Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

6 januari, 2024

Jag vann Årets Måltidslitteratur 2023

Att jag vann Årets Måltidslitteratur i kategorin Årets utensilier med min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri har inte riktigt sjunkit in än. Jag skrev lite om det HÄR men insåg då som sagt att jag inte gjort ett eget inlägg om prisutdelningen här. Jag gjorde en film som syns på Instagram HÄR men så klart ska ju bloggen få ett inlägg med.

Snön hade lagt sig som ett tyst täcke över hela staden och jag var bjuden till Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin på Drottninggatan. Priset delas ut av Måltidsakademien så den kungliga tonen med alla akademier gjorde mig nervös.

En sal fylld av massa kockar, formgivare, författare och förläggare var laddade. Hela 31 (1) priser skulle delas ut. Det är över 400 kokböcker som ges ut i Sverige vilket ger att vi är det land som har flest kokböcker per capita i världen. Vi älskar tydligen att både laga och bläddra om mat.

Ordförande för Måltidsakademien är the one and only Carl Jan Granquist. Vilken stjärna han är.

Sedan var prisutdelningen igång och de olika kategorierna avklarades. Det var Årets vegetariska kokbok, Årets råvara, Årets dryck, Årets hälsobok osv.

Och häpp, Årets Utensilier blev Vardagsvackert & festfyrverkeri!

Och om man inte är hel bevandrad med vad utensilier är så är det det som är runt maten. Dvs dukning, pynt, stämningen, bordet. Det jag älskar ju. Så jag känner mig så hedrad över detta då jag verkligen brinner för hur maten serveras, inte bara vad som serveras.

Tror aldrig jag haft ett bredare leende.

Alla vinnare fick bli intervjuade av Carsten Thurfjell. En känd röst framförallt i P1 och jag som alltid lyssnar hans och Jonas Bohlins uppesittarkväll 23/12 fick sådan julstämning i vårt samtal.

En motivering jag blir alldeles gråtit av. Tack Måltidsakademien!!!

“Författarinnan tar med oss året runt och pyntar därefter: Vackra chokladhjärtan till Valentin, målade ägg till påsk, gult och blått på bordet till nationaldagen höstlöv till skördetiden och självklart en uppsjö julpyssel. Allt varvat med årstidens anpassade recept.”

Mycket glad Helena! Tack till alla som köpt boken och er som hänger här hos mig. Betyder allt!

Comments (6)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.