Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 januari, 2023

Tulpanens dag! Låt oss frossa. Eller inte alls kanske…?

Nä men glad tulpanens dag, eller vad man nu ska säga. Jag hade en förskrämd tulpanbukett hemma som jag köpt i matbutiken och den ville liksom inte slå ut så där som jag önskade även om jag använt alla knep man ska. Det var nog inte de bästa tulpanerna av högsta kvalitet.

Men då de inte alls var vissna, bara ovilliga att slå ut, adderade jag på ett fång med underbar Columbustulpaner från min florist. De slog ut och visade var tulpanskåpet skulle stå inom bara några timmar. Lite dyrare, mycket finare. Värt investeringen kan man säga.

Och samtidigt som jag känner så så skaver det inom mig. Jag läste i lördagens tidning om hur matpriserna kommer öka, hur fler och fler söker stöd då de inte får vardagen att gå ihop. Ska man då köpa något så onödigt som en bukett tulpaner? Dessutom köpa ännu en som var dyrare än den första.

Det är så otroligt svåra tider nu inte bara ekonomiskt utan också för att hålla balansen och någon form av styrning i huvudet på flera plan. Ekonomiskt, moraliskt och klimatanpassat. Jag vill kunna dricka ett gott vin till den middag vi lagat under många timmar men rent krasst så går det ju lika bra med vatten. Inte lika gott men fyller syftet. Stearinljus skapar all världens stämning men så klart kan jag strunta i att köpa fler ljus. Det jag slentrianmässigt “fyllt på med” får mig att stanna upp. Pengarna till denna vara – kan de läggas på något annat viktigare? Barn som växer, elräkning utöver det vanliga samt att vara egenföretagare med osäker framtid ger ett snurr i magen.

Behöver vi köpa något nytt? Behöver världen mer reklam för ännu en ny porslinsserie? Samtidigt så jobbar jag inom marknadsföring där mycket av mitt jobb är att göra reklam för saker, åt kunder så de kan sälja. Man vill åt allas pengar. Det gör att de företag som anlitat mig kan anställa och betala löner. Det är ett kretslopp som vi alla är en del av.

Jag närmare mig 50 och har samlat på mig saker från ett liv, resor, trender, förändringar och många minnessaker. Jag har skåpen fulla, jag har för många saker så jag känner personligen att jag utan problem kan sätta ett köpstopp och fortfarande kunna duka i olika stilar under året. Jag kan byta kuddar från vinter till sommar för jag är en hamster. Men för de som nyss flyttat hemifrån – är de inte i starten för att boa? Där kommer andrahandsmarknaden så bra in och jag älskar hur dessa företag och tjänster blir fler och fler. Men, detta har jag pratat med många om, bara för att det är second hand behöver man inte handla. Många känner att de får godkäntstämpel på sin shopping bara för att den är second hand. Fortfarande är det dina pengar som läggs på ting. Jag hobbyfunderar till fullo här medan min vän Maria är så bra på att komma med fakta och kunskap i mycket av detta. Läs och följ henne!

Nu känner jag att jag har låtit mina fingrar sväva fritt över tangenterna i takt med att mina tankar rusat. Jag kan inte låta bli att känna förvirring. Över hur jag som människa måste agera rätt, hur jag som yrkesperson ska göra rätt. Jag hoppas att du som läst så här långt finner mina kanaler inspirerande utan att hetsa eller skapa stress – åt alla håll. Jag tar gärna emot dina tankar så att jag kan skapa inspiration som ger 100% positiva känslor.

Ursäkta mitt svammel men jag drogs med i någon form av dikeskörning. Fasen för tulpaner alltså, ha ha.

Comments (10)

 • Fattar precis vad menar och tänker likadant gällande inköp numera. Även om det är secondhand så är fortfarande en peng som jag kanske egentligen skulle spara på kontot till annat som är “viktigare”…. Och den där känslan i magen, som jag inte riktigt kan sätta fingret på vad det är eller varför den kommer. Känslan av att inte kunna slappna av och njuta som tidigare, hela tiden behöva tänka på vad man lägger pengarna på behöver jag verkligen det här… Men väljer ändå att unna sig liiite, en liten bukett, ett gott vin (fast tar kanske det lite billigare).

  • Hej Sofia och tack för dina ord. Jag tror att bara vi börjar tänka i dessa banor gör vi en ändring. Om vi gör en liten ändring varje dag, en vridning åt ett nytt håll, så sker det stor ändring i det hela.
   Skönt att jag inte är ensam i mina tankar. Det är banne mig int elätt nu.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram
   Helena

 • Nämen Helena, tulpaner måste man ha. Även mina söner uppmuntrar detta för att de vet att jag mår mycket bättre då. Ja inte bara av tulpaner förstås utan alla växter som lever och utvecklas.

 • Tänkvärda ord… funderade i exakt samma banor igår. Var en sväng på stan med familjen, bebisens garderob behövde lite inredning i form av förvaringsbackar o passade på att uppdatera makens utslitna gamla jeans – inget av detta var absolut livsnödvändigt för familjens tillvaro. Kom på mig själv med att känna mig privilegierad som med relativ lätthet klarar av de utgifter jag har, och vill ha, trots föräldraledighet.
  Jag tror det är viktigt att stanna upp och känna den känslan samtidigt som man (vi) är medvetna om att alla inte har det så och att vi hjälper där vi kan och ser ett behov. Vara en medmänniska helt enkelt.
  Tack för fina ord som passade väl in i mina egna tankar just idag!

  • Hej Anna och tack för att du visar att vi är många som tänker och tänker till. Bara i att vi gör det kan och kommer göra skillnad. Och att vi visar tillsammans att det just nu är svårt att känna att man gör rätt.

   Kram
   Helena

  • Hej Elisabeth. Nu är det nog inte just tulpaner i sig som var det stora utan hur det nu är många frågor om hur vi ska ställa oss inför konsumtion och ekonomi. Klart man ska unna sig när man kan men att ibland stanna upp och tänka till, göra smarta val och välja rätt. Det är svårt för mig/oss som har marknadsföring som yrke att vara rätt alla gånger.

   Kram
   Helena

 • Tack för fina ord, kloka vän! Vi är ju många som grubblar över samma saker nu – vad pengar bör läggas på, och vad vi tycker är viktigt i det stora hela. Kanske lärde vi oss något under pandemin också, om vad vi alltid borde prioritera – familj, vänner och relationer. Och så njuta lite extra av de små sakerna i tillvaron, helt enkelt.

 • Jag är 75 år nu och har sedan flera år försökt att minska innehållet i skåp och lådor. Det är så skönt när man kan hitta nya ägare till sina prylar, antingen ge bort eller sälja. Någon annan kan få samma glädje som jag av sakerna, de som har “glatt mig färdigt”. Nu på vintern med torr elementluft har de flesta av mina krukväxter gett upp. Jag har inte särskilt hög pension, men banne mig – jag äter hellre enkelt för att kunna köpa nya blommor! Inte alla på en gång, har just nu bara hunnit till två trestänglade orkidéer. De gör mig så glad, och jag behöver så väl den skjuts de ger mig! Så köp dina tulpaner och njut av dem, kanske kan du också göra någon annan glad genom att ge bort en bukett?

 • Jag började skriva ett långt svar på ditt inlägg här, men raderade allt igen eftersom det känns svårt att formulera sig på ett sätt som inte förnärmar någon i ett känsligt ämne. Kortfattat kan jag tycka att om man har pengar så kanske samhället i stort mår bättre av att du köper dina tulpaner och att floristen därmed kan försörja sig. Så länge den som konsumerar gör det med visshet om att det inte försätter den i ekonomisk knipa och att man samtidigt har en solidaritet med dem som inte har råd., samt att man förstår att man är priviligerad som har möjligheten. När man med de förutsättningarna sen väljer att konsumera tycker jag personligen att det är bättre att göra det utan dåligt samvete. Annars ger det ingen glädje ändå … men det är bara min åsikt

 • Hej finaste du
  I dessa lägen behövs bloggar som dina. Du har alltid visat bra loppis-tips, pyssel på billiga enkla saker som sidor ur en bok, pappersrullar med mera.

  Vi kommer fortsatt att behöva skapa, pyssla, laga mat, shoppa en och annan tallrik och få massor med inspiration . Tips hur vi gör smarta val, lagar god men billig mat, men, samtidigt får man inte glömma bort att lite lyx i vardagen glimmrar till! Då kanske köttbiten och goda vinet åker fram.

  Jag ska i veckan lyxa med att baka dina mördegskakor med stjärnmönster. Har hittat en perfekt vad som var min mormors som ger fint mönster. Ska lyxa lite med riktigt svenskt smör i degen och njuta.

  Kram och tack för din blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.