Tips på nyårsdukning med guldkant

Tips på nyårsdukning med guldkant är ett reklamsamarbete med Cervera

Va, redan nyårsdukning tänker du?! Julen är inte över och vi ska fortsätta njuta av lediga dagar men om bara fem dagar är det faktiskt nyårsafton!

Tillsammans med Cervera har jag fått skapa en nyårsdukning. En guldkantad dukning för nyår är ju festligt värre och förtjänar ädla metaller.

Nyårsdukning med guldkant

Servisserien Table Top Stories är är som gjord för en riktigt festlig dukning då tallrikarna har en snygg gulkant. Samma sak med de läckra champagnekuporna. Perfekt till nyår!

nyårsdukning

Till det guldiga är det vitt i både porslin och duk. För vita dukar är verkligen synonymt med fin fest. Funkar alltid.

Sedan vill min praktiska sida få in rött. Vad då praktiskt?

Ljusstake för 5 ljustumblerglasvinglaschampagneglas, vas

Jo, jag tänker så här: behåll dina röda julblommor som fortfarande frodas och lägg till guld så blir det en glamourös dukning värd nyår.

För om du är som jag som älskar att pynta ditt hem med just julblommor så kan de fräschas till och få leva över nyår också.

Nyårsdukningen förra året var det vita julstjärnor som fick pryda nyårsbordet.

Spegelbricka, ljuslykta för värmeljus (3-pack), vas, ljusstake

Häng med nu på hur jag tänkte för temat på denna nyårsdukning: På nyår brukar vi klä oss i smoking (ja fast vi har haft småbarn och smått kaosiga nyår) bara för att det gör så mycket för stämningen när man är riktigt uppklädd. Och smoking får mig att tänka på James Bond. Han brukar ju hänga en del på casino och spela kort, eller hur? Kanske då spelkort kan få vara en stor del av min nyårsdukning? Ja, så blev det!

Mattallrik, djup tallrik, tumblerglasvinglaschampagneglas, high ball-glas, servettring (4-pack)tygservett (4-pack), duk, bestick (24 delar).

Klipp i sär lika många spelkort som ni är som ska äta middag. Lägg ena halvan av alla kort i en skål, de andra halvorna lägger du på varje plats.

Sedan får gästerna ta varsin halva ur skålen och leta upp sin plats vid bordet. Vi blir 8 vuxna så det passade  jättebra med de fyra kungarna och fyra damerna!

Då vi kommer ha tallrikservering och inte behöva ställa kastruller och skålar på bordet vill jag fylla det med dekorationer. Då byggde jag korthus. Och ja – jag har limmat med limpistol, ha ha! Annars lär det inte bli så mycket mer än att bygga korthus på nyårsafton.

Girlang av spelkort

För att göra rummet mer festligt hänger jag upp girlanger i taket. Det är en sådan enkel sak som ger fantastisk effekt.

Hålar spelkort med hålslagare och trär igenom ett rött garn jag hade hemma. Ändarna knyter jag till öglor och sedan spikar små spikar i fönster- och dörrlister som girlanden hängs upp på.

Ingen kan väl missa att det är kalas på gång?

Champagnetorn

Inget nyår utan något bubbligt att skåla med vid tolvslaget!

champagneglaschampagnekyl, spegelbricka, vas,

För att få till det minsta tornet behövs 10 chamapgnekupor. 6 stycken i triangel i botten och sedan 3 resp 1 på våningarna.

Sedan är det bara att börja hälla uppifrån och se hur bubblet rinner ner. Rekommenderas dock att ha en stor bricka eller något som tål spill under.

En sådan här dukning kommer nog inspirera till kortspel långt in i natten.

Men det som inte ska glömmas när man dukar är att tänka hur det ser ut när man faktiskt ska sätta sig.

Decemberkvällen är mörk och många tända levande ljus är den bästa stämningshöjaren.

nyårsdukning

Med många olika ljuskällor, höga stearinljus och låga värmeljus, i mässing och speglar ger fina och effektfulla reflektioner.

Nu kan festen börja! Nu ska jag bara komma på vad jag ska ha på mig…

Vår jul med förrätt i trädgården, kalkonmiddag & flourtant

God fortsättning på julen! Hoppas du fick precis den jul du önskat. Hoppas även att du idag får en skön och ledig dag.

Njuter just nu av lugnet här hemma. Allt går i dag lite långsammare och vi tar allt som det kommer. Promenad till sjön med termos och bullar och sedan sillmiddag. Ja, för i går blev det ju ingen sill då vi gjorde en, för oss, ny julmiddag med kalkon och tillbehör.

Börjar från början

Julaftonsmorgon & julfrukost

Jag och äldste sonen är familjens morgonpigga. Så vid 07 trippade vi ner och dukade upp frukost för familjen.

Och så Juloriatoriet på högsta volym som då väcker hela familjen. Det ska ätas frukost medan det fortfarande är mörkt ute.

Med 2 nattgäster satt vi 7 st och njöt av saffransbullar, vörtbröd, julknäcke, julskinka, edamerost, cheddarost och varmchoklad med vispgrädde.

Fyllda strumpor med mycket prassel i!

Denna december har varit mitt livs mest stressiga. Har haft lite för mycket att göra så vissa saker har helt enkelt inte hunnits med – som att baka lussebullar. Tur att det då finns fantastiska bagerier som kan leverera…

Efter frukost började vi smått komma till liv. Ställa allt i ordning för eftermiddagen och alla gäster.

En liten paketutdelning för oss i familjen.

Överlag har vi skurit ner rejält på paket. Jag och maken gav varann en julig weekend i Köpenhamn med barnen i början av december som våra paket till varann. Barnen får både det de behöver och saker de verkligen önskar sig. Men det är verkligen inte mycket.

När barnen har svårt att skriva önskelistor så känns det fel att pressa fram något. Kändes i år som om vi för första gången inte tagit i för mycket och att varje sak uppskattades. Böcker, kläder och några få stora ting i stället för småskvättar, så att säga.

Sedan rycka upp oss, gästerna kommer om en kvart! Ställa i ordning kanske det härligaste: gottabordet!

Barnen stod och räknade gång på gång: ja, det var hela 15 stycke olika godisvarianter!

Så klart chokladkolan – ingen jul utan Sveas kola! Gjordes på uppesittarkvällen. Varför vara ute i god tid…?

Och sedan briljerade maken i köket och fixade den mest fantastiska julkalkonen. Wow, jag säger bara wow. Detta gör vi om!

Vid 14 kom släkten. I år blev vi 17 personer, förra året 19 så jag visste att vi skulle få plats.

Började med glögg, Irish coffee och pepparkakor.

Förrätten i trädgården

Efter Kalle Anka tändes marschaller som en gång till uteplatsen i trädgården. En eldkorg och ett eldfat brann värmande och vackert.

Årets förrätt blev en kopp grönsaksbuljong med ”svampketchup” och oststänger av smördeg och riven edamerost.

Att ta sig ut för förrätt blev en sådan succé. Min idé om detta var just att bryta den långa dagen/kvällen det blir. Frisk luft gav ny energi.

Blev så otroligt mysig!

Vi fick ingen vit jul men vi fick en helt sagolik kvällshimmel.

Och sen kom han!

En mör tomte kämpade sig fram och alla barn under 20 fick sig ett paket.

Lillkillen, 4 år, håller hårt i mig men tomten fick sig en rejäl kram sedan.

Poppis gubbe!

In i värmen igen, på med julmusik, bära ner extrabord och ställa i ordning för varmrätten.

Då vår middag skulle vara en engelsk julmiddag så hade jag små järnekar som dekoration. Satten dem i mina Kiwilyktor varvat med värmeljus i samma.

I England har man smällkarameller som man drar i och det smäller då, så klart. Hade tänkt göra egna med små party poppers i men hann inte (det heller). Men det gick ju bra ändå! De fick stå på varje tallrik.

Ja, jösses vad det poppades och smälldes sen. Succé!

Engelsk kalkonmiddag

Roligt hur alla var helt med på att bryta traditionen och inte ha klassiskt julbord. Tror nog vi alla var sugna på något nytt.

Och vad gott det blev!

2 kalkoner (en fylld med bl.a. kastanjer och den andra mer italiensk med citron)  och , 2 sorters stuffing, prinskorv lindad i bacon, rostade potatisar, brysselkål med sidfläsk och valnötter, sås (gravy), tränbärssås, brödsås.

Nästan allt åts upp!!! Jösses – hade aldrig vågat tro att det skulle gå åt så mycket men det hela gick hem från 4 åringen till 82-åringen så att säga.

Det är stunder som dessa man vill bevara i en liten ask de dagar man mår lite sämre.

Att barnen lyckats hålla sig från gottabordet så här långt var ju helt galet egentligen. Vilka stjärnor. Men nu var det fritt fram!

Sen bankade det hårt på altandörren!!! In kom flourtanten!

Jag och min äldsta storebror (jag har tre) hade planerat denna överraskning i veckor! Vi ville göra något överraskande och det här blev minst sagt det.

”Flour” till de vuxna och skumtomtar till barnen. Så otroligt roligt och REJÄLT överraskande.

Sedan var det paketlek med hög ljudvolym, mandelmusslor, bubbel och sedan avslutades det hela med dans kring granen.

Tog barnen en trappa upp och de hade nästan somnat innan de la huvudet på kudden.

Själv sov jag djupt och länge. Längre än på säkert månader. Det är kanske den bästa julklappen.

Ha nu en fin juldag.

 

Paketinslagning till jul – baksidan blir framsidan

GOD JUL!!! Önskar er en fantastisk högtid och hoppas ni får den jul ni drömt om och hoppats på.

Nu är det mitt på dagen på julafton och det är barn som är ivriga och inte alls förstår varför tomten dröjer så…

I går kväll var det sedvanlig uppesittarkväll med matlagning, godisverkstad och pakteinslagningsmaraton.

Jag har visat er tidigare hur mina paket ser ut denna jul men jag gjorde några till med endast sammetsband som dekoration.

På dessa gjorde jag det som vanligtvis är baksidan på paketet som framsida.

Knöt två sammetspband i olika storlek runt paketet, som vanligt så att säga men att det kryss som då är baksidan får vara den vackra framsidan för det blev så vackert med sammetsbandsmötet.

Enkelt, snabbt gjort och vackert. En bra kombination så här i juletid, eller hur.

Nu ska jag återgå till julfixet. 14.15 kommer gästerna och vi blir i år 17 pers. Långbordet ska fixas 🙂

GOD JUL!!!!

Vinn vacker ljusstake med mässing & glas från Holmegaard

God Jul och välkommen till den sista klanderluckan, nr 24 och här tänder vi julens vackraste ljus med Holmegaard.

Vad kan vara bättre än att avsluta julkalendern med en vacker ljusbringare? En klassisk ljusstake med mässing och glas men samtidigt modern i sin design. Kommer kunna sprida ljus hela vintern.

Är du precis som jag som har en massa mässingsljusstakar fyndade på loppisar så skulle jag säga att denna ljusstake LUMI från Holmegaard kan komplettera mycket väl.

Ljuskopparna sitter löst och kan plockas bort för smidig rengöring.

Vacker även när den inte används så att säga.

Vinn vacker ljusstake från Holmegaard

Nu har du chansen att vinna en ljusstake från Holmegaard värde av 999 kr. För att vara med och tävla behöver du svara på frågorna i kommentarsfältet nedan senast i dag söndag 24/12 kl 23.59.

1. Vad hette den förste designern hos Holmegaard?
2. Motivera varför du skulle vinna denna ljusstake?

Vinstens värdet är 999 kr. Vinnaren utses av jury och kan ej överklagas. Vinnaren meddelas på mejl från Holmegaard. 

 LYCKA TILL!

Vinn rustik duk från Södahl

Då tar vi öppnar kalenderlucka nr 23, da’n före doppareda’n och här har vi det dukade bordet.

Är du som jag som gillar att duka upp med vackra bordsdukningar till middagar så är detta den perfekta vinsten för dig. En vacker och stilren duk som kan passa till många olika typer av middagar under året.

Duken Tradition har formgivits utifrån önskemålet att skapa en enkel design som för tankarna till traditionellt handarbete, vävning och stickning. Den garnfärgade duken framstår något skrynklig och avslutas med rå kanter, och resultatet är en unik duk som tydligt understryker ett autentiskt och rustikt uttryck.

Tradition är 140 x 270 cm och 100% bomull

Vinn rustik duk från Södahl

Nu har du chansen att vinna en duk från Södahl värde av 499 kr. För att vara med och tävla behöver du svara på frågorna i kommentarsfältet nedan senast i dag lördag 23/12 kl 23.59.

1. Denna duk finns i en storlek till, vilken?
2. Hur skulle din vinterdukning se ut?

Vinstens värdet är 499 kr. Vinnaren utses av jury och kan ej överklagas. Vinnaren meddelas på mejl från Södahl. 

 LYCKA TILL!

Påta din julkrans med chunky wool

Att göra en krans, en julkrans har varit ett hett julpyssel denna jul tycker jag. Sett så många överallt i alla kanaler.

Har en enorm gren från en nedblåst tall liggandes i källaren och familjen har slutet fråga om den efter nu en vecka medan de kliver över den för att komma in källarhallen. ”Ja, jag ska göra en krans av den” säger jag men vet inte om jag hinner om jag ska vara ärlig.

Men en krans av garn har jag gjort. En julkrans av mitt favoritgarn chunky wool. Och så klart har jag påtat mig en krans.

Vill du veta hur man påtar??? Se då avsnittet med Larsson och Lyth här.

Gör en krans av garn

Behövs:
Garn – ju kraftigare desto maffigare krans
Ring
Sax
Nål
Tråd
Sidenband

Gör så här: Fläta eller påta ditt garn till lika stora cirklar som din ring. Gör så många som behövs för att ringen under inte syns. Sy fast en cirkel i taget med nål och tråd i din ring. Jag använde langettstygn.  Avsluta med att vira ett sidenband/paketsnöre runt.

Och kransar måste ju inte bara finnas uppe till jul, eller hur? Som min krans jag gjort av en gammal pocketbok tex – den sitter ju i köket året runt!

Nytt pyssligt avsnitt! Klassiskt julpynt med garn

Hurra! Ett nytt avsnitt av Larsson och Lyth är nu uppe på kanalen.

Här visar Anna María hur du gör en tomte med garn och en ring. Ett mycket klassiskt julpynt som kan göras i flertalet varianter.

Du prenumererar väl på vår kanal? Å, om inte så snälla gör det – se det som en julklapp till oss. Prenumerera HÄR.

Det som var så roligt när vi spelade in den här filmen var två saker:
1. Min katt Birger vägrade lämna köket och skulle prompt sova mitt på golvet, under kamerastativet och äta typ hela tiden! Och då han äter torrfoder knastrar det så galet mycket. Ni anar inte hur många omklippningar och bloopers vi har.
2. detta är ett klassiskt julpyssel men jag och Anna María har helt olika tankar om hur den ”brukar vara”. Det finns ju då säkerligen fler saker vi tycker olika. Det måste utforskas i fler filmer!

Har du några tankar, önskningar, kommentarer för vår kanal??? Hör av dig, vi vill veta – allt mellan himmel och jord!

Vinn stilren pendellampa – perfekt i alla rum

Välkomna till den näst sista kalenderluckan med nr 22 och här är det smyckat och ljust tillsammans med Ifö Electric.

Ifö Electric har funnits sedan 1934 och gör armaturer i porslin. Allt görs i Sverige, närmare bestämt i Bromölla i nordöstra Skåne.

Under årens lopp har många kända designers samarbetat med Ifö Electric såsom Sigvard Bernadotte, Knud Holscher, Duoform och Åsa Lindsjö.

Detta är en produkt som du säkerligen stött på utan att egentligen veta om att det är från Ifö Electric. Så många porslinssocklar till lampor det måste finnas i vårt land!

Jag som vurmar för funkis blev så förtjust i denna rena pendelserie Smycka.

En elegant pendelserie som passar i de flest rum. Fyra olika kupor i två utförande, blank opal eller klarglas samt svart eller vit sockel.

Vinn valfri pendellampa i serien Smycka

Nu har du chansen att vinna en pendellampa i serien Smycka värde av 1650 kr. För att vara med och tävla behöver du svara på frågorna i kommentarsfältet nedan senast i dag fredag 22/12 kl 23.59.

1. Vilken av Emma, Klara, Magda eller Tova skulle du välja om du vann?
2. Varför behöver ditt hem en lampa?

Vinstens värdet är 1650 kr. Vinnaren utses av jury och kan ej överklagas. Vinnaren meddelas på mejl från Ifö Electric. 

 LYCKA TILL!

Vår julmat för i år blir engelsk & utomhus

För några månader sedan, när jag tillät mig att börja tänka på julen, fick jag en idé om hur vår julafton skulle vara. Jag önskade göra något annorlunda och testa något nytt.

Senaste två åren har vi ätit julmat endast från havet. Vi är 19 i familjen, på min sida, som vi firat med och att skapa så stort julbord med rubbet är ju övermäktigt. Ja vi alla i familjen är delaktiga och bidrar men det blir så galet mycket mat. Att då enas om vad vi alla gillar mest gjorde att det blev sillar, lax på flertalet sätt, skaldjur, sillröror, sillsallad, grönsaker, ostar och så då ett fantastiskt vältrande i godis och kakor.

Detta har varit så lyckat men som den julglade person jag är ville jag göra en annan jul i år för att testa olika. En tanke om att inte ha julbord, dvs gående bord, slog mig. I år blir vi ”bara” 17 personer så då kan vi ha en sittande middag.

Då, för några månader sen satt jag å maken framför tv.n efter nedbrottning av barnen och det var väl nåt rätt dåligt program vi kollade på så jag tänkte på annat: julmat! ”Ska vi inte ha en engelsk jul med kalkon i år på jul?” frågade jag maken. Han som var rätt inne i programmet och som sagt månader kvar till jul var rätt överraskad av frågan. Men jag fick med mig honom på idéen och sedan dess har vi planerat, bläddrat i min loppisfyndade Nigellas Christmas både en och sjutton gånger, fått med mig släkten och nu är vi på gång. I går köptes kalkonen och schemat för hur vi ska tillreda middagen är klart.

Menyn blir: 2 kalkoner med olika fyllningar, rostad potatis, gravy/sås, tranbärssås, brysselkål med bacon och nötter. 

En helt annan sak som jag så gärna velat göra på jul är att bryta upp och liksom få en uppfriskande paus samtidigt som nystart under själva julaftonens firande. Kanske att vi kan göra något i trädgården under kvällen? Kan vi äta förrätten ute vid en brasa?

Jag har under hösten fått höra om olika företags julsatsningar och förslag på menyer. Återkommande på samtliga (!) var den moderna varianten av dopp-i-grytan dvs en buljong. Buljong ansågs vara en trendgrej inför 2017 men kanske att det var segt i starten och att det nu kommer starkt? Hur som helst – vi kommer fösa ut hela släkten i trädgården, tända marschaller och eldfatet och servera buljong i koppar med oststänger (snurrade smördegspinnar med ost, typ edamer) som snacks till.

Från pressvisningarna av Picard och ICA. Vår variant blir inte lika fancy dancy utan mer klar buljong i mugg. Mustig svambuljong kanske? Inte bestämt det än.

Och hoppsan, mitt i buljongmyset kommer tomten gående över tomten (ha ha) med paket till alla barn under 20!

Sedan, värmda av buljongen, med ny energi av den friska luften och snöbollskrig (snälla låt det vara snö!!!) och kramar av tomten går vi in och lagar maten ihop.

Kalkonmiddagen följs av ostbricka; stilton, brie, vällagrad hårdost, ostkex, päron, selleri, fikonmarmelad med portvin för att sedan avslutas med mandelmusslor med grädde och sylt (hjortron och hallon).

Sedan släpps alla fram till gottabordet som är en mycket viktig del för mig. Dels för att det är så härligt med att få gå och plocka av denna buffé av godsaker men det är i sig som en juldekoration. Så här såg förra årets gottabord ut:

Viktigast är min världsberömda julkola och knäckstrutarna.

Nu har jag möblerat om så denna byrå står i matdelen så gottabordet kommer behöva planeras annorlunda. Får se hur det blir, några dagar har jag på mig att lösa detta…

Ja, det kommer nog bli bra detta eller vad tror ni? Väldigt spännande att testa något nytt i alla fall. Fast Kalle Anka, Karl Bertil, paketleken, dans kring granen och brädspel är med som alltid. Åh, nu fick jag julpirret tillbaka!!!

Vinn 2 rostfria bakbunkar – Margaretheskålar

Då öppnar vi kalenderlucka nummer 21 och här skålar vi till det tillsammans med Rosti Mepal!

Att plastbanta är ett erkänt fenomen nu och i köket är det lättast att starta. Och kanske viktigast då det är saker du har i din matlagning. Dina slitna bakbunkar i hårdplast är något du kan byta ut och nu har du chansen.

Flott och exklusivt set i stål av den kända och älskade Margretheskålen. Skålen är tillverkat i  stål och har satin-finish på insidan och blank finish på utsidan. Lämplig till diskmaskin och frys, men kan inte användas i mikrovågsugn.

Margrethe-skålen skapades 1954 av Acton Bjørns och Sigvard Bernadottes designkontor i Köpenhamn, och uppkallades efter den danska prinsessan Margrethe.

Bunkarna är jättebra verktyg till köket men fungerar även bra att servera ur med den snygga stålfinishen.

Vinn 2 rostfria Margaretheskålar

Nu har du chansen att vinna set med två Margereteskålar värde av 649 kr. För att vara med och tävla behöver du svara på frågorna i kommentarsfältet nedan senast i dag torsdag 21/12 kl 23.59.

1. Vad har skålarna för mått/storlek?
2. Vad bakar du helst i jultid?

Vinstens värdet är 649 kr. Vinnaren utses av jury och kan ej överklagas. Vinnaren meddelas på mejl från Rosti Mepal. 

 LYCKA TILL!