Marsipangodis – snabba snurror doppade i choklad

Att göra eget påskgodis är inte en jättestor grej vid påsk har jag märkt. Om du jämför med jul tex där mycket av de ”måsten” vi har så är det att koka knäck och julkola, det skrivs hur många böcker om julgodis och att ha ett julgodisbord är viktigt. Vid påsk är vi mer avslappnade och köper vårt godis. Rätt skönt men… kanske man ändå vill ha något eget?

Påskgodis för mig är väldigt mycket marsipan och choklad. Kanske inte är så konstigt då just marsipankycklingar doppade i choklad är bland de vanligaste påskgodisarna. Så det var just något med dessa två jag ville skapa något. Det blev chokladdoppade marsipansnurror.

Och som du vet älskar jag när man kan ta genvägar och låta det gå fort, så jag använde mig av de färdiga marsipanlocken. Du vet de där som man bara rullar ut på en tårta när man gör egen prinsesstårta. De finns i olika färger så jag ville göra något med det. Tycker det också kändes påskigt och roligt.Och de smakar ju lika gott som den marsipan man köper som limpa. Smidigt.

Marsipangodis – snabba snurror doppade i choklad

Vad som behövs:
Marsipanlocka, gärna i olika färger
Choklad att smälta
Kokos/hackade nötter

Gör så här: Rulla ut marspianlocken och skär till breda remsor. Mina var 7 cm breda och 10 cm långa. Lägg marspianlagren på varann och rulla försiktigt ihop till en rulle. Se till att första invikit när du startar är hårt inrullat för att få en sådan jämn snurra som möjligt.

Skär ett snett snitt på mitten så rullen blir till två delar.

Smält choklad i micro eller över vattenbad. Häll upp olika toppings i skålar.

Doppa en sida av marspianrullen i choklad och sedan i toppingsskålarna. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna. Servera.

Önskas mer påskgodis?
Fågelbo av choklad, salta pinnar och donut
Genvägen till den perfekta påsktårtan
Äggtoddy, påskgott för både barn & vuxna.
Äggkoppskaka på bara 40 sekunder.
Mintkyssar som stekta ägg.

Skärtorsdag med knytismiddag av det lyxigare slaget

Vi hade pratat med våra vänner om att ses i påsk för en knytismiddag men som det blev blev det redan på skärtorsdagen. En bättre after work kan man säga då det liksom kändes som en fredag och man gick direkt från jobbet till att duka, laga och bulla upp för festligheter.

En meny hade diskuterast fram under lång tid och då vi var två familjer delade vi upp det och alla fick laga sin favoriträtter med lite påsktouch. Det blev en helt fantastisk femrätters.

Medan vi lagade maten tillsammans serverades snittar. Här är det tunna långa gurkskivor fyllda med färskost och kallrökt lax toppad med färsk pepparrot.

Salt kex, tryffelhonung, chevre, päron och gräslök.

Medan de vuxna lagade maten fick barnen göra sin egna efterrätt. DEN HÄR som jag visade i morse.

Förrätt nummer ett: salladsblad, krispig fänkålssallad, kallrökt lax, picklade rädisa och vattenkrasse.

  

Serverades på glastallrik. En dukning jag gjorde som gick i grönt, gult och vitt. Samt att jag satte pappersservetter i glasen. Något jag typ aldrig gör för det är ju ”barnkalas” men festligt ju! Och kalas vill man väl ha.

Med servetter så blir det kul.

Jag ville ha hasselback-festival. Ja, det var ett ord jag nu hittade på 😂 Jag är inte nesam om att älska hasselbackspotatis och då man ju kan hasselbacka, ett nytt ord det med, ville jag göra en hel plåt med hasselbackade rotgrönsaker: potatis, persiljerot, morot, rödbeta och gulbeta.

Visste du att hasselback har blivit ett ord på engelska? Precis som de svenska orden smörgåsbord och ombudsman så finns nu hasselbackspotatis på engelska. Fast det är ett svenskt ord alltså. Trendigt värre.

Förrätt nummer två: Årets första vita sparris med sandefjordsås fast där romen lades ovanpå sparrisen istället för i såsen.

Kan vara det godast på jorden just i dessa tider.

Hasselbacksfestivalen blev klar.

Och även påsklammet. Både som stek och racks. Serverades med rödvinssås och gröna bönor.

Efterrätt var en färdig frusen tårta som jag visade HÄR. Sedan satt vi uppe och pratade om livet till kl 02.10. Hur nu tiden kunde gå så fort och att jag inte somnade med ansiktet ner i citrontårtan är ett under.

En mycket bra start på påsken. Idag har vi rensat trädgården så jag sitter och skriver detta med en rejält ömmande rygg. Jag bara måste börja träna. Man är inte 48 längre 😂

Jag gästar Valeries Youtube-kanal med påskpyssel

Det är så roligt att få förena nytta med nöja, privat och jobb och så var det när jag blev inbjuden av Valerie att var med i hennes nystartade Youtube-kanal. Att få pyssel tillsammans är ju 100% kul men då det filmades till ett avsnitt var det ju jobb. Lyxig dag på jobbet med andra ord.

Ett fullmatat påskavsnitt med allt man kan önska. In och kolla.

Påskgott! Fågelbo av donut, salta pinnar & choklad

Önskar du tips på påskgodis? Önskar du tips på påskpyssel? Då får du två i ett här. Kanske den bästa kombon.

Igår på skärtorsdagen hade vi knytismiddag med vänner och jag gillar alltid att låta barnen få vara med och skapa. Alltid en bra sak att låta dem jobba med händerna och på det sättet också göra tillsammans. Och vad kan vara bättre än att påskpyssla ett påskgodis?

De fick skapa sin egna efterrätt. Hur det såg ut ser du längst ner här i flödet. Jag har fotograferat med experiment, för att se att det faktiskt gick 😅

Och det bästa är ju att det är superenkelt, går snabbt, det går inte att göra fel och det smakar gott!

Påskgott! Fågelbo av donut, salta pinnar & choklad

Vad som behövs:
Donuts
Choklad att smälta
Salta pinnar
Ägg att fylla boet med

Gör så här: Smält choklad i micron och bryt salta pinnar delar. Jag delade varje pinne i i tre lika delar men det blir yvigare med olika längd.

Lägg donuts på galler med bakplåtspapper under om du vill skydda underlaget. Lägg sedan chokladpinnarna på och runt om donuten.

Låt stelna och placera sedan ägg i fågelboet. Servera.

”Det var jättegott! Pinnarna smakar som Smash, superbra!” sa yngste sonen. Jag var inte direkt överraskad att han skulle gilla det men detta var ett mycket bra betyg.

Och framförallt så hade barnen så kul när de micrad, fixade, kladdade och sedan efter middagen fick äta upp sina konstverk.

Skärtorsdag, min värsta & bästa dag

Skärstorsdagen för 15 år sedan är mitt livs värsta och bästa dag. Efter en oändlig natt med en kamp jag inte visste om min kropp skulle klara kämpade vi, jag och bebisen i magen, men det verkade inte gå.

Värkarna är avgrundsstora och jag är trött men tröttare visade sig barnet vara. Plötsligt börjar det pipa i alla maskiner vi är uppkopplade till och in rusar personal. Det trycks på en knapp och sängen jag ligger i rullas iväg. Allt går så fort att inga ord hinns sägas. Ingen har tid att förklara för det handlar om sekunder. Jag väser ett ”ja” när mitt personnummer ropas ut i operationssalen men mer än så får jag inte ur mig. Men inom mig skriker jag: ”vem är det som dör? Jag eller barnet?”

Sen är jag borta. Nedsövd innan jag förstod vad som hände. Urakut snitt. Barnets hjärtljud var borta.

Jag vaknar och somnar igen, om och om igen. Jag vill bara sova, är så trött, men någon vill väcka mig. Jag förstår inte var jag är, vet inte vad som hänt men när jag känner efter ligger en liten varm parvel på mitt bröst. Andas lugnt och ammar som vi två aldrig gjort något annat.

Vår perfekta lille son kämpade och överlevde mot alla odds. Jag hade varit med om det värsta och det bästa.

De sa att det var påsk, att det var skärtorsdag. Där och då visste jag inte om det var natt eller dag, sommar eller vinter utanför fönstret. Jag visste bara att från och med nu kommer livet vara helt annorlunda.

Nytt poddavsnitt: Odling för dummies 

Dymmelonsdag och påskvecka får oss att drömma om lediga dagar och uteliv. Eller är det ångest över att hinna med allt man bör/ska göra i trädgården? Och hur kom Elton John in i podden???

Varmt välkommen in i vår podd och samtal. Som vanligt om allt mellan himmel och jord, stort och smått.

Påskbakelser på nolltid. Genväg för påsktårta

Påsktårta till påskbakelser på nolltid ger mer tid över till att vara påskkärring.

Att påsken ska krönas med en påsktårta har blivit en självklarhet på senare år. Den fanns inte alls i mitt påskmedvetande tidigare. Är det något som alltid funnits och det är min barndom som saknat den?

Påskbakelser på nolltid. Genväg för påsktårta

Hursomhelst, det finns många recept på påsktårtor men kanske du inte hinner baka eller de önskar göra en variant – då kommer jag här med ett tips. Gör påskpyntade påskbakelser av färdiga tårtor. Jo man får ta genvägar!

Här har jag en fryst tårta från matbutiken som jag skurit upp i klassiska tårtbitar. Om man lägger dem varannan upp och varannan ned hamnar de på en rak rad. Bara det gör tårtan lite annorlunda.

Men så klart vill vi göra dem påskfina och till påsk vill man ha två saker: godis och färg!

Förslag på topping:
• Vispad spritsad grädde,
• Påskgodis som marsipan, dragéägg, chokladägg
• Frukt och bär som physalis, bitar av kiwi, citron, jordgubb, hallon, blåbär
• Rispad färsk citronzest och syltadapelsin
• Strössel i olika storlek och färg
• Torkade ätliga blommor och blad av citronmeliss

Du kan förbereda dessa påskbakelser i förväg eller så ställer du bara fram raden av bitarna ihop med en buffé av toppings så kan dina gäster skapa sin egna bakelse. Bästa påskpysslet ju!

Mer gott till påsk:
Äggtoddy, påskgott för både barn & vuxna.
Äggkoppskaka på bara 40 sekunder.
Mintkyssar som stekta ägg.

Skapa en påskgrupp med orkidé, påsklilja & tête-à-tête

Och här har vi årets första påskgrupp. Kanske det bara blir en också, men tur då att den är starkt lysande. Det går nog inte att missa vilken högtid det är när man ser det gula, de vackra påskliljorna och de näpna tête-à-tête och äggen. Och så slängde jag med en av de gula orkidéerna jag nämnde i morse.

En av de första inläggen på denna blogg är just en påskgrupp. Kolla in denna från 2013. Inte mycket nytt under solen faktiskt, tror det är samma ägg tex… 😂 Men allt är annorlunda. Då bodde vi i lägenhet, hade en bebis i magen och jag jobbade på reklambyrå samtidigt som jag bloggade för Sköna Hem. En evighet sedan och alldeles nyss.

Jag gör gruppen på allra enklaste sätt: bara sätter ner i en större kruka. Ja med plastkrukorna så blir det minimalt med stök och lökarna samt blommorna håller sin fukt bäst.

För att bryta av och även för att ge lite stöd så tryckte jag ner grenar av blommande blåbärsris också.

Krukorna vill man så klart inte se så jag la bast ovanpå och runt om. Då det är lite av fågelbo av sig så passade de urblåsta äggen mycket bra.

Som ett litet näste där i krukan.

En påskgul orkidé – är det en bra idé?

Och in från vänster klev en krämfärgad orkidé in i min påsk. Du undrar ”jaha, vad är det med det då?” och då kan jag säga att jag är inte en person som har orkidéer. Not my thing! Jag vet inte om jag någonsin haft det? Jo, men det måste jag för jag minns hur jag haft död på ett gäng. Är det 90-tal kanske?

Man har olika favoriter och orkidé har inte varit en av dem men nu hände det något. Jag var i butiken och de hade två-för-en och de där två krämgula liksom tittade på mig. Jag förstod, de var vackra och med ett hem att göra påskfint så slog det till i mig.

Ihop med annat som liksom säger påsk passade den exotiska blomman in rätt bra tycker jag. Som de svanfjädrar jag hittat på norra Gotland. Typ en varje sommar vi är där. Ett mycket långsamt sparande.

Den här lådan är mig så kär. När jag var liten hade mamma flera sådana här lådor, alla fyllda med stora så kallade tittägg av socker. De var så fina och väldigt lockande. De var väl flera år gamla men jag och ina bröder gick i hemlighet och slickade på dem… Så du kan ju bara gissa hur äckligt det egentligen var… Men vi överlevde.

Då är det bättre med folieinklädda chokladägg ha ha. Inget snack om hygien eller smygätande. Får se hur många som ligger kvar till påskafton i och för sig…

Årets våffla! Smörstekta päron, färskost med valnötter & lönnsirap

Att göra nya toppings till våfflor verkar vara en följetong här på bloggen. Det är en av de roliga sakerna med att ha en blogg, att det blir både som mitt arkiv men även dagbok. Och att det ska göras våfflor och gärna då med nya toppings, tillbehör varje år ser jag att jag har mycket av.

I år blev det färskost blandad med finhackade valnötter, smörstekta päron och lönnsirap. Och hallå i lådan – denna kommer bli svår att slå måste jag säga.

Det var för ett tag sedan maken hade handlat en ost jag pratat så länge om men som är svår att hitta; valnötsosten. En smak jag minns från barndomen när det skulle vara fin middag och serveras ostar till föräldrarnas gäster och jag åt upp resterna i köket. Den där osten var något väldigt speciellt. Och nu fick jag testa den igen. ”Nu vet jag hur jag ska toppa våfflorna!” utbrast jag. För med den snälla krämiga färskosten och nötterna ihop med något sött kände jag direkt att det skulle passa till frasiga våfflor.

Men då osten är så svår att hitta fick jag blanda min egna ost. Inga problem så länge valnötterna hackas riktigt fint går det ner lätt i naturell färskost.

Valnötter och lönnsirap får så fint ihop så det ville jag ha men det söta skulle främst komma från något annat. Päron! Ost och päron med valnötter – en klassiker ju.

Skivade päron i het panna med mycket smör och sedan lite lönnsirap på slutet. Och efter jag tog ur päronskivorna lade jag ner grovhackade valnötter för att ge dem en lite skjuts.

Sedan var det bara att toppa en frasig nygräddad våffla. Pang tjong! Där satt den.

Jag hade en smakbild i huvudet innan och den blev ännu bättre i verkligheten. Älskar när det händer!

Önskar du fler förslag på tillbehör till våfflor? Då kommer det ett gäng här, både söta och salta (klicka på länkar för att se mer):

• Kastanjepuré med grädde
• Färska bär med lättvispad grädde
Pepparkaksvåffla med lingongrädde 
Getost/brunost och hallonsylt – den norska våfflan
Dulce de leche, blåbär grädde & valnötter
• Hjortronsylt med brieost/getost & rostade pinjenötter
Brunchvåfflan: Äggröra, knaperstekt bacon och lönnsirap
• Löjrom, creme fraiche, hackad rödlök
• Kallrökt lax med pepparrotsvisp
• Skagenröra & avokado
• Paté (mousse) med gelé & saltgurka/cornichons