Födelsedagsfrukost, -drink & -middag

Det är så klart inte bara jag som fyller år utan det gör ju fler och nu var det makens tur. Även om det är en sådan ojämn ålder som 53 så ska det firas. Kanske just då, för alla dagar är värda att firas och ta plats.

Det stora är egentligen att frukosten blir något extra. När alla ska till jobb och skola så blir det en intensiv start på dagen och man maxar rejält. Och jag som älskar att fira, är morgonpigg och tycker extra mycket om att plocka fram en riktigt maffig frukostbuffé hade inga problem med att gå upp i ottan och baka croissanter (frusna från påse) och fixa.

Sedan några år har vi frukosten vid matbordet och inte i sängen för det är rätt knepigt att äta alla fem i en säng måste jag säga. Efter att med sång och tomtebloss ha väckt den rävsovande 53-åringen så var alla välkomna till bordet.

Yoghurt med bär, nötter och honung, fröknäcke och croissanter med ost, skinka, grönsaker och sylt. Och kaffe. Ja, så blev det.

Sedan var det hej hopp åt alla håll för en alldeles vanlig dag.

Till kvällen var min mamma inbjuden för födelsedagsmiddag. Startade med ring i trädgården.

Hej mamma!

Som sagt, en vanlig kväll men med det lilla extra.

Roligaste spelet nu. Studsa boll i trädgården på det här nätet. En present äldste sonen fick i födelsedagspresent av kompis. Så uppskattat och kul.

När man fyller år får man välja middag och ”offret” ville ha grillade burgare. Ingen tyckte det var en dålig idé.

Alla favorittillbehör redo för god burgarmiddag.

Mycket nöjd med min.

Efterrätten valde jag och då blev det ostar av alla möjliga slag ihop med massa olika sorters frukt och bär.

Paketöppning.

Min mamma gav det roligaste spelet. Man lägger varannan gång magneter i ringen av gult snöre. När de kommer nära varann slås de ihop och då får man plocka upp dem. Den som blir av med alla sina magneter först vinner. Som en variant på plockepinn kan man säga. Ett spel jag kommer packa med till båtluffen i Grekland i sommar.

Ja, det var en vanlig vardag som blev väldigt kalasig. Nu är trädgård och verandan så invigda och sommarmåltiderna tar nu sin plats.

Välkommen på promenadloppis

Idag har vi promenadloppis i våra kvarter. Har du inga planer och vill ta dig en liten promenad och fynda – då kommer du ut till mig. Kolla in evenemanget HÄR.

Mängder av loppisbord fyller gatorna i Södra Ängby. Kombinera härliga loppisfynd med promenad bland unik arkitektur. Som en kulturell orientering för loppisjägare!

Välkommen att fynda kläder, leksaker, böcker, möbler, husgeråd, trädgårdsredskap – ja allt som bör finnas på en loppis.

Jag har rensat och tömt så jag har nog tre bord att sälja av rekvisita och dubletter. Fina saker som jag insett att jag inte använder så bättre att det då får gå vidare till nån annan ägare.

Hoppas vi ses!

Vackraste somrigaste morotskakan

I går hade vi vänner på middag och jag gjorde ett av mina favoritbak, morotskaka till efterrätt. Alla gillar väl morotskaka?! Liksom vinst varje gång. Saftig, smakrik och sedan den där frostingen… Mums!

Jag gillar speciellt att göra den så här års för då kan man lätt hitta ätbara blommor att dekorera den med. HÄR HITTAR DU RECEPTET från förr. Och självklart kom den med i min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri, så där kan du slå upp sidan för att läsa i lugn och ro utan scroll och skärmsläckare 😂

Vilka blommor som är ätliga? Här är några exempel: Pensé, Viol, Blåklint, Förgätmigej, Oxalis, Syren, Kamomill, Luktärt, Mynta, Nejlika, Oregano, Rödklöver, Lavendel, Ringblomma, Fläder, Blomsterkrasse, Gräslök.

Helt klart ett bra tips till stundande fester som morsdag, skolavslutning, student, nationaldag, midsommar… och just det, blommorna håller sig fräscha i timmar så du kan göra denna i god tid om den får stå svalt.

En italienare i Göteborg: Faccia Grassa

På min lediga kväll på basketfestivalen i Göteborg njöt jag, make, son och svärmor av en härlig italienare: Faccia Grassa. Översatt så blir det ”det feta nyllet” typ.

Och här har vi en glad pöjk med gosiga kinder.

Jag fick höra innan vi kom dit att det var en ”modern italienare” och det är inte helt klart vad det betyder. Men på så sätt att det inte är klassikerna carbonara, lasagne och bolognese kanske? Här är det pastatillverkningen som är i fokus och det allt började med om jag förstod det rätt. Och att det bara är ett fåtal rätter på menyn åt gången. Sånt älskar jag – man låter proffsen bestämma åt mig.

Innan här låt det en etiopisk restaurang som hade satt upp väggar och lämnat den gamla inredningen bakom med kakelväggar. Så hålen och kaklet fick vara kvar. Känns med det som om restaurangen snarare legat här länge och fått leva sitt egna liv.

Även om det bara var ett fåtal rätter var de jättemånga ändå. Så det fick bli ett litet plock av olika mellanrätter att dela på. Och man blir ju bara så lycklig av en sådan här servering – rätt ur burken. Canfood är bland det trendigaste. Komiskt för oss som är uppväxta på ravioli och pressad skinka rätt ur burken…

En härlig restaurang som visade sig ligga 7 minuters gångväg från skolan där jag sov, där laget bodde. Vad är oddsen på det egentligen.

Jag fick lämna sällskapet för det var läggdags på skolan där jag skulle ta över ansvaret igen.

Min korta promenad bjöd på fantastik himmel. Nästan som en italiensk solnedgång.

Tog russinen ur Göteborg

Jag var ju i Göteborg på basketfestival och var fullt upptagen med laget men hade en eftermiddag och kväll ledig ochdå ville jag maxa min Göteborgsupplevelse. Så då fick det bli detta:

 

Tjejerna hade tidig match så ja hade satt klockan på 05.30, hängt på låset vid frukosten och lämnade över stafettpinnen till två andra mammor  klockan var inte ens 08 och Göteborg låg framför mina fötter. Jag började med en promenad längs Avenyn.

Det är vid sådana här tillfällen man hinner se allt i detalj. Som vackra tulpaner.

Det var verkligen annorlunda att gå runt i kvarteren där det alltid är fullt av folk, butiker med massa kommers och ljud dessa timmar när det var helt tyst och folktomt. Rätt härligt att på detta sätt se Göteborg på nytt sätt.

When in Gothenburg… Som sagt, klockan var tidig så det enda som, i princip, var öppet var Da Matteo så jag satte mig där med en kopp och jobb.

Några timmar senrea klev jag ut och stan började vakna.

Började med en favoritbutik: Vallgatan 12. Kläder och inredning i härlig mix. Och förresten – jag har ny kamera och testar mig fram. Efter 30 år med Nikon så är det lite skakig med nytt varumärke. Men kul att testa nytt.

Glas, så vackra härliga glas. Jag behöver absolut inga alls men dessa var ju som godbitar.

Och ännufler vackra glas hittade jag på Artilleriet Kitchen.

Och en massa annat vackert men…

… bara att inspireras av. för det ska nu mer mycket till för att jag ska slå till på något. Huset redan fyllt men kanske något ändå lockar…?

Sedan mötte jag upp min man och äldste son som åkt ner för att dels träffa släkt men även se på syrrans och brorsans basketmatcher. Vi tre mötte upp min bror, svägerska och brorson. De tog med oss till Ljungman Jansson.

Härligt rustikt ställe vid kusten, inte långt från innerstaden. Fint att få lite havsstänk på sig. Ja nästan i alla fall.

Och en räkmacka. Det var väl bra russin i den Göteborgska kakan jag tog. På några få timmar fick jag till det!

På kvällen blev det modern italienare men det återkommer jag med.

Basketfestival i Göteborg

Alltså vad tiden rusar och jag har så mycket att komma ikapp med. Jag ska få med så mycket här på bloggen för de senaste dagarna har verkligen innehållit precis allt. Ja, som jag säger i senaste poddavsnittet.

Men vi ska ta det i ordning, kanske, vet inte riskitgt vilken men jag börjar med bilder från ett soligt och sportigt Göteborg där jag spenderade 5 dagar, på basketturnering. Eller Göteborg Basketfestival som det kallas.

Våra två yngsta spelar baket i Alvik och det är en stor klubb så de hade chartrat ett helt eget tåg som tog oss ned på ett härligt sätt.

Där väntade en skolsal för oss och hela Alvik hade faktiskt en egen skola. Så stor är klubben. I ”säng” i tid ville inte de 16 tjejer jag ensam ansvarade för och det krävdes ett ton av tålamod för att hantera men tillslut är även 13-14-åringar för trötta så det blev en skön natt tillslut.

Frukost i närliggande skolmatsal och sedan var turneringen i gång i dagarna fyra. Jag var alltså ”mamma” åt ett del-lag av de 32 tjejer som var med, mitt lag på 8 tjejer skulle jag lotsa rätt, rätt stadsdel och rätt gympasal, och se till att de fick mat och sömn på rätta tider.

Alla fyra lag i vårt storlag gick vidare från grundspelet (så himla duktiga) och ett av de fyra gick vidare till 8-delsfinal. Sedan tog det stopp denna gång. Om det är en tröst så blev det i slutändan final mellan två av de lag vi förlorade mot så det är bara att konstatera att det var en rättvis förlust. Men denna turnering var inte främst syftad för att vinna för oss sa coacherna utan för att skapa ett lag då det är lag som slagits ihop. Laganda är så viktigt för framtiden.

Jag hade en dag ledig under dessa fem dagar och tog då en tur på stan och det ska jag återkomma med bilder från.

Lillebror var också med på festivalen men då jag var helt knuten till storasysters lag fick jag bara ta del av deras spel via grupper som lagföräldrarna så fint delade material på. Men på min ”lediga dag” åkte jag och kollad in honom.

Killarna födda -13 är för små för att vara med i turnering utan de har något som heter Easy basket. Man räknar inga poäng (officiellt) och har ingen turnering med att vinnare går vidare. Som sagt, inga poäng eller vinnare men den här stolta mamman kan säga att de ”vann” alla sina matcher och vi fick med hem en liten kille som växt minst 20 cm i självförtroende. Vilket lag och vilka fantastiska killar. Och främst tränare som lär dem ha kul och jobba tillsammans. Laget framför jaget!

Nytt poddavsnitt – livet som kom emellan

Då äntligen är det nytt poddavsnitt uppe.

En veckas paus ger ett uppdämt behov att prata av oss. vi pratar och avhandlar allt möjligt som sjukdomar, döden, sorg, lära sig simma, basketläger, misslyckande i sporter vi minns och sommarkläder. Det vill säga högt och lågt som livet ju är.

Nästa vecka blir vi mer uppstyrda och ska ge våra bästa tips, enligt önskemål, på presenter inför den kommande stora presenttiden nu med student, jubileum, examen, dop, konfirmation, bröllop och allt möjligt härligt.

Men tills dess välkommen in på lyssning där vi är just nu!

Årets sommarresa bokad. Äntligen båtluff igen

Jag är så pirrigt överlycklig för nu är sommarens resa till den grekiska övärlden planerad och bokad. Eller inte helt men det återkommer jag till…

Du som följt mig vet att jag älskar att resa runt i den grekiska övärlden och när jag nu har tagit detta år som mitt (för så gör man när man fyller 50) så bestämde jag familjens sommarresa. Nu verkade de inte ha så mycket emot det men ändå – detta är MIN resa 😂

Vi båtluffade första gången med barnen 2017 och det var en sådan succé så vi gjorde det igen 2018 fast då på riktigt. Jag och maken hade sagt att vi ska båtluffa så fort yngste sonen är blöjfri och vagnfri och det var han vid 3 årsålder. Resandet och luffande är så enkelt så det var ingen problem alls med tre sommarlovsbarn pigga på äventyr.

Jag gjorde mycket ambitiöst filmer från varje tripp (4 öar samt Aten) på luffen 2018 så om du vill ha inspiration finns de här:
Från fastlandet till Cycladerna
Antiparos – en favorit för hela familjen
Folegandros – Med de vackraste vyerna
Sifnos – Ön med så mycket att upptäck
Schinoussa – mitt paradis på jorden Schinoussa
Aten – en stad att uppleva

Jag tror detta blir min 10.e båtluff jag gör så du förstår att jag älskar det. Jag hade faktiskt just en båtluff med barn som min målbild under först förlossningen för det hade vi fått lära oss på profylaxkursen innan att man skulle ha. Så då kan du också förstå hur jag grät när vi klev på första båten tillsammans alla vi fem i lilla familjen. Min största dröm hade gått i uppfyllelse.

I år blir det ”endast” tre öar och längre stopp på varje än tidigare. Det ska bli spännande för så har jag aldrig luffat tidigare. Det har varit 1-3 nätter och sedan vidare. Får se om jag blir rastlös eller om detta är mitt nya jag…

HÄR kan du se mitt (väldigt gamla men ändå aktuella) inlägg med tips, om hur jag planerat, packat mm.

Som jag skrev så är nästan allt bokat för vår resa. Det är ju detta som både är det spännande och häftiga med att luffa runt – att man skapar sin helt egna rutt och resa. Men nu är Grekland inte riktigt som alla andra länder så turerna för båtarna har inte kommit upp för sommaren på bokningssidorna än (!) vilket de brukar göra i mars. Vanligtvis har vi parallellplanerat båtturer och boenden men nu har vi alltså bara boendet och hoppas och tror att vi ska hitta båtar som matchar våra datum. Det har aldrig varit några problem, bara att resan mellan två öar kan bli längre för att man tar en båt som går en omväg för oss. En gång fick vi skjuta på ett boende en dag och ta en mellannatt i en hamnstad men det är ju bara spännande. Luff på riktigt så att säga.

Jag har valt mina absolut tre favoritöar: Antiparos, Folegandros och Schinoussa. Jag var lite inne på att välja helt nya för att liksom utmana mig och utvecklas lite… Men nej, vågar inte chansa när jag vet att jag kommer få allt jag vill och lite mer på dessa. Som att återvända in i en varm kram.

Så pepp på detta och vi skapar nu spellistor att ha på resan, drömmer om all mat vi ska äta och vilka stränder som är bäst att snorkla vid. Här är mina minnesbilder jag längtar efter:

Buffé till många för fest, så gjorde jag

Jag valde att göra en buffé till många på min 50-årsfest här hemma. Jag ville ha plock av olika sort av två anledningar:

  1. Favoritmat. Jag älskar den sortens mat och tröttnar aldrig så det blir ju då min mat.
  2. Enkelhet. Min önskan var att ha en buffe till många som liksom skötte sig själv. Då jag inte anlitade någon för att fixa innan eller under så skulle det vara så smidigt som möjligt.

Favoritmat – tips på buffé för fest hemma

Om vi börjar med första punkten så var den enkel. När det är du (eller den du planerar festen för) som får bestämma favoritmat så är det ju bara att sätta sig ner och lista just favoriterna.

För att göra det enkelt för mig så valde jag regeln om tre. Jo så här: när det är buffé ska det vara lite av varje som gärna ändå funkar ihop. Lite ost, lite chark, några röror, grönsaker osv. För att inte snurra ihop mig helt bestämde jag (kanske lite väl strikt men skönt i planeringen) att ha tre av allt. Så det blev så här:

Ost: Västerbottensost, Brie, Gräddädel
Chark: Ett helt ben lufttorkad skinka, Tryffelsalami, Fuet
Röror: Tzatziki, Hummus, Tapenad
Bröd: Baguetter, Finncrisp, Salta kex.
Grönsaker: Morotsstavar, Rädisor, Körsbärstomater
Oliver: Gröna stora, Svarta kalamata, Svarta torkade
Frukt: Gröna vindruvor, blå vindruvor, fikonmarmelad

Jag försökte beräkna maten som så att varje vuxen skulle få 150 g protein och en halv baguette. Rörorna blev det ungefär 1,5 liter av varje men det visade sig vara för mycket men hellre det än att det skulle ta slut.

Det här med att ha ett helt ben var jag tidig med att jag ville ha med på min buffé. Då jag inte skulle vinna priser på att ha den mest avancerade buffén i spännande rätter ville jag överraska med något som ändå fick blickar och konversationer.

Sådana ben finns ibland att köpa i stora mataffärer men absolut i delikatessbutiker och saluhallar. De kommer som oftast med en ställning och kniv samt instruktion att ge sig an det.

Samma sak med baguetterna. Att de i sig även skulle bli en dekoration. ”Längst bak” på min buffé ville jag att de skulle stå upp som om de var drift från ett fransk bageri.

Och mellan benet och baguetterna hade jag en gigantisk basilikaplantan. Så vackert och enormt väldoftande. Inga svåra saker men med dessa tre saker som stack upp blev buffen vacker.

Sedan är ett tips för att få än mer vacker buffé, att liksom lura gästerna att den är mer avancerad än vad den är, är att använda olika sorters uppläggningsfat och skålar. Jag hade mycket olika nivåer så det blir mycket energi på bänken.

Blanda porslin, glas och trä för att ge en skön känsla. Det var mycket viktigt för mig att det var ”jag” och inte fat från en catering om du förstår vad jag menar.

Enkelhet – tips för buffé hemma

För att det skulle vara smidigt och enkelt att hantera när väl gästerna började plocka från buffén så var det första ju att all mat var kall. Här behövdes det inte värmas något så bara där får man det smidiagste sättet att servera mat för många utan att själv behöva jobba i köket.

Det andra var att jag hade tömt kylskåpet på vardagsmaten och istället ställt allt som skulle fyllas på under tiden där.

Så Brieostarna, gräddädel och den hela västerbottensosten var rätt stora och blaffiga i sin ”råa” formar men skurna i kvartar och bara en kvart i taget ser det trevligare ut. Snabbt och enkelt att byta ut ostarna när de började sina på skärbrädan.

Samma sak med alla röror; stora bunkar i kylen likt ett storkök men på bänken bara lite i taget.

Stora påsar med skurna morotsstavar, plockade rädisor och bunkar med körsbärstomater likaså. Salami var uppskuren i mängder i lådor i kylen.

Upplevelsen jag ville ge var att det var en liten trevlig buffé som kändes lite så där fredagsmys-aktig fast det var för 70 personer.

Bestick, glas och skräp

Utöver mat så är det ju allt det där andra som också kommer med det hela. Bestick, glas, tallrikar, servetter och allt vad det är. Och sedan skräpet som ska vara lätt att få undan.

Som sagt hade vi inte någon som var där för att fixa och plocka vilket gjorde att jag innan planerade för att det skulle vara så smidigt som möjligt, att det skulle vara som ett självspelande piano så att säga.

Jag är inte så jättestolt över detta men här blev det enklare med engångsartiklar. Vi har glas så vi skulle kunna ha till alla men då hade vi behövt ha någon som diskade mellan varven och där föll det. Men 80 st gafflar köpte jag till makens 50-års fest så de var så klart med.

För att göra denna fula engångsartikelsbänk lite trevligare lade jag alla artiklar i olika hållare som korgar och låda.

För att då snabbt få bort all ”disk” enkelt, både för gästerna och mig/familjen så ställde jag stora pappkassar med plastsäckar i under köksbordet. Väldigt bra om jag får säga det själv.

Och köksbordet hade jag flyttat till väggen, stolarna var i matrummet, så ovanpå där var all dryck. Så maten på en köksbänk, tallrikar mm vid en annan och köksbordet var dryckesstation.

Öl och färdigblandad Pim’s i stora isfyllda madammer. Alkoholfria alternativ också.

Kanna med kran med 4 liter färdigblandad Cosmopolitan. I kylen fanns ytterligare 1,5 liter PET-flaskor med påfyllning.

Och sedan vitvin på bib och rödvin på flaskor.

Och utöver detta stod en stor kastrull på spisen med kokt korv ihop med korvbröd, ketchup, 4 olika sorters senap och rostad lök. Främst för de barn som inte ville ha av buffén men även för vuxna som fram på småtimmarna var lite korvsugna…

Jag torr jag har fått med det mesta. Om du har frågor får du gärna ställa dem så jag kan försöka ge svar.

Hittat vår loungeplats, innan löven kommer

Jag har bestämt mig för att verkligen njuta så mycket det går av hela vårt hus och fram framförallt skapa platser utomhus för sommaren. Att vårt hem blir vår sommarstuga på våra lediga stunder.

Minns du det där tv-programmet där en person gick genom en port för att på andra sidan komma ut som en artist de kunde imitera. Sikta mot stjärnorna tror jag det hette. Så tänker jag på vårt hem så här års. En förvandling, en ny skrud.

Just nu, innan alla löven på träden kommer så är platsen precis utanför köksdörren den bästa platsen för kvällssol. Om nån vecka när både äppelträdet på vår tomt och den stora björken hos grannen mitt över slagit ut så kommer det vara exakt noll kvällssol där.

”NU! Kom med ut nu. Nu ska vi njuta!!!” ropade jag till maken i lördags när värmen var som i juli.

Jag plockade med en högtalare ut med somrig musik, hällde upp lite goda grejer i skålar, hällde is i ljummen rosé och riktade stolarna mot solen. Åh, nu har vi det bra älskling!

Vet inte vad det var men när vi var i matbutiken senast så fick jag sådant enormt sug efter inlagda grejer, picklade grönsaker. Alltid varit mer för salt snacks än glass tex men det här med det syrade överraskade. Kanske jag saknar något i kroppen den ropar efter? Säkert nåt i klimakteriet som vill ha sånt. Min kropp har alltid varit bra på att ”ropa” på det den vill ha. Leverpastej – dåliga järnvärden, mjölk – dåliga nivåer av kalcium, socker – deppig 😅

Ut kom katt och son också. Sonen hade spelat nån sorts brännboll och offrat sig så hela han var en enda stor gräsfläck.

Lille Bernhard. Som du vet så har vi nu sagt  hej då till Birger och har  bara Bernhard kvar. Att det är han som är två år äldre än Birger som skulle ha hälsan längre är överraskande. Han har ju fått många dödsdomar av veterinärer men njuter fullt ut av livet hos oss verkar det som. Ja, han är inte snabb, kan inte hoppa upp i sängar lika bra som förr men signalerar på intet sätt att han mår dåligt, har ont eller lider. Det är det vi går på och hoppas han får vara med oss länge än. Att förlora båda två skulle bara vara för mycket.