Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

1 december, 2023

Lucka nr 01 i Julstämningskalendern

Varmt välkommen till min julstämningskalender. Då är äntligen december här och den första luckan kan äntligen öppnas. Som jag skrev så kommer jag alltså ha en julkalender här på bloggen och varje dag kan du öppna en lucka vilken jag har fyllt till bredden med en massa julmys. Jag länkar till pyssel, recept och annat som passar för dagen – så klicka på länkarna (de understrukna orden) och få fulla beskrivningar i mina olika inlägg.

Hoppas mina luckor här ger dig en daglig dos av julstämning. Nu kör vi!

Dagens juliga göra

Hej december! Fira med glögg, julmust, pepparkakor samt alla klassiska jullåtar.

Dagens julberättelse

Idag tas den första skumtomten i den antika julkalendern. Viktigare tradition går knappast att finna. Läs mer HÄR.

Dagens julpyssel

Eller jo, dessa julstrumpor kan nog vara bland de viktigaste. Jag lägger med dem i första luckan för de kan ta sin lilla tid att göra.

Och så klart ska ett återbrukspyssel även få finnas i den första luckan. Pepparkakstetrorna är så roliga att göra och blir så fint.

Dagens juldekoration

En favorit att dekorera med är den sju-armade ljusstaken gjord av sju vanliga ljusstakar.

Dagens juliga smak av sött

De här tre små munsbitarna har jag döpt till noventgodis då de liksom är jul men ändå inte. Och då vi är liksom på gränsen får jag in dem här.

Och det är lite samma sak med physalis med vit choklad. Och det är ett lite roligt pyssel att skapa också.

Dagens juliga titta

Idag är det första avsnittet av Trolltider på SVT, den ya varianten. Vi som då har några år med oss minns den första från 1979. Vi brukar lyssna på den på Spotify, där i kortad version, men här kommer ett avsnitt. Minns och njut!

Dagens tävling i reklam för mig själv

Jag passar på att här i första luckan tävla ut ett signerat ex av min julbok Julprassel & decembermys för om man ska kunna inspireras av den behöver man ju ha den så snart som möjligt.

För att det ska vara en tävling behövs två delar: kunskap och utslagningsmoment. Skriv dina svar kommentarsfältet och ange din mejladress i raden för det så kontaktar jag vinnaren.

1) Vilket år gjordes den första Trolltider?
2) Du har köpt/bakat pepparkakor – vad gör du med dem? Serveringsförslag, pysselidéer…

Ja det var första luckan det. Jag hoppas det gav lite julstämning och att du ser fram emot att följa mig fram till julafton.

UPPDATERING: Tävlingen avslutad och vinnaren har fått mejl. Jag valde Carinas svar då jag föll för franska skurna pepparkakor då jag gått å blivit frankofil på äldre dar… Grattis.

Comments (29)

 • Å vad mysigt med adventskalender 🥰 Helt ny här, hittade hit när jag letade recept på lussekatter och sparade direkt din blogg som favorit!!
  * Trolltider visades första gången 1979 och sedan igen 1985 och nu igen 2023 😊
  * Jag har bakat pepparkakor som jag har gjort en krans av som får hänga i köket.

 • 1. Året var 1979

  2. När jag bakat en hög med pepparkakor äter jag upp en del själv…men bjuder också in till jule-mys-kväll. En kväll där jag och mina vänner äter sådant som hör julen till, ser en julfilm och tar det rätt så lugnt mitt i allt julstök. Värmer lite glögg och doppar pepparkakan i. Kanske blir det något enklare julpyssel med.

 • 1. 1979 (med repris 1985)
  2. Det bästa med pepparkakor är pepparkaksdeg. Jag gör en brownie som smaksätts med små “kulor” av pepparkaksdeg och bitar av vit choklad.
  Och din bok har jag sedan länge, men det har inte min mamma så om jag vinner blir det en present till henne 😀

 • Christina Berglund

  1, Året var 1979 2, Jag och mina barn brukar dekorera dom med glasyr. Jag brukar göra 2 st stora hjärtan också som dekoreras med glasyr som hängs med röda sidenband i köksfönstret. En härlig tradition vi gör varje år i december sedan barnen varit små. De är vuxna nu men vi har fortsatt med detta.

 • 1. 1979
  2. Jag bakar alltid pepparkakor med barnen, med egen deg (mormors recept). Själva bakandet är den stora grejen, trots att barnen nu är 13 och 16 är de fortfarande med och bakar. Huset doftar jul, vi lyssnar på julmusik och pratar om stort och smått. Oftast gör vi också delarna till två små pepparkakshus själva – ett var för barnen. Inga avancerade byggen, det viktiga är ändå att få dekorera efter eget huvud och sen står de och doftar i mat-/vardagsrummet hela julen. Ofta blir det såna mängder med pepparkakor att vi ger bort burkar till släkt och grannar, ändå räcker kakorna åt oss till alla julens fikor. Mys!

 • 1, Året var 1979
  2. Jag och mina barn dekorerar pepparkakorna med glasyr. Gör också 2 st stora hjärtan som dekoreras med glasyr och sidenband.Dessa hängs upp i köksfönstret. En tradition vi gjort sedan barnen var små. De är vuxna nu men vi har fortsatt med detta. Så mysigt med våra pysselkvällar!

 • Veronika Bäckström

  Trolltider sändes 1979 första gången. Vi såg nyss hela inför årets kalender. Vilket myyys 🩷

  Med pepparkakorna äter jag den gärna med glögg 🤤 Kanske med en bit ädelost och päron till. Smaskigt. Annars när det gäller på pysselsidan har jag limmat pepparkakskransar och spritsat kristyr på den sen 😍
  Tack för en fin blogg!

 • 1. 1979
  2. Bakar stora pepparkaksbockar som dekoreras med familjemedlemmarnas namn. Desa placeras sedan som bakgrund till pepparkakshuset.

 • Camilla Karlström

  Klart jag vill vinna din fina bok! Och det gäller ju att skriv under rätt inlägg också. Så kan det gå när man blir utloggad. *fniss*

  1. 1979

  2. Bakar egna natuligt glutenfria Pepparkakor (se länk). Ger degen lite extra kryddor som finkrossad Kryddpeppar och några varv med svartpeppar kvarnen. Lägger även i rostad flagad mandel.
  Om orken tryter så rullar jag degen till en lagom tjock rulle och skär tunna skivor och lägger på plåt.
  Om det ska vara lite festligt så serverar jag dem med ädelost eller ädelostkräm till. Så gott!
  Länk till grundreceptet: https://glutenfriagodsaker.allas.se/baka-glutenfritt/naturligt-glutenfria-pepparkakor/

  Håller tummarna och hoppas på tur. Stor go’ Julkram!

 • Hej!
  1. Trolltider från 1979 har jag hört talas om sen jag flyttade till Sverige i 1998. Mysroligt att få se en ny version i år.
  2. Vi har en jättefin tradition med våra gammelgrannar, som vi kallar de. Grannarna jag och min man lärde att känna när vi flyttade ihop. Sen fick vi barn samtidigt och sen dess turas vi om att baka pepparkakor tillsammans hos varandra. Fast vi inte är grannarna längre 🤗🥰 En dag med MYCKET dekorgodis och glasyr i alla tänkbara färger. Mysigaste lördagen i december. 🤩😍

 • Helén Larsson Jernqvist

  ⭐️ 1979 den absolut bästa julkalendern!
  ⭐️ 1. Skurna pepparkakor, jag blandar i mandel i degen, rullar degen till en tjock korv, skär i tunna skivor, grädda!
  2. Pepparkaks sticks. Kavla ut tunnt skär ut sticks ca3cm breda grädda, doppa ena änden i smält vit choklad, strössla på polkagriskross.
  ⭐️Servera glögg till! Det är alltid roligt att våga prova olika sorters glögg!
  ⭐️ Egengjord pepparkaks hatt!
  Brunkartong, klippen ca10-13cm bred remsa, längd barnets huvudomkrets, gör en cirkel av remsan fäst ihop den med häftapparat. Överdelen på hatten- en cirkel som är större än cirkeln du gjort av remsan. (Ca4cm runt om.) Måla kristyr med en tunn pensel, runt remsans nederkant ock övverdelens ytterkant välj själv om den ska vara rak eller vågig.
  På överdelen kan man rita av konturen av en stor pepparkaksform med blyertspenna. (gris/gubbe/gumma/bock/hjärta)
  Måla i konturen med vit målarfärg tunnt.
  Orkar man kan man ta en likadan form fast liten, och rita av flera i rad på remsan, Måla dem nära kristyrkanten på remsan!!! ( viktigt för ihopsättandet av hatten)
  Det blir extra effektfullt om man endast målar konturer och inte fyller i. Fast det är ju valfritt!
  Låt färgen torka!
  Tag remsan ock klipp jack som skall vikas ner och klistras mot ovandelen. Låt torka
  Fäst gummiband på remsan antingen två dom knyts under hakan eller en som träs under hakan. Man kan förstärka ynder gummibandet med tejp eller bokprat.
  Oj oj det blev mycket text!
  Lycka till!

 • 1979 kom Trolltider för första gången på TV. Och om jag inte äter upp pepparkakorna direkt (vilket är en överhängande risk 😁) så tycker jag det är så fint att göra en vacker krans av hjärtan och dekorera med vit kristyr. De är också superfina att ha som placeringskort vid bordet – stora hjärtan med namn i kristyr på varje tallrik 🤎

 • Trolltider sändes första gången 1979.

  Jag älskar att bryta ned pepparkakor i vaniljglass, supergott!

  Tack för en fantastisk blogg med mycket läsbart och mängder med fina och användbara tips /Mia

 • 1. 1979
  2. Jag bakar alltid skurna franska pepparkakor till jul varje år som jag har som en gåbort present samt i en julas hemma för att bjuda till glöggen!

 • 1. Trolltider sändes 1979 första gången.
  2. När jag bakar pepparkakor gillar jag att använda stjärnformen och dekorera dem som snöstjärnor med vit kristyr och silverkulor. ✨

 • 1.) 1979

  2.) Att baka och äta tycker mina barn är det bästa, hehe. Speciellt enhörningsformen är mkt populär hemma just nu, lyser i 7åringens ögon varje gång hon äter. 😊
  Med olika former och mönster från sånt man har i vardagen, undersidan från gamla vackra glas ex så lyfts det estetiska fram även för mamman.
  I år ska jag hänga pepparkakor i ljuskronan i köket. Tycker annars fint göra girlang eller ha som bordsplacering och gott med pepparkakssmul i cheesecake.

  Juliga kramar 🎄 🤶/Elin

 • Ann-Charlotte Bergström

  1979 😊
  Var inte så gammal men jag kommer ihåg den för den va så bra.

  Min dotter kom på iden att göra pepparkakskrans som man sen kan hänga i fönstret. Så fint och sen gott!

 • * 1979
  * Jag äter först och främst ett gäng både naturella och med ädelost. Sedan sätter jag fast några runt en vas/ljuslykta i glas och binder runt med ett vackert band/spets förhoppningsvis så gör värmen från ljuset att det doftar pepparkakor
  Kanske bakar jag massa stjärnor i olika storlekar och hänger som en gardin i fönstret

 • 1979
  Pepparkakorna dekoreras gemensamt av hela familjen med kristyr & godis enligt devisen. Ju mer desto bättre 😁 Ett hack som en kompis lärt oss när det kommer till pepparkaksbaket är att ha en köpedeg i kylen som man kan ta lite av dag för dag för mindre bak under flera dagar som ett pyssel efter skolan/föeskolan. På så sätt fyller man huset kontinuerligt med doften av nybakade pepparkakor och barnen har roligt pyssel under flera dagar efter skola & förskola 😊

 • 1. År 1979.
  2. Några pepparkakor går åt illa kvickt så fort de är ätbara efter gräddning! Sen blir det glasyr och eget skapande av hela familjen på övriga, innan vi fortsätter att njuta av dem och bjuda till alla decembergäster!

 • 1979
  Jag skär den kavlade pepparkaksdegen i lite större snittar. När de svalnat ringlar jag hemmagjord kristyr med citronsmak över som vertikala streck.

 • Fråga 1. Trolltider sändes första gången 1979.
  Fråga 2. Pepparkakor med en klick grädde och toppad med hackad choklad och hasselnötter.

 • 1979, har stora förväntningar för året julkalender.

  Pepparkakshus är en måste hus mig.
  Älska också äta dem men star öst.

  Tack för allt fint jul stämning ❤️
  Gemma

 • 1979.
  Vi älskar alla pepparkakor men favoriterna är hembakade efter mormors recept i loppisfyndad änglaform där armarna blir sådär härligt skeva och spretiga när man lossar degen. Ju skevare desto godare 🥰 💫

 • 1979
  Årets pepparkaksbak blev förevigat till julkort att skicka till hela släkten. Och pepparkakorna åts upp fort som tusan av vår tvååring.

 • 1. 1979
  2. Jag hade gjort en jätte god cheesecake i glas med pepparkassmulor, päron, färskost, grädde och lite florsocker (om man vill ha den sötare). Supergod och väldigt enkelt. Och man kan experimentera och ha i vad man gillar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.