Åh! Vad mysigt! Tobaken de odlar är Alida-tobak. En speciell sort som odlades i Skåne av en dam som hette just Alida. Finns en fin film om henne i svartvitt på youtube. Bladen hänga upp och torkas på vinden ett tag innan tobaken kan användas. Gillar inte cigarretter eller tobak, men, själva plantan är så fin! De rosa blommorna doftar magiskt.

    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.