Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 december, 2023

Brysselkål i fransk senapssås till julbordet

En ljummen sallad till julbordet med brysselkål i fransk senapssås. En ny favorit hos mig.

Jag är helt klart en av dem som varit dålig på att ha grönsaker, vegetariska rätter på julbordet. Mycket tack vare veganer och vegetarianer i familjen så har vårt gemensamma julbord blivit mycket grönare. Och denna ljumma sallad med brysselkål i fransk senapssås är verkligen perfekt. Byt mejerivarorna mot veganska alternativ så blir det en rätt för alla.

Och kanske till och med små julfirare vågar sig på de runda små kålhuvudena. I gräddig sås brukar även små kålmotståndare våga testa. Det får mig att tänka på den gång vi köpte vintergrönsaker i Skåne.

Brysselkål i fransk senapssås

Ingredienser:
500 g färsk brysselkål
2 schalottenlökar
1 msk smör/margarin
2 dl vispgrädde/vegetariskt alt
2–3 msk grov fransk senap
salt och vitpeppar
1 dl torkade aprikoser
1 dl valnötter

Gör så här: Skölj och ansa brysselkålen. Koka den i saltat vatten i 5 minuter. Häll av och ställ åt sidan.

Skala och finhacka löken och lägg i en kastrull med smör. Stek den mjuk och genomskinlig.

Häll i grädden i kastrullen med löken och klicka i senap. Sjud i några minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Vänd ner brysselkålen och låt puttra i 5 minuter.

Hacka och dela aprikoser och valnötter.

Häll upp brysselkålen i senapssås på fat och toppa med aprikoser och valnötter. Servera.

Nu är jag lite nördig kanske men jag tycker också att denna rätt är så vacker. Till allt det juliga röda blir det så fint med det gröna till. Ja, sånt är inte helt oviktigt, eller hur??!!

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.