Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 mars, 2024

Vestlands lefsor – tidsresa till lördagarna på 80-talet

När man kommer till ett annat land så älskar jag att gå in i matbutiker för att se vad som är vardag där. Råvaror, varumärken och måltider kan skilja rätt så mycket. Och även om det bara är över gränsen till Norge från Sverige.

När vi första dagen här i Trysil väntade på att vårt hus skulle bli tillgängligt så gick vi in i den lilla lokalbutiken. Barnen sprang runt och ropade högt “kolla, de har helt andra chipssorter än vi!”.

Jag tjöt till jag med när jag såg Vestlands lefsor. I mitt smakminne kom det fram goda rullade snittar som blivit över när mamma och pappa hade sina middagar på 80-talet. När de och gästerna lämnat soffan med fördrinken (Campari juice och groggar med Russian tonic) och brickorna med minipizzor, salta pinnar, torrostade jordnötter och lefsor så fick jag ta resterna. Ja alltså inte spriten då utan snacksen. Och som jag älskade de där lefsorna.

Vad är då detta? tänker du som inte smakat. Jo det är hårt tunnbröd som blötläggs och sedan används som tunnbröd. Bara det att brödet blir lite segare och saftigare. En mycket egen smak och konsistsen. I Norge äts de oftast söta med smör, socker och kanel men det blir helt fel för mig, salta ska de vara. Men det låter rätt gott så det måste jag även testa…

Så så klart köpte jag ett paket och till vår middag blev det snittar av lefsor med oströror maken snodde ihop av de delikatessostar vi hade med oss.

Så här gör man om du nu också har lyckan att hitta lefsor. Och ursäkta bildkvaliteten. Inga tjusiga stylade matbilder här inte 😂

Skölj varje lefsa i kallt vatten och lägg på plastfolie och sedan ett lager plast ovanpå. Upprepa med så många du önskar använda.

Låt ligga i minst 20 minuter så alla lefsor mjuknar helt.

Lägg eller bred sedan på valfritt pålägg. Se till att lägga brödet så du har “ränderna” horisontalt.

Rullar ihop och låter ligga nån minut till så brödet verkligen blir mjukt.

Skär sedan i önskade storlekar. Nej de ser inte så jätte roliga ut, färgen ropar inte direkt lyxkrog men det är verkligen gott.

Det jag upptäckte när vi sedan åt snittarna var att brödet var mycket sötare än vad jag mindes. Förmodligen för att söta bröd inte är lika vanliga idag så jag liksom ändrat min sötinställning på smaklökarna tror jag. Så om jag skulle ändra något så var det att ha en saltare fyllning. Tex parmaskinka.

Så, där kom ett litet norskt mattips från mig. När vi imorgon åker hem från Trysil är det jag som packar med mig så många förpackningar av lefsor jag bara kan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.