6 recept på julsillar – mina favoriter

Julsillar! Här kommer det 6 stycken jättegoda sillrecept perfekta för julbordet. Eller, ja alla dagar hela december kan jag tycka.

Om du följt mig så råder väl det inget tvivel om att jag gillar sill??! Att jag gillar högtider är väl samma vetskap? Så att vi just äter sill vid många av våra helgdagar gör mig så glad.

Här samlar jag mina 6 styck favoriter på julsillar och det är enkla recept så det är bara att sätta igång.

6 recept på julsillar – mina favoriter

1. Romsill 

1 förp 5-minuterssill
2 st schalottenlökar
1,5 dl vitt vin/mousserande/champagne
3-4 msk forellrom 
2 dl crème fraiche
Svartpeppar, salt 

Gör så här: Häll av sillen, skär i ca 1 cm-bitar och lägg i en skål. Hacka schalottenlökarna fint och stek i smör. Löken ska bli mjuk och lite genomskinlig, inte brynt. Häll i vinet och dra några drag med pepparkvarnen. Låt koka på låg värme tills vinet kokat in. Ställ åt sidan och låt svalna.
Lägg över löken i skålen med sillen och vänd i crème fraichen följt av romen. Smaka av och addera på svartpeppar och salt. 
Lägg över i en 0,5 liters glasburk. Låt stå i kylen över natten. 

2. Currysill 

1 förp 5-minuterssill
1 dl majonäs
0,5 dl crème fraiche
1 msk curry
1 msk koncentrerad äppeljuice
klick smör
Ev. salt och peppar

Gör så här: Häll av sillen och skär dem i ca 2 cm-bitar. Rör samman majonäs och crème fraiche i en bunke.
Smält en klick smör i en stekpanna och häll i curryn. Låt fräsa nån minut och häll på äppeljuicen, låt puttra ytterligare en minut.
Häll i och blanda med majonäs och crème fraiche.
Lägg i sillbitarna och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en 0,5 liters glasburk. Låt stå i kylen över natten.

3. Vodka-, gurk & pepparrotssill

Lag
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten 

420 gram fem minuters sill
6 cm gurka
4 cm pepparrot
1 kruka/stort knippe dill
4 cl vodka 

Gör så här: Koka ihop ingredienserna till lagen och låt svalna. Häll av och skär sillen i 2 cm bitar.
Dela gurkbiten på längden 2 gånger så det blir fyra stavar. Skär bort kärnhuset och skär i bitar. Skär pepparroten i tunna skivor och  rispa sillen från stjälkarna. Lägg i, varvat, ingredienserna i 1 liters glasburk.
Häll vodka i lagen när den svalnat och slå över i glasburken med ingredienserna. Låt stå minst 1 timma i kylen men bör ätas inom 8 timmar. 

4. Drottning Margarethes sill 

400 g matjessill 
1 dl rödvinbärsgelé
1 dl vatten
1 msk ättikssprit 12%
1 dl ketchup
1 rödlök

Gör så här: Häll av sillen. Smält gelén med vatten och ättika i en kastrull. Tillsätt ketchup och låt svalna.
Skär sillen i 2 cm stora bitar och vänd ner i såsen. Finhacka löken och blanda ner. Lägg upp i en 0,5 liters glasburk och låt stå i kylen över natten. Servera gärna med kapris. 

 

5. Glasmästarsill 

Lag 
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten 

1 pkt 5-minuterssill
0.5 tsk krossade vitpeppar
0.5 tsk krossade kryddpepparkorn
1 st lagerblad
5 st kryddnejlikor
1 st rödlök
10 cm purjolök
1 st morot  

Gör så här: Koka lagen och låt svalna. Mortla pepparkornen och lägg åtsidan ihop med nejlikorna.
Häll av sillen och skär den i 2 cm stora i bitar. Skiva även rödlök, purjolök, och morot.
Varva nu sillen med rödlök, purjolök, morot och kryddorna i en 1 liters glasburk. Häll på lagen och låt stå i kylen över natten. Glöm inte att också äta de goda nu picklade grönsakerna.

6. Senapssill 

1 förp 5-minuterssill
3 msk senap
3 msk grovkornig dijonsenap
1,5 msk socker
1,5 msk vitvinsvinäger
2 äggulor
1 dl rispad dill
1 dl rapsolja 

Gör så här: Häll av sillen och skär i 1 cm stora bitar, ägg på ett fat. Blanda senap, socker, vinäger och äggulor i en bunke. Rispa i dill så inga stjälkar kommer med. Blanda runt.  

Mät upp rapsolja och droppa i blandningen och vispa hela tiden så olja går in i senapsblandningen. 

Vänd ner sillbitarna och lägg upp i en 0,5 liters glasburk. Låt stå i kylen över natten. 

Potatistryck – pysslet alla kan & perfekt till julkorten

Hand upp alla som någon gång gjort potatistryck!? Tror många räcker upp en hand då detta är helt klart en av de där sakerna man fick göra på förskolan. Och nu är det dags igen. Jag älskar att slå ett slag för de klassiska teknikerna för de är beprövade, enkla och roliga. Jag önskar alltid att tröskeln för eget skapande ska vara riktigt låg, helst helt obefintlig, för då blir det av. 

Här har vi ett riktigt härligt julpyssel för hela familjen. Detta kan alla göra och vara med på. Kanske att just alla ska få göra sin egna stämpel till julkortet?  

Potatistryck – pysslet alla kan & perfekt till julkorten

Vad som behövs: 
Potatisar
Vass smal kniv eller små pepparkkasformar
Hobbyfärg för papper eller tyg
Penslar
Papper eller tyg
Blyertspenna
Tuschpenna 

Gör så här: Dela potatisarna på mitten till två lika stora halvor. Skär eller stansa ut det önskade mönstret i potatisen. Allt som ligger löst, sticker ut, kommer bli stämpeln. Torka av den råa potatisytan med hushållspapper. 

Använd vanlig hobbyfärg/akrylfärg till papper och tygfärg om det ska tryckas på tyg. Pensla färg på potatisen och tryck ner mot papper eller tyg. Så rakt ner som det går och tryck ordenltigt så hela ditt mönster eller motiv stämplas. Lyft potatishalvan rakt upp. Om det är ytor där det inte blev ett avtryck fyller du i med liten pensel. 

Låt torka helt innan det kan ritas vidare med tusch. Skissa gärna med blyerts. 

Tips: Använd gärna metallicfärger blandat med vanlig färg för extra effekt. 

Mina ljusslingor med grenar ovanför köksfönstret

Varje jul får jag frågor på slingorna jag har ovanför våra fönster i köket. Det är fönstren vid köksbordet som är ett stort och ett lite mindre samt de två vid diskbänken. Och på Instagram stories igår visade jag att de nu äntligen kommit upp. Och då kom frågorna.

Och varje år har jag tänker att jag ska ge bra svar med ett inlägg men glömt det. Eller inte hunnit det snarare. Men nu så – nu blir det av.

Och vid diskbänken är fönstren inte lika breda som vid bordet så där blir det att slingan går ner lite vid kanterna. Här är en bild från förra året, ja jag använder mig av gamla för nu hann/orkade jag inte ta så där piffiga bilder. Den här febern jag dragits med i fyra dagar nu vill inte ge sig…

Och så här är det: Först lägger jag en lång ljusslinga som jag lägger i flera lager, eller varv. Ovanpå det så lägger jag två stycken konstgjorda granslingor. Eller det är liksom mer som fejk-lummer då granens grenar inte är så här långa. Men det är fejk så det kan ju då bli vilken barrslag som helst så klart.

Och det jag gör är jag spikar långa smala spikar mellan listen och väggen och elt sonika lägget ljusslingan först och granslingan över.

Det finns säkert färdiga granslingor med ljus i men jag har fastnat för denna sorts ljus. Det som liksom får leta sig fram mellan allt grönt.

Var har jag köpt mina? Jag kommer i ärlighetens namn inte ihåg. Men jag har hittat olika när jag surfat runt; Clas Ohlson, Mr Plant, ArtFlowers

Första året i huset, 2013, gjorde jag slingor med äkta gran. Det var väldigt meckigt och barrade rätt snabbt. Då bestämde jag mig för att leta slingor med konstgjord gran.

Här är 2015 och jag har någon sorts fejkgran som inte alls ser bra ut. Samma ljusslingor har dock hängt med ända sedan 2013.

Som om en grön larv lagt sig där uppe, som en sådan där fjäderboa i miniatyr. Hemskt när jag nu tittar på det.

Här är förra året igen och den fina platsbyggda hyllan hade kommit på plats.

Jag har helt klart inte varit bra på att fotografera hela köket i jultid, det är bara några bilder här och där.

Här är julafton 2019 och den ger i alla fall en tydlig bild på fönstret vid bordet.

Och här från julafton 2018.

Och här från 2020 – det tråkiga året.

Ja men detta borde väl ändå ge svar och en bild om hur jag menar? Och gjort. Annars får du skriva kommentar och fråga. Älskar att få kommentarer – vi gör ju detta tillsammans, eller hur???

Mjuk chokladfudge till jul

En mjuk chokladfudge som smakar massa kakao och choklad är ju ett måste till jul. Kanske att det inte är ett komplett gottabord till jul om den inte finns med? Vågar man säga så?

Tur då att den är enkel att göra och går snabbt så den just kan få sin plats där även om tiden är knapp och julstressen kan ta sitt grepp. Men med denna fudge så kommer julkänslan slå till med råge.

Mjuk chokladfudge 

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
2 msk glykos
100 g 70% mörk choklad
 

Gör så här: Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Koka upp till 120°. Stäng av plattan och vänd ner chokladen så den smälter. 

Häll upp i en bakplåtsklädd form 15 X 20. Låt stelna och skär i bitar. Förvara i kylskåp. 

Ser du mer julgodis du vill ha recept på? Klicka då på dessa:

Julkola, världen godaste chokladkola
Knäckstrutar – för det är roligare än vanlig knäck
Trillingnöt för den vill man inte var utan
Skumtomtefudge är ju två julgodisar i en
• Wienernougat med extra mycket mandel
Min Rocky Road är ett måste!

Stadsvandring med julen i fokus i Gamla Stan

Jag vaknade vid 04 för några veckor sedan och som vanligt så började jag scrolla på telefonen när jag inte kunde somna om. Då dök det upp en post från ”Vad händer i Stockholm” med tips om en stadsvandring i Gamla stan fast med den lilla tvisten att julen skulle vara i fokus.

”Det vill jag gå på!” tänkte jag där i vargtimman och bokade mig en biljett.

Så nu i veckan var jag på den och det var så mysigt. Jag har aldrig haft problem med att göra saker själv, resa själv, äta på restaurang själv. Snarare tvärt om, att jag går på saker och gör saker jag vet att jag vill gå på istället för att vänta n en vän som kanske inte är lika intresserad som jag. Och att förvänta sig att jag hade någon som ville gå runt i Gamla stan och frossa i julen i en timma kanske inte var rimligt.

Samling vid Järntorget och guiden började på en gång med att prata julljus och spännande historia om stadsdelen kopplat till julen.

Och sedan vandrade vi i mysiga gränder och fick vid olika stopp höra spännande historia och historier.

Som vid butiken Julkulan som så här års säljer… julkulor!

Jag har gått på många stadsvandringar av olika slag men aldrig en med jultema. Det borde vara fler av den sorten för åh vad mysigt det var!

I många år har stadsdelen haft ljusdekorationer men i år har de dragits in pga av budgetåtstramningar. Men då har ett känt företag gått in och styrt upp. Tack till dem!

Snabb vända förbi julmarknaden och sedan storkyrkan som nu är upplyst som många stora hus och byggnader under Nobelveckan.

Gamla stan har en levande julkalender från första till 24.e december. Olika fönster eller dörrar öppnas i stadsdelen och där sker varje dag olika former av framträdanden. Vi lyckades passera en precis i rätt tid.

Vandringen avslutades med en varm glögg och pepparkakor.

Åh vad detta var trevligt. Nästa år vill jag göra samma eller liknande. Kanske jag då kan lura med mig nån?

Creativeworld! Mässan med all inspiration du önskar

Creativeworld Reklam för Messe Frankfurt 

Äntligen kan mässornas mässa gå av stapeln igen. Alla jag känner som varit i Frankfurt och besökt mässorna Creativeworld, Ambiente och Christmasworld som går av stapeln i slutet av januari/början av februari varje år får något så där lyckligt i blicken, förmodligen för det är en sådan otrolig upplevelse att vara med om.

Jag har nu fått bokning till mässan och kan redan nu pirrigt planera och längta dit. Jag uppmuntrar dig som på något sätt är intresserad av kreativt hantverk, inredning och jul, ja faktiskt jul att också planera in en tripp till Messe Frankfurt 4-7 februari 2023.

Innan pandemin var jag där 2020 och var i himmelriket. Om du varit på säg Älvsjömässan här i Stockholm så är hela den i ungefärlig storlek samma som endast en mässhall på Messe Frankfurt som då har 7 hallar.

Varje hall är fullproppad med inspiration i olika ämnen och inriktningar. Creativeworld är som en gigantisk slöjdsal där du får testa på att måla, skapa, etsa, tälja, klippa, stämpla, kalligrafi och en massa mer.

En vanlig fråga jag får är var jag får inspiration ifrån och jag kan säga att många saker jag skapat har fötts här. Att gå runt bland alla montrar och mässhallar får min hjärna att gå igång. En färg från ett ställe ihop med ett material från en annan monter blir i min hjärna något nytt. Här fullkomligt osar det av kreativitet.

Oavsett vad du är intresserad av, vilken nivå du ligger på teknik och utförande finns det något för dig att inspireras av.

Jobbar du inom skola eller annan kreativ och utbildande verksamhet så är detta den perfekta konferensresan för kollegorna. Alla kommer komma hem med fullproppad inspirationsmapp.

Och varför sa jag jul ovan? Jo för Creativeworld är bara en av mässorna. Samtidigt sker det flera mässor som alla är lika inspirerande. Ja det är faktiskt en mässa för julen också.

Och så här glad var jag då!

Nytt för i år är att inredningsmässan Ambiente som legat på andra tider på året flyttas till samma datum som Creative och Christmas. Ambiente är mässan för inredningsvärlden, detaljerna för hemmet och med stort fokus på det dukade bordet. Men hallå! Det är ju mässan för mig det med. Så med andra ord är det hela tre mässor får sådana som mig! Detta kommer bli magiska dagar.

För något vecka sedan var jag i Köpenhamn över dagen för pressträff om mässorna.

Så spännande att få ta del om arbetet med att ta fram denna enorma mässa. Det är 4700 utställare och 85% av dessa är utländska (80 länder) företag, dvs 15% från värdlandet Tyskland.

Nå vad säger du? Blir du sugen på att haka på. Kolla in Messe Frankfurt nu och boka biljetter. Börja året med en rejäl inspirationsdos.

Upplägget för den perfekta juldagen i Stockholm

Jag har flera gånger skrivit om att jag och maken (ibland även haft med barnen) åkt till olika städer i Europa en weekend i december för att få en kickstart på julen, möta en ibland annan sorts jul och äta annan julmat. Vissa städer som vi julbesökt: Köpenhamn, Edinburgh, Berlin och Wien är fantastiska på att skapa julstämning i hela staden.

Jag har tittat avundsjukt på hur Köpenhamnarna får leva i en mysig hel julvärld och tyckt att vi här i Stockholm inte riktigt fått till det. Men kanske det är jag som just är för hemmablind? Inte tar ledigt och besöker staden som turist? Jag skulle nog vilja erkänna att så är fallet (men ändå säga att vi i Stockholm kan bättre).

Den perfekta juldagen på stan i Stockholm

Jag ska nu skriva om hur jag skulle lägga upp en juldag i Stockholm om jag fick bestämma. Den är fylld av både nutid och mina minnen från julshoppingen med mamma när jag var barn. Jo men så får man göra – om man får drömma och bestämma själv så är det ett hopplock av det göttaste.

Efter en frukost hemma tar jag familjen till Gamla stan. Vilket ställe mer i Stockholm kan ge lika mycket julstämning?

Utöver mängder av ljusslingor och ljusdekorationer mellan gränderna står det granar med ljusslingor i var och vartannat hörn.

Vi slingrar oss fram till Stortorget och julmarknaden där. Förhoppningsvis är det snö eller åtminstone snö i luften.

Ett sorl av glad människor och skratt blandat med välbekant julmusik fyller torget.

Julkorvar till julbordet och något julgodis köps. Sen får man se om det där godiset kanske äts upp under dagen, det vet man aldrig.

Vädret är kallt och då är det bästa att värma sig så en kopp varmchoklad värmer både händerna när koppen hålls samt den varma drycken i magen.

En vända till på marknaden för att insupa all julstämning som går.

Kränga sig genom gränderna ner till Skeppsbron och se de sist strålarna av dagsljus. Det är nu staden på riktigt gör sig som bäst som julstad.

Promenad in i Kungsträdgården och hör musik från högtalare och en massa skratt.

Det är skridskobanan som är fullsmockad. Hinner vi också åka några varv?

Jag älskar att åka skridskor men vi har en lite tajt tidsplan så det blir inte denna gång. Och magen börjar kurra…

Något vi nu ska göra är att köpa julklappar till varann. Alla syskon ska köpa något till varann och föräldrar så vi ska dela upp oss så presenterna ska förbli hemlisar.

Det obligatoriska julshoppingstoppet vid NK-grillen för energipåfyllnad är som sagt ett måste. En grillad med vanlig och stark senap. Klassiker.

Vink vink till tomten. ”Nån som vill säga hej till tomten och önska sig en klapp? Va? Nähä, inte det!?” Jag får väl vänta på barnbarnen då om 20-25 år…

Julshoppingen har ett givet första stopp och det är på kaffe- och tehandeln. Den doften från söta teer och nymalet kaffe får mig alltid att känna julen i mig. Det är ett sådant starkt minne från barndomens stadsbesök med mamma i jultid. Och här ska det även inhandlas en…

… stor marsipangris som sedan ska få pryda godisbordet. Eller i min barndomsminnens julshopping köpa en marsipangris till pappa. Den lite gottegrisen!

Familjen uppdelad och vandrar ut över hela city. Jag och maken skickar sms med skostorlekar, favoritfärg och önskelistor medan barnen försöker komma på vad de ska köpa till varann.

Efter nån timma har vi klarat av all shopping, mycket stolta över oss själva som klarade oss med livet i behåll. Men nu väntar en bordsbokning!

Dagen avslutas med ett julbord. Ett efterlängtat julbord med precis alla rätter man önskar och inte önskar. Men så kul att testa de sorter man själv inte skulle laga.

”Välkomna in och slå er ner i sofforna med ett glas varm glögg.” Ja men tack så mycket!

Här kan vi spendera många trevliga timmar och må väl.

Att prata med kocken och få tips om vad som är bäst på julbordet just denna kväll är trevligt.

Jag håller mig strikt till den 7-turers-regel som finns när det kommer till julbord. Sonen utför anarki och blandar hejvilt här. Jösses, måste ta ett snack med hans föräldrar så de kan styra upp honom…

Min första tyr med sill. Föredömligt och ytterst nördigt.

Avslutar med alldeles för mycket godis men det finns ju alltid plats för lite mintchoklad. Och praliner. Och kolor.

Avslutar dagen framför brasan och låter alla intryck och maten smälta. Nu har vi startat julen på riktigt och kan nu njuta av resten av december och sedan smälla av den stora smällkaramellen på själva julafton. Detta är vår lilla jul. Bara för oss.

Julbordet ska ätas i 7 turer. Det borde vara lag!

Ett klassiskt julbord ska ätas i sju turer. Det vill säga att du ska ta julmaten i sju olika omgångar och inte blanda olika smaker och kryddor. Så vad ska finnas på ett julbord? Jo detta:

1.a turen: Sill & strömming
2.a turen: Lax & övrig fisk
3.e turen: Kallskuret
4.e turen: Småvarmt
5.e turen: Ostar
6.e turen: Dessert
7.e turen: Julgodis 

Det är lätt att man tex står vid ett julbord ute på restaurang och fyller fatet hej vilt så att senapssillen blandar sig med revebensspjällen i sin iver. Men jag skulle verkligen vilja uppmuntra till att ta de olika turerna, vändorna av fler anledningar. Först och främst för att varje tur ska uppskattas till fullo. Att njuta av de olika goda sillarna för sig och sedan t.ex. de rökta korvarna för sig. Se det som en berättelse där varje tur är ett kapitel som ska gå mot ett lyckligt slut vid godisbordet. Sedan av den mer praktiska anledningen att man inte föräter sig och proppar allt på en tallrik på en gång. Varje tur får bli små bitar av varje rätt vilket också förhöjer matupplevelsen. Detta är allt annat än fast food! 

Så klart ska man få göra sina egna turer och du kanske önskar snabbspola någon om det inte är din favorit. Jag personligen kan tycka att de två första, de från havet, får ta större plats på mina tallrikar än de två näst följande.  

Denna tur-resa kanske kan hjälpa till i din planering över hur du önskar ha ditt julbord hemma? Hoppa över någon eller kanske slå ihop två?  

Julbordets sju turer – så äter du julbordet på riktigt

Tur 1: Sill och strömming. 

Här finns alla sillar och de ska ju gärna vara flera olika sorters inläggningar. Olika sillsallader och strömmingsrätter. 

Tur 2: Lax och övrig fisk. 

Lax! Denna fantastiska råvara som älskas av alla åldrar och tillagas på så många sätt; gravad, kallrökt, varmrökt och inkokt. Här finns också fiskpaté, skaldjur och ägg. 

Tredje turen: Kallskuret 

Som turen heter så är det allt kött som inte är varmt med huvudattraktionen julskinkan så klart. Fat med blandade skinkor och korvar samt paté, pastej och sylta. Gott med rödkål, grönkål, äppelmos och katrinplommon till. 

Fjärde turen: Småvarmt. 

Älskar detta ord; småvarmt. Här har vi de härliga uppvärmda gjutjärnspannorna med köttbullar och prinskorv. Saftiga revbensspjäll och välsmakande janssons frestelse från ugnen. Här ska även dopp i grytan och lutfisk njutas. 

Femte turen: Ostar 

Att osten ska få en helt egen vända kanske inte många tänker på men så går ett traditionellt julbord till. Några ostar som absolut ska få vara med är cheddar, stilton och edamerost. Men några krämiga och hårda ostar till gör det en tur värd att ta. 

Sjätte turen: Dessert. 

Att ha dessert som en del av julbordets turer hemmavid kanske inte alla har på direkten efter dessa ovan nämnda turer utan väntar med dessert till efter ringdansen, så att man får plats för den. Klassisk juldesserter är ris à la Malta, och risgrynsgröt som båda är rätt mastiga. Annars är bakverken klenäter, struvor och mandelmusslor som alla serveras med hjortronsylt och grädde lagom stora. 

 

Sjunde turen: Julgodis 

Denna sjunde tur kan, skulle jag säga, få pågå i flera dagar. Gottabordet kan stå framme under hela julhelgen. Julkola, knäck, fudge, chokladpraliner, marsipan, mintchoklad, marmelad, polkagrisar och nötter ska bordet digna av. 

Jag skulle tycka det vara jättekul om du ville berätta lite om hur du brukar göra. Äter du i olika vända eller tar allt på en gång? Eller på annat sätt?

Goda & enkla snittar, tillbehör till glöggmingel

Enkla snittar och tillbehör till glögg och glöggmingel är ofta det många frågar mig om. Men samtidigt som de ska vara goda så önskar man ju att de ska gå snabbt att fixa och tillaga.

Jag pratar ofta om genvägar och vid jul så ska man verkligen ta genvägarna för det är inte alltid det hembakade vörtbrödet eller egenkokade glöggen gästerna kommer ihåg utan att det var en trevlig träff och det fanns tid för samtal.

Då kommer jag här med tre goda och enkla snittar som tillbehör till glöggen.

Och visst blir det härligt när det är som små munsbitar redo att plockas. Och om du får fatt i ett våningsfat så gör det så mycket för presentationen också.

Goda & enkla snittar, tillbehör till glöggmingel

Fylld rödbetssallad på rostat vörtbröd

Här tog jag genvägen med en färdig rödbetssallad från butiken. Så klart kan du göra en själv, se recept HÄR, men bara om det finns tid.

Jag blandade 2 dl rödbetssallad med 1 dl tärnat äpple  och 1 dl tärnad rökt korv. Nu kan man ta vilket protein man önskar så som köttbullar, skinka osv men rökt korv har just den rökta och lite syrliga smaken som gifter sig fint mot de söta rödbetorna.

Om möjligt så smörstek vörtbrödet för extra gott bröd annars går det likväl att rosta dem.

Skär till brödet och lägg på röran.

 

Smördegsrulle med bacon & katrinplommon

Baconinlindade katrinplommon är en klassiker till glöggen. Och smördeg är som jag brukar säga aldrig fel. Så jag slog ihop dessa två till små rullar.

Värm ugnen till 210° Tina smördegen något och kavla ut. Lägg 2 skivor på smördegen nära ena långsidan.

Skär/hacka katrinplommonen till små bitar och strössla ca 1/2 dl per rulle över baconskivorna.

Rulla från sidan med fyllning och försök få rullen tight. Lägg rullen på en skärbräda med skarven neråt.

Skär i lika stora bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Vips samman ett ägg och pensla rullarna.

Grädda mitt i ugnen tills de blivit gyllene, ca 20 minuter.

 

Ädelostfyllda dadlar

Detta är så mycket jul i en liten munsbit; sött, salt och lite nötigt.

Skär längs med mjuka dadlar och plocka ut den lilla kärnan. Skär en gräddädelost i mindre bitar, gärna som små stavar.

Tryck försiktigt ner ädelosten i dadeln och toppa med en bit valnöt. Redo att servera.

Jag hoppas dessa ska inspirera. Och jag har ju fler snittar som kan passa till glögg och de hittar du här:

Kavring- och ädelostbakelse
5 festliga snittar till mingel
vackra och krispiga ostfyllda endiver
Inlägg med recept och tips för glöggmingel

 

Paketinslagning med återbruk för extra julkänsla

Paketinslagning med återbruk är ett reklaminlägg med Myrorna

Ja men då var det dags för ett nytt härlig julavsnitt ihop med Myrorna och denna gång så ska jag tipsa om att slå in paket med gardiner, örngott, scarfar och slipsar – vad tror du om det…?

Jo då, det blir fint. Kolla in filmen här.

Det är så roligt att utmana mig själv och se vad jag kan göra med helt nya grepp. Att ta det som finns i butikerna hos yrorna och se hur jag kan göra något nytt av något gammalt, genom att använda dem på nytt sätt.

De tidigare filmerna vi gjort var:
Gör om tavlor, som är årets second hand-julklapp, till personliga konstverk.
Bind en julgirlang av gröna julväxter och pynta med ting från Myrorna.

Jag hoppas du blir inspirerad till att börja skapa, att tänka på hur du kan använda och återanvända gamla ting och att besöka Myrornas butiker eller online/webbshop för att hitta julklappar.